Milieu Vriendelijke Auto Maken #509

preview_player
Показать описание
Hey mensen, vandaag gaan we we het uitlaat systeem een beetje aanpassen!

Socials:
Facebook - @mastermilo82
Instagram - @mastermilo82

#Werkplaatsvlog #mastermilo
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Milo ik zou zo graag de sherrif weer een keer in actie zien toch een auto die nog over is gebleven van de "oude" tijd

kevinfuchten
Автор

mischien eens een video maken over de toekomst plannen ivm de werkplaats, de webshop, camerawerk,....
een grote update video als het waren.
voor de rest ga zo door het blijft heerlijk om savonds na een zware werkdag te onspannen met een werkplaatsvlog!!!

tomdewallef
Автор

Maak een keer een project waar je 1 turbo per cilinder op zet!

joranvanvliet
Автор

Hier een paar berekeningen over de milieu-vriendelijkheid van elektrische auto's. Dit zijn ruwe schattingen, maar ze geven wel een realistisch idee van de grootte-ordes.

Een standaard 2MW windturbine levert gemiddeld slechts 400kW, door tekort aan wind, volgens de Duitse hoogspannings-ingenieurs die die netwerken ontwerpen. Dus 400kW is evenveel als een gewone vrachtwagenmotor. Om de 25GW te leveren die ons land (België) nodig heeft, zouden dus 60.000 windmolens nodig zijn. Dat zijn er 2 per km2, over heel het land. Aan een kostprijs van 2, 5 miljoen euro/stuk. Dat is alleen maar voor huishoudelijk en industrieel gebruik. Als we alle wegverkeer ook willen elektrificeren, hebben we 10x meer windmolens nodig: 600.000. Dus 20 per km2, over heel het land: midden in steden en dorpen, op daken van scholen en ziekenhuizen, in parken, weiden, bossen, rivieren, ..., overal. Dat zou niet werken natuurlijk, want hun wieken zouden tegen elkaar botsen. Bovendien hebben windmolens een laminaire (=gelijkmatige) luchtflow nodig, dus ze moeten minstens 10x verder van elkaar staan dan ze hoog zijn, 150m (=100m toren + 50m wieken), want die wieken veroorzaken turbulentie, en dan kan de molen er vlak achter niet meer draaien.

Zonnepanelen leveren per jaar gemiddeld 1W/m2, volgens de specs van de fabrikanten. Dus net genoeg voor een klein LED-fietslampje per m2. Met korte pieken tot 100W/m2 'smiddags in de zomer, wanneer we het niet nodig hebben. Maar bijna niets in de winter. Als we een buffervat zouden hebben met 100% efficiëntie, wat niet bestaat, en al helemaal niet voor elektriciteit, dan zouden we voor onze 25GW dus 25.000km2 aan oppervlakte zonnepanelen nodig hebben. Dus ons heel land zou bedekt zijn met zonnepanelen: alle steden en dorpen, alle velden, alle bossen. En wij zouden in het donker daaronder moeten leven, zonder licht, zonder landbouw, zonder voedsel. Als we alle wegverkeer ook nog zouden elektrificeren, hebben we 8x meer oppervlakte aan zonnepanelen nodig dan ons land groot is.

Dus wind- en zonne-energie zijn technisch niet bruikbaar als hoofdbron voor stroom in ons land. Zij kunnen hooguit een zeer marginale rol spelen, als het weer meezit.

Onze kerncentrales worden binnenkort gesloten, steenkool hebben we bijna niet meer, en Nederland stopt zijn aardgasproductie en leveringen. Dus alle elektriciteit moet binnenkort gemaakt worden uit aardolie. Rusland heeft aardolie zat, genoeg voor 500 jaar aan het huidige tempo. Maar dan zijn we wel afhankelijk van Rusland. Of erger nog, van politiek instabiele en onbetrouwbare landen zoals het Midden-Oosten of de USA.

Laat eens kijken hoeveel olie het kost om elektriciteit te maken voor al die elektrische auto's.

Ter vergelijking: een moderne dieselwagen heeft een efficiëntie van pakweg 45%, onthoudt dit even.

Elektriciteitsproductie gebeurt met turbines: dat zijn eigenlijk straalmoteren, exact dezelfde als in een straaljager. Alleen stuwen die turbines nu geen vliegtuig voort, maar de bladen van een volgende turbine die op zijn beurt een elektrische generator aandrijft en zo stroom levert. Die straaljagerturbines kunnen werken op gas, kerosine, diesel, andere olie, ..., afhankelijk van de nozzle (=verstuiver) die erin zit. Laten we hier diesel of huisbrandolie gebruiken (=bijna zelfde als diesel) om de vergelijking met een dieselauto gemakkelijk te houden.

Zo'n generator op basis van een straaljagerturbine heeft een efficiëntie van pakweg 45%. Daarna moet die stroom in verschillende stappen eerst omhoog getransformeerd worden naar hoogspanning, dan over lange afstand vervoerd worden, en dan weer in verschillende stappen omlaag getransformeerd worden naar onze 230/380V drie-fase netspanning. Elke stap geeft energieverlies. Ik schat het totale rendement van al die bewerkingen op ca. 50%. Losse transfo's hebben dan wel een hoog rendement van 90...97%, maar als je er heel veel achter elkaar zet, elk met schakelaars die ook verlies geven, en dan die eindeloos lange hoogspanningsleidingen, dan krijg je in totaal toch erg veel verlies. TL-lampen gaan vanzelf branden onder zo'n hoogspanningsleiding, door al dat uitgestraalde verlies.

(Noot: vroeger hadden wij wel centrales met hoge efficiëntie tot 70...80%, maar die zijn niet compatibel met wind- en zonne-energie, omdat ze veel te traag reageren. Dus die zijn allemaal afgebroken en vervangen door laag-efficiënte, wel-compatibele snelle straaljagerturbines van ca. 45% efficiëntie. Alleen al door dat efficiëntieverlies verbruikt wind- en zonne-energie meer aardolie dan wanneer we helemaal geen windmolens en zonnepanelen zouden hebben. Maar dit terzijde.)

Dan zijn we bijna aan de auto: de batterij-lader heeft een efficiëntie van 90%. De batterij zelf een efficiëntie van 50%. Hooguit 70% indien ze splinternieuw is, maar dat degenereert snel tot 50% en 30% na enkele jaren, zoals we allemaal weten van onze laptops en telefoons. Als lithium-ion batterijen ouder worden, groeien er kristallen in die micro-kortsluitingen veroorzaken: dat geeft een groot energieverlies. En dat maakt die batterijen zo gevaarlijk: die micro-kortsluitingen kunnen uitgroeien tot massale kortsluitingen; zie de honderden filmpjes op internet. De motor-elektronica heeft ook een efficiëntie van pakweg 90%. De elektromotor ook 90%.

Samengeteld geeft dat: 0, 45 x 0, 5 x 0, 9 x 0, 5 x 0, 9 x 0, 9 = 0, 07 = 8%. Laten we zeggen ergens tussen 5% en 10%. Dus een elektrische auto heeft in totaal een 5x à 10x lagere efficiëntie dan een moderne diesel, schatting van grootte-orde. Of met andere woorden, vermits die elektriciteit gemaakt moet worden uit diesel of vergelijkbare olie, verbruikt een elektrische auto 5x tot 10x meer diesel dan een moderne dieselauto. Met dus ook 5x tot 10x meer uitstoot.

Tel daarbij dat je permanent rond rijdt met een ton dood gewicht van de batterijen: 800kg batterij, plus 200kg van het titanium pantser dat errond moet. Dat is het gewicht van 12 volwassenen van 80kg. Bij een diesel heb je 25kg dood gewicht aan brandstof, een tank wisselend tussen 50kg vol en bijna nul kg leeg. Tel daar ook nog bij dat jouw batterijen het leven kosten aan een paar van die mooie zwarte negerkindjes, met hun mooie grote ogen en gulle glimlach, want zij moeten die zeer giftige mineralen zoals kobalt-erts met de hand opdelven. Dus je rijdt met een koffer vol dode zwarte kindjes, bij wijze van spreken.

Veel mensen beseffen niet dat elektrische auto's evengoed een waterkoeling hebben, zelfs veel complexer en zwaarder dan bij dieselmotoren. Want die koeling moet doorheen de elektromotoren, doorheen de elektronische sturing, doorheen de radiator, en dan in zig-zag doorheen de hele batterij onder de hele auto, anders ontploft die. Elektrische auto's hebben evengoed een versnellingsbak, welliswaar meestal met slechts één of twee versnellingen, en evengoed een differentieel en steekassen. Dus die mechanische verliezen zijn even groot als bij een diesel. Dat beseffen veel mensen niet.

Het rijbereik van 450km geadverteerd bij een elektrische auto, vertaalt zich in 300km reëel bij normale rijstijl. Maar in de winter bij -10°C halveert dat door capaciteitsverlies in de batterij, dus rijbereik 150km. Als je dan nog permanent met airco aan rijdt tegen aandampen, met ruitverwarming, zetelverwarming, interieurverwarming, lichten aan, en stereo aan, net zoals je bij een dieselwagen doet, dan halveert het rijbereik nog eens: tot 75km. Of met andere woorden: je kan 30km heen en terug rijden, en dan heb je met wat geluk nog 5km reserve. Daarom dat veel mensen in Noorwegen nu een mazoutstoof in hun Tesla bouwen. Een mazoutstoof heeft geen zuurstofsensors, geen computergestuurde injectie, geen catalysator, geen roetfilter, geen adblue ontgiftiging, niets, dus die is 10.000x vuiler dan een moderne dieselmotor. Dus dan hebben ze een "zero uitstoot milieuvriendelijke" elektrische auto die 5x tot 10x meer diesel verbruikt om die elektriciteit te maken, die negerkindjes vermoordt, en die 10.000x meer roet uitstoot door de mazoutstoof dan een echte diesel. Mooi zo.

Overigens, met mijn diesel kan ik met één tankbeurt 1200km rijden, ook in de winter.

Al wat ik hier schrijf is basiskennis rekenen en fysica, niveau middelbaar onderwijs. Iedereen die tot zijn 18 jaar naar school geweest is, zou het moeten kunnen narekenen. Zoals gezegd: al mijn schattingen zijn ruwe grootte-ordes, met grote foutenmarge, maar wel veel realistischer dan eender wat je in de pers of politiek vindt.

Dus het spreekt vanzelf dat de overheid en al die milieu-verenigingen en groenen pro elektrische auto's zijn. Daarentegen alle mensen met nuchter gezond verstand zijn tegen. En de olie-maatschappijen blijven oorverdovend stil (dat alleen zegt al veel), want zij kunnen natuurlijk ook rekenen.

"Like" deze tekst, zodat zoveel mogelijk mensen hem lezen en erover gaan nadenken.

rdhlekn
Автор

Ook een leuk nutteloos experiment om een dieselmotor andersom te laten lopen.

wheels-unlimited
Автор

Puntje bij paaltje wil ik wel een autocross build zien.

BasEerdenKeuning
Автор

Ik denk dat hij snel stil valt. Ik schat dat die SI (motors met bougie) zo'n 30% EGR aan kan, en dan is de zuurstof op. PS: EGR(%)=(m_EGR) / (m_brandstof + m_EGR + m_inlaat)

andreasvgbe
Автор

Joh Emiel regel eens een bandschuurmachine voor in de werkplaats, en je zal binnen een week zeggen waarom had em niet eerder aangeschaft.

MultiArrie
Автор

Test eens de limiet van een thuiskomer 😁
Max 80 km per uur zeggen ze 😈

AlfettaMilano
Автор

Milo, je zou ook nog een splitter ertussen moeten kunnen maken of iets dergelijks. En kijken hoeveel procent uitlaatgassen die motor altijd kan opvreten, dan ook nog een turbo ertussen.
En pas systeem inschakelen op volle snelheid op de snelweg. En oh, vergeet niet een luchtverfrisser in het zuchtfilter bak te plaatsen. :)

Smartzenegger
Автор

Wait whut, waar is “en welkom bij deze nieuwe werkplaatsvlog”. Klinkt zo vreemd.😂

vliegtuigje
Автор

44:02 😅😅😅 jij maak die awto weer helemaal goed

wouttiiii
Автор

Kudos voor die mooie verdwijntruc van de steeksleutel 👌🏻

alwind
Автор

6:36 de enige echte mastermilo lokroep 🤣

thijsdekerstman
Автор

Lang gewacht maar eigenlijk weer nutteloos experiment vind ik wel leuk een beetje variatie in de video's 👍 goed bezig mastermilo

marco-sdnd
Автор

Milo de nk autocrossen gaan eind dit jaar weer van start hopelijk een an de lokale corssen ook

BasEerdenKeuning
Автор

Hey Emile, als je zo'n ijzerdraadje degelijk vast wil maken moet je hem eerst even 1 slag met de hand ronddraaien, en daarna die "knoop" vastpakken met een tang (waterpomp- of nijptang gaat het beste, maar andere werken ook wel) en dan de hele knoop rondtwisten zodat het draad steeds strakker wordt getrokken om de buis (of welk ander object dan ook). Aan het einde knip je dat getwiste deel halverwege af en dan heb je een superstrakke knoop zonder uitstekend draad.

anotheraccount
Автор

Geweldig als zo die uitlaat helemaal freestylo aan elkaar bakken.. dat is echt Milo in zijn element 😎

misterx
Автор

17:27 Volgens mij heeft Milo recent "the Human Centipede" gekeken 🤭

paulterhaar
Автор

haha! was weer ouderwets genieten dit filmpje! Veel gelachen :D

Boerharms_Manta