ΑΠΕ στην Εύβοια - Νέλλη Ψαρρού - Μέρος Ά

preview_player
Показать описание
Εισαγωγική ομιλία της Νέλλης Ψαρρού, προέδρου του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ελυμνίων ΜΑΚΙΣΤΟΣ και μέλος της ομάδας Η Φωνή του Δάσους.
Η ομιλία έγινε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 6μμ, στο Μαντούδι Ευβοίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εσπερινού ΕΠΑΛ, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για τις ανεμογεννήτριες, που διοργάνωσαν 21 σύλλογοι και συνεταιρισμοί του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την διαβούλευση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 28 Οκτωβρίου 2024 για το σχέδιο εγκατάστασης 98 ανεμογεννητριών σε δημόσιες εκτάσεις σε Ταναΐδα-Πυξαριά, των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και Ευβοϊκός Άνεμος - ανεμογεννήτριες που θα φτάνουν σε ύψος πυλώνα τα 145 μέτρα και διάμετρο φτερωτής τα 115 – τη στιγμή που οι ήδη εγκατεστημένες στην νότια Εύβοια φτάνουν τα 80 μέτρα. Οι διοργανωτές προσκαλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση ως τις 28/10/2024 μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος εδώ:

Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Μαρία Καραμανώφ, πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ., η Σοφία Παυλάκη, δικηγόρος, μέλος επιστημονικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, και ο Άκης Παπασαράντης, μέλος της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων.

Το συγκεκριμένο έργο των 98 ανεμογεννητριών βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 (GR2420011), που περιλαμβάνει τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – SPA) για τα Πουλιά, αλλά και τον βιότοπο «Όρος Πυξαριάς Ευβοίας». Η μελέτη αφορά τις θέσεις «Κερασιά», «Κατάρτι – Ανεμίτσα», «Ανεμίτσα ΙΙ», «Πυξάρια ΙΙ», «Πριονάς ΙΙ», «Γερακοβούνι ΙΙ», «Γερακοβούνι – Βασκαντήρα ΙΙ», «Ταναΐδα», «Καλπακόβραχος», «Ψηλός Βράχος» και «Τσαγκαράκι - Πέτρες» συνολικής ισχύος 279,6 MW. Η χωροθέτηση γίνεται πολύ κοντά σε χωριά (π.χ. Βλαχιά, Αγία Σοφία, Αγριοσυκεά, Κοτσίκια, Νίκη, Λιμνιώνα, Γλυφάδα, Πλατάνια κ.ά.). Επίσης, τμήμα του συνοδού έργου της εναέριας γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης διέρχεται των οικισμών «Σταυρός» και «Χλόες». Εκτός από τους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, στο έργο εμπλέκεται και ο Δήμος Λοκρών, Φθιώτιδας, λόγω της κατασκευής υποθαλάσσιας γραμμής μεταφοράς μήκους 25,82 km από τις όχθες τις Εύβοιας έως το λιμάνι της Λάρυμνας.

Στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας υπάρχει αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες που ανακοινώθηκε αμέσως μετά την πυρκαγιά του 2021, η οποία έχει ανακληθεί για αόριστο χρονικό διάστημα λόγω των αντιδράσεων. Το 2022 τέθηκαν παρόμοια αιτήματα για την περιοχή Γεροβουνό, Κηρίνθου. Επιπρόσθετα, έχουν κατατεθεί αιτήσεις για εγκαταστάσεις εκτάσεων μπαταριών σε όλη την κεντρική και Βόρεια Εύβοια, αλλά και μεγάλων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Έτσι, η ανάγκη για δημόσια συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων σχετικά με αυτά τα ζητήματα είναι άμεση.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εξής σύλλογοι του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας: Πολιτιστικός-Περιβαλοντικός Σύλλογος Ελυμνίων “ΜΑΚΙΣΤΟΣ”, Η Φωνή του Δάσους, Εμπορικός Σύλλογος Μαντουδίου, Ενεργοί Πολίτες Κηρίνθου, Χορευτικός Πολιτιστικός σύλλογος Μαντουδίου “ΜΑΚΙΣΤΟΣ”, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεχριών “ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ”, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Λίμνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών, Εμπορικός Σύλλογος Ροβιών, Χορευτικός Όμιλος Κηρέως “ΟΙ ΧΡΟΝΟΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ”, Πολιτιστικός Σύλλογος Βλαχιάς “ΠΥΞΑΡΙΑΣ”, Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Ροβιών, Πολιτιστικός Σύλλογος Παπάδων, Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Αχλαδίου, Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Αδιαιρέτου Δάσους Αχλαδίου, Σύλλογος Απανταχού Αχλαδιωτών. Εργαστήρι Θεάτρου Τέχνης και Πολιτιστικών Δράσεων “ΙΟΚΑΣΤΗ”, Σύλλογος για την Ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας “Αιγαίας”, Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Μαντουδίου, Πολιτιστική Φιλοδασική Ένωση Αγίας Άννας, Σύλλογος Συνταξιούχων Σπαθαρίου.

Την εκδήλωση υποστήριξε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, ένας από τους πιο σημαντικούς και αναγνωρισμένους φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον και τη νομική επιστήμη. Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, καθώς πλέον των 150 ατόμων παρακολούθησαν ανελλιπώς. Αν και η εκδήλωση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα ενόψει της διαβούλευσης, οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτών έδειχναν μία θέση: “δεν θέλουμε άλλες ανεμογεννήτριες στο νησί μας”.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση των θεσμικών φορέων. Συγκινητικό μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, δηλώνοντας πως “Σας εύχομαι καλή επιτυχία και μακάρι να εισακουσθεί αρμοδίως η φωνή αγωνίας του Ευβοϊκού Λαού,για την προστασία του νησιού μας ... Σε ένα πρώην καταπράσινο νησί, που τώρα είναι κρανίου τόπος, αρμόζει μια άλλη μεταχείριση και τύχη”. Πάντως, πέραν των πολιτικών και διοικητικών δεσμεύσεων, οι κάτοικοι δήλωσαν πως θα είναι “Εκεί” και δεν θα αφήσουν καμία ανεμογεννήτρια να περάσει στην περιοχή τους.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ :
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

εγω θα ειμαι τριγυρο τουλαχιστων 30χρονια ακομη το λιγοτερο μη σου πω 50και παθεις σουζα!!! εννοω μαχιμα χρονια εγω ειμαι εντελως ειδικη περιπτωση σας εχω στην κανη ηδη 40χρονια εχω προσαρμοση ολη μου την ζωη για εσας/ειστε δικοι μου καταδικοι μου/τελεια παυλα

hellenicculture
Автор

ζησε μα'ι να φας τριφυλι και να σου δειξω για να δεις

hellenicculture