Almanya Nükleer Enerjiden Neden Vazgeçti?

preview_player
Показать описание

Almanya’da şu anda aktif nükleer santral sayısı: 0. Evet. Almanya geçtiğimiz yılın Nisan ayında son üç nükleer santralini de kapatarak nükleer enerji sayfasını tamamen kapatmış durumda. Ve kimine göre son yarım yüzyılın en büyük sanayi devlerinden Almanya’nın tarihinde yaptığı en büyük hatalardan biri bu. Belki de bir sanayi devi olmasının sonunu getirecek bir hamle.
Peki Almanya neden böyle bir şey yaptı? Konu sadece güvenlik mi? Çevresel hassasiyetler mi? Şaka gibi gelebilir ama sormak zorundayız: Almanya bildiğimiz dış mihrakların oyununa mı geldi yoksa? Tüm bu sorulara cevap vermek için tarihte bir gezintiye çıkacağız.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Enerji fiyatlarının artışıyla geçtiğimiz yılda alman otomobil devleri %50 kâr kaybı yaşadı, Vw fabrika kapatma karatı aldı. Rus gazıyla çevrecilik oynanamaz bazen uzun vadeli ve derin düşünmek gerekir diye düşünüyorum.

yngviifrey
Автор

Almanya’dan selamlar. Hükümetin bu politikası sebebiyle elektrik fiyatları ve bir çok ürününde haliyle fiyatı arttı. Çevreci ve solcu partiler bu sebepten inanılmaz derecede oy kaybettiler ve şu an aşırı sağ, sağ pariler ortalıkta cirit atıyor. 2-3 sene içerisinde işler tersine dönmüş durumda.

cantet
Автор

İsviçre’de yaşıyorum ve İsviçre’de halihazırda birkaç tane nükleer tesis bulunuyor bunlardan bir tanesi de benim evimin yanında. Rusya doğal gazi kestiği zaman İsviçre’de çok ciddi bir korku havası hakimdi aynı Almanya’daki gibi sanırım çoğu Avrupa ülkesi fosil yakıtlara yöneldi. Ben kendim nükleer tesisleri çok mantıklı buluyorum nükleer atık problemi dışında umarım ilerleyen teknoloji ile bunları da çözebiliriz

Eminkarmen
Автор

Yanı başınızdaki komşunuz nükleer santral işletirken, nükleer enerji kullanırken böyle bir ortamda sizin nükleere karşı çıkıp tüm santralleri kapatmanız hiçbir anlam ifade etmez. Nükleer enerji kontrollü bir şekilde kullanılmalıdır düşüncesindeyim.

JonasBrave
Автор

Almanya'da yeniyim ve son kalan 3 reaktörden biri bana çok yakın konumda. Almanya'ya gelip ilk kez gördüğümde ürkmedim desem yalan olur 😅 Almanya nükleer konusunda gerçekten bir kaç parçaya ayrılmış durumda. Ama kendi çevremden izlenimlerime göre söyleyebilirim ki bu konuda maalesef tıpkı Türkiye gibi particilik var. Özellikle Brandenburg, Sachsen, Thüringen ve Unterfranken (Bayern'in kuzeyi) yani Doğu Almanya'da çok ciddi sayıda yeşiller ve sol karşıtı fikirde insan yaşıyor. Bunlar sırf solculuk alerjileri olduğu için yeşiller ve SPD ne derse tam tersini savunuyor. Fakat bir argümanları çok sağlam: Almanya nükleer enerji santrallerini kapattıktan sonra bir de savaş sonrası Ukrayna tarafında yer alınca sizinde söylediğiniz gibi iki eli boş kalmış oldu. İhtiyaç üzere Fransa'dan enerji ithalatı başladı. Fransa enerjisinin çok büyük kısmını nükleer enerji santrallerinden elde ediyor. Haliyle toplumun büyük kesimi biz salakmıyız kardeşim sorusunu soruyor. 🤷🏻‍♂️
Aklı başında radikal olmayan kesimler ise çözüme açıklar ve nükleerin yardımcı olabileceğini düşünüyorlar. Mevcut hükümetin Merkel'in bıraktığı enkazın altında kaldığını ve daha fazla zamana ve desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorlar.
Nükleeri tamamen reddeden grup ise fanatik solcular. Onların ilk gruptan radikallikte farkı olmamakla birlikte düşünce olarak yeşile takıntılı haldeler. Bu takıntı ne olursa olsun yolumuzdan dönmeyeceğiz gibi bir takıntı. Yani nükleeri tamamen reddediyorlar.
Hükümet ise bildiğiniz üzere çoktan dağıldı 3 vakte kadar erken seçime gidiliyor. Yaşanan şey bizimkilerin yanında ekonomik kriz değilse bile bu ekonomik daralma bir toplumsal histeriye yol açtı. Herkes alım gücünden şikayetçi ve geleceğin belirsiz olduğunu kabul ediyor. Bu durumda muhtemelen asıl enkazı bırakan CDU/CSU tekrar iktidara gelecek. İkinci parti ise ırkçı AFD olacak. İkiside nükleer enerjiye sıcak bakan gruplar. Yani enerji politikası değişiminin eli kulağında. Tabi göçmen politikaları da 😅 Konunun bu kadar gündemde olma sebebi ise faturalara yansıyan bedeller ve enerji kaynaklk üretim maliyetlerinin dünya ile rekabeti mümkün kılmayacak seviyelere çıkması. Çinden gelen 30 bin Euro bandında full donanımlı araçlar ile 60-70 bin euro dan sattığınız araçlar rekabet edemiyor. Alman malı dahi olsa. Bundan dolayı sadece otomotiv sektörü de mağdur değil. Neredeyse her büyük firma Polonya, Çekya ve Doğu Avrupa ülkelerine tesis taşıyor. Bu da ülkede istihdam sorununa yol açıyor. Bir kaç yıllık deneyimle söyleyebileceklerim bunlar. Ve her zaman olduğu gibi...

turanburakakpolat
Автор

Birkaç yıl önce enerji üretim sistemleri hocam dediklerime karşı çıkıp Almanya'dan daha mı iyi bildiğimi söylemişti😂 Güzel video olmuş ellerinize sağlık.

Kartalexe
Автор

Yenilenebilir enerjiyi nükleerin yerine koymadan mevcut santrallerii kapatmak bir akıl tutulması. Ne yani kömür, petrol ve doğalgaz daha mı çevreci?

IOnur
Автор

Nükleer enerjiye karşı değilim ama Eğer topraklarınızda bir nükleer santral olacaksa bu sizin kontrolünüzde olmalı % 100 başka bir devletin kontrolünde ve mülkiyetinde olmamalı. Tıpkı Akkuyudaki gibi .

roketsan
Автор

13:00 enerji konusunda atomik çağdan sanayi devriminin başına dönmüşler

ramazancaglar
Автор

Doğma büyüme Almanya’dayım, Almanya’nın münevverleri bilim adamları halktan çok daha entellektüel ve dünyayı çok iyi tanıyan kitleden oluşur.
Bunlar aynı zamanda vatanperverdir, gelecek ile alakalı konularda bu münevverleri değil de halkı dinlediğimiz de nelerin olabileceğinin en güzel göstergesidir bu durum.

erdalruc
Автор

Tschernobil'deki reaktör mimarisinde tasarımsal hatalar vardı. Zamanında defalarca uyarılmış, hatta sovyetlerin kendi denetçileri bile resmi uyarılar yapmış ama siyasiler gereğini yapmamış. Şu an tesisler uluslar arası kurumlarca denetleniyor ve oldukça güvenli. Atmosferi kurtarmanın yolu şu anki teknolojiye bakarsak malesef nükleerden geçiyor. Nükleer enerji mecburiyettir.

KILBOYUN
Автор

Daha iyisi bulunana kadar Nukleer enerji en iyisi. Nukleer enerjiye karsi olmak alternatiflerin versigi zararin neler oldugunu tam olarak anlayamamaktan dolayidir. Nukleer santrale karsi olmak yerine en iyi ve en guvenli sekilde calistirilmasi icin tum dunyada mucadele vermek daha dogrudur. Enerjiye bagimli oldugumuz bu dunyada nukleer enerjiye karsi cikmak doga dostu olmak degil aksine dogara daha hizli ve daha uzun vadeli zarar vermek demektir.

Polatpeker
Автор

Almanyada 1kwh Elektrik 41 Cent. Ayni Elektrik Macaristan'da 11 Cent. Sadece büyük firmalar değil. Orta ölcekli Firmalar kepenk indirip diger ülkere gidiyor. Ne oluyor ? İşssizlik patliyor.. Düsseldorf'tan selamlar.

tamaydenizruhl
Автор

Zamanında nükleer mühendislikte kariyer planladığımda herkes "geleceği yok"demişti. Oysa herşeyin dönüp dolaşıp enerji kaynağını çeşitlendirmeye gittiği çok belliydi. Ancak nasıl ki almanlar doğalgazda ruslara göbekten bağlanmakla hata ettilerse aynı hatayı nükleer enerjide biz de yaptık. En azından 2. ve 3. santrallerin farklı ülkelerle yapılması şart.

Kanate
Автор

Her açıdan bakış. Sorgulayan. Araştıran. Okuyan. Düşünen. Beyin Fikir Fırtınası Yapmak.
Bilgi dolu. Kalite keyfli vlog. Emeğine sağlık👍👏

ALPHA-ogoi
Автор

Toryum denilince uçak kazasında vefat eden bilim insanımız aklıma geldi. Kendisi ile yapılan röportajda heyecanla bahsediyordu toryumdan.

okansahan
Автор

TORYUM DİYİNCE AKLIMA UÇAK KAZASI GELİYOR...

kullanc-wsvg
Автор

Bir tarafda çocukları dahi gaz odalarında boğan almanya, bir tarafda kuşların bile göç yoluna acaba zarar verir miyiz diye düşünen almanya. Çok büyük bir değişim değil mi

SepyaSızıntısı
Автор

Nükleer her zaman insanları çok korkutuyor ben de buna katılıyorum.

DriveDirective
Автор

Ben doğrudan nükleer güvenlik ile ilgili bakanlığın binasında çalışıyorum. İşlerin içinde olmasam da binadaki hareketlilikten, broşürlerden vs konu hakkında biraz bilgim var.

Almanya'da kömür madenleri de önemli bir ekonomi. Ruhr bölgesinin bir sanayi bölgesi olması dev kömür madenleri sebebiyle. Zollverein'i gezerseniz anlarsınız. Halen köln'ün biraz güneybatısında üç tane dev kömür madeni var. Çevrede gözle görülebilen 7-8 kömür santrali var.

Almanya'da böyle büyük iş kapılarını kolay kapatmıyorlar. Misal posta servisi. Bizim 1990'lardaki posta yoğunluğunu Almanya halen yaşıyor. Kağıdı ortadan kaldırsa belki çevreyi daha fazla koruyacak gibi düşünülebilir. Ama kağıd büyük oranda geri dönüştürüyorsa, o fabrikalar da çevreye az salınım yapıyorsa belki doğrusu da bu.

Kömürde de aynı durum olabilir. Kömürü üretiyorsun ama çevreye ne kadar etki yapıyorsun. Belki mevcut şartlarda kömürün şimdi ve gelecekte ürettiği etkiler, nükleerden daha az. İş tek yönden bakacak kadar basit değil yani.

Öte taraftan Nükleerden tamamen de vazgeçilmiş değil. Çevre ülkelerden elektrik aldığında Nükleere erişim halen var. Resmi rakamlara göre haziran 2024'te Fransa'dan ithal edilen elektrik 1, 817, 366.000 MWh olmuş. Bu da tüm zamanlar rekoruymuş.

DasMannschaftMitAllemUndScharf