Har det hänt dig?

preview_player
Показать описание

För anmälan, ring 114 14, eller besök närmaste polisstation. Vid akuta ärenden, ring 112.

---

Den här typen av brott förekommer i alla former av relationer, i alla samhällsgrupper, i alla delar av landet.

Brotten sker oftast i hemmet och kan därför vara svåra att upptäcka för polisen och övriga rättsväsendet. Det gör att det också kan vara svårt att ingripa och hjälpa den som är utsatt. I många fall är motivet svartsjuka eller konflikter i samband med separation eller skilsmässa. Ofta finns alkohol med i bilden. Inte sällan handlar det också om att den ena parten vill ha makt och kontroll över den andra. Det kan också handla om så kallad hedersrelaterad brottslighet, det vill säga att en familj övervakar sina medlemmar så att de inte gör något som kan äventyra familjens heder. Eller att de bestraffar en familjemedlem som brutit mot släktens regler.
Okänt antal utsatta

Det här är en vanlig typ av brott. Exakt hur många som är utsatta vet ingen, men enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, anmäler 25 procent av alla som blivit utsatta. 2011 polisanmäldes 35 035 fall där män, kvinnor och barn blivit utsatta för misshandel. 69 procent av de anmälningarna gällde brott där anmälaren blivit utsatt för brott av en nuvarande eller tidigare partner. Är du utsatt är du med andra ord inte ensam.
Vanligt att bagatellisera

Många som blir utsatta för brott av sin partner lever ändå kvar i relationen under lång tid. Att man väljer att stanna kvar kan ha flera förklaringar: man älskar fortfarande sin partner, man är orolig för hur det ska gå för honom/henne om man går, eller man är rädd för konsekvenserna av ett uppbrott. Det är också vanligt att den som är utsatt själv bagatelliserar våldet och "viftar bort" det man utsätts för, eftersom man efter lång tid av psykiskt och fysiskt våld känner sig mindre värd som människa. Man skuldbelägger sig själv och tycker att man förtjänar våldet.
Varningssignaler

Det finns några vanliga varningssignaler som kan tyda på att allt inte står rätt till i en relation. På RFSLs webbplats finns en lista med frågor som kan hjälpa dig att identifiera de vanligaste varningssignalerna. Där hittar du även länkar till andra organisationer dit du kan vända dig med frågor och funderingar om du eller någon du känner är utsatt.

Рекомендации по теме