Adevăruri despre trecut: Viaţa la ţară (@TVR1)

preview_player
Показать описание
Episod din seria Adevăruri despre trecut, difuzat pe 3 mai la TVR1, în care Irina Luca şi echipa emisiunii ne-au amintit cum era Viaţa la ţară în vremea comunismului.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Oribiltatea sistematizarii era ca au cosnstruit cateva blocuri cu 4 etaje "la tara" fara conectare la apa sau gaz. Oamenii au trebuit sa faca WC in curte si sa care apa de unde puteau.

ancamg
Автор

Resedinta mea de vara, e la tara ... acolo era sa mor (semneaza un om care iubeste poezia)

claudiuoctavian
Автор

Exact bine spus, factorul uman bata-l vina, egoist, hot, fudul,viclean si munca e si aia grea.

webcom
Автор

Foarte bune documentare ale Televiziunii Publice. Felicitări echipei.

fadisto
Автор

La minutul 6 doamna cu batic negru explica simplu și exact ce se întâmpla, toți săraci deveniseră brigadieri, magazioneri, membri de partid, președinți de colective sunt cei ce conduceau și vindeau bucate ( cuvânt ce se folosea când te refereai la porumb, grâu, orz etc.) Cei ce au intrat in colectiv nu au intrat de bunăvoie pentru ca li se confiscau animalele si pământurile iar cei care refuzau au ajuns ca sa li se dărâme pana și casa, pentru nostalgici regimului comunist ai îndemn sa citească despre Blidaru din Odesti și veți vedea cum sa făcut colectivizarea in zona codrului in Maramureș.

PopPop-njcs
Автор

NU MAI AVEM NIMIC ...AGRICULTURA, FABRICI, NIMIC

ninastoica
Автор

Nimeni nu vorbeste de cum trageam romanii chiulul la munca si totusi in fiecare an in mod miraculor productia tot crestea si crestea ... informativa oameni buni ..doar pentru ca unii reuseau sa fure sufucient cat sa treaca luna nu inseamna ca traiam in epoca de aur asa cum cred toti cei peste 45 de ani. Nimeni nu vorbeste de conditiile de munca, nu se stia de siguranta angajatului ... mizeria in care traia tara intreaga, fara apa, lumina, caldura, produsele bazice si tot la parinti la tara ajungeati sa va dea oua, cate o gaina si sapun de casa ....dar acum avrti amnezie ati uitat tot si va plangeti de cat de rau o duceti acum ... o tara de putori si ciorditori ... ati uitat lagarele in care traiu copii care ajungeau in grija statului, cate femei au murit in urma avorturilor ilegale pentru ca nu mai puteau sa dea de mancare la inca un copil .. sunt atatea minusuri incat micile plusuri nici nu mai conteaza .... sa nu mai spun de astia care pupati in cur ceausestii ca va dadeau apartamente ... a-ti plecat de la tara de la case cu 5-6 camere si v-ati dus tot unde ei au vrut si v-au dat o porcarie de apartament cat o cutie de pantofi care trebuia umplut de plozi lasati de isbeliste cat erati la munca, apartamente care le plateati si care nu erau ale voastre. Sunt prea multe de spus si oricum o sa o tineti pe a voastra pana la moarte.

andreacdeguerrero
Автор

Abia asteptam documentare TVR aratand situatia actuala a agriculturii romanesti. 😆. Succes si curaj, TVR!

madhuridixit
Автор

Hm... Chiar.... Și care este realitatea actuală? Dacă trecutul a fost greu, și corupt.... Acum avem DEMOCRAȚIE specială a la Camorra,

demoleon
Автор

Prima etapă spre dictatură este desființarea proprietății. Totul este al statului. In statul ceauşist dacă aveai o casă în proprietate, nu erai şi proprietarul terenului pe care se afla casa. Terenul era al statului.
Pe terenurile rezultate de la demolări statul construia blocuri şi deveneai chiriaş al statului.
Mii de oameni din oraşe au stat cu inima strânsă ca nu cumva să intre în "sistematizare" adică demolare, câțiva bani despăgubire şi apartament la bloc.
După ce Ceau a lăsat țăranii fără pământ şi agricultura fără țărani, după ce la oraşe proprietatea privată era şi ea pe cale de dispariție, a început şi a şi reuşit să devină "STATUL" . Statul era EL şi EA.
Totul era în mâna lor.
Probabil ar fi urmat desființarea gospodăriilor de familie. De ce s-a început construcția acelor "circuri ale foamei" în Bucureşti? În "sprijinul" oamenilor. De ce să piardă femeile timpul cu cumpărăturile şi pregătirea mesei? La nici două străzi era macro-cantina, acolo se serveau 3 mese, mâncau şi elevii, studenții etc.
Ne-a trecut glonțul pe lângă ureche!

virginiadumitrescu
Автор

Mi se pare că în anumite lucruri exagerati. Părinții mei erau colectiviști. În fiecare an aveam lot de porumb de la colectiv, munceam la porumb, iar recolta se împărțea, aveam destul porumb, era porumbaru plin, și podul era plin cu porumb și grâu. Aveam cel puțin 3 saci de zahăr din sfecla care o lucram, lucram la sere sau solar, deci cei de la țară nu le lipseau nimic. Doar puturoși umblau prin gospodăriile oamenilor, la furat, noaptea. Era în Satul meu livadă ca în vis. Lucram la privat la Sașii din sat, Nu eram bogați, dar nu ne lipsea nimic. Curtea era plină cu tot felul de păsări pe care în fiecare zi le duceam la baltă. Aveam în sat și un canal de unde adunam lintiță ptr pui, și boboci. Aveam și 14 oi, și o capră ptr lapte și iezi ptr tăiat de paști. Dumnezeu știe că nu mint. Eu sunt născută în 1952, și mă bucur că am prins acele minunate vremuri ale copilăriei și tinereți mele. Satul meu, a rămas în istorie și cu echipa de fotbal care a jucat în divizia B. A fost cel mai minunat sat, cu un Președinte a ceapeului pe nu Feneși Deneaș, un om care nu îl voi uita ptr că Satul a fost ca o floare. Așa că probabil la oraș era mai greu. Oamenii erau mult mai buni. Satul este Tomnatic, lângă Sânnicolau Mare. Mie tare dor de el, și de casa părintească. 😥😥😥

ginagina
Автор

se mintea ca au scos 7tone la hectar si ei scoteau poate 5 tone.
partidul zice, ok,din 7 tone putem da la export 3 tone si 4 tone pentru tara.
dar de fapt ei faceau doar 5 tone si tara raminea cu 2 tone

gigigigi
Автор

Dc nu spune nimeni cine fura tot cei ce erau angajati aia furau cel mai mult bunica văduva fiind nu putea sa faca nmc cu 2 copii, dădea cota restul ce erau mai cu putere famili mari furau pe capete. capeete

ichich
Автор

Voi comentati fara sa vedeti videoclipul cap-coada, de spuneti ca era asa de bine ?

crighi
Автор

Dacă-i place cuiva de viața de la țară și oraș de după război, înseamnă că nu a înțeles nimic, sau îi place regimul bolșevic...!!!

mihailvoinea
Автор

No, acum nici pământul nu mai e a vostru, ci a străinilor faina treabă, dacă predați asta la școală sărăntoci de astăzi au ce invata adică nu are rost sa faci ceva că imediat vine careva să ți-l ia.mancati castraveți și legume de la dracu în praznic, e bine și așa și cred că va pute curentul făcut de ai noștri bătrâni, mă rog de ce aprindeți lumina doamna betea. ?suntem scârbiți de plângerile voastre.

AnaMaria-cqvi
Автор

Cati boieri erau in toata tara ? 100 000 . Dar cati saraci erau in toata tara ? 15 milioane.

gabepencea
Автор

Ce adevar tragic, spune doamna cu batic negru!!

miliutabalan
Автор

În trecut dar si acum viata la tara
a fost si va rămîne Cea mai frumoasa! Indiferent ce ar zice
orășenii sau altcineva !

florinraduta
Автор

Se ducea cu măgaru cînd era copi ceauşescu asta. Apoi..cu elicopterul..dădeați date false!!! Tot..hoție..

mariahildenbrand