Τα ιερά μαντεία και ο πολύτιμος ρόλος τους.

preview_player
Показать описание
Στην σημερινή μας συζήτηση συμμετέχουν η Δήμητρα Λιάτσα, ο Αλκαίος, ο Μιλτιάδης, ο Βασίλειος Μόλαρης.

Η Δήμητρα Λιάτσα γεννήθηκε το 1963 στην Θεσσαλονίκη. Έκανε φιλολογικές σπουδές. Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην επιμέλεια βιβλίων. Μετέφρασε άνω των 30 τίτλων κυρίως από την Αγγλική γλώσσα. Έγραψε άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, με αντικείμενο την Ελληνική Γραμματεία. Έδωσε σειρά ομιλιών προσκεκλημένη από το Ινστιτούτο Αριστοτέλης, με θέμα την Ελληνική Γραμματεία, την Ιστορία και την παιδεία.
Από το 2009 ασχολείται με την συστηματική μελέτη του Ομήρου και από το 2014 με την ανάγνωση, τον σχολιασμό και την ανάρτηση στο διαδίκτυο ολόκληρης της Οδύσσειας. Από το 2017 έχει ξεκινήσει και την ανάγνωση, τον σχολιασμό και την ανάρτηση στο διαδίκτυο ολόκληρης της Ιλιάδος.
Έχει συγγράψει δύο βιβλία: «Τα ψέματα που λένε για την Ελλάδα» (2004) και «Η Ελληνική καταγωγή του Χριστιανικού μύθου» (2013), τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δήλιος.

Ο Αλκαίος είναι συγγραφεύς δύο βιβλίων. Του βιβλίου "Ο Δρόμος του ηγέτη" (Εξαντληθέν) και του βιβλίου "Το μυστικό πεπρωμένο της Ελλάδος". Εκδόσεις Δήλιος.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Εξαιρετικό θέμα! Και πολύ εύστοχη η προσέγγιση ότι παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Λόγω άγνοιας κυρίως εμείς δεν είμαστε ικανοί να τα συνδέσουμε. Αγνοούμε πολλά δεδομένα, έχουμε λάθος πληροφορίες για γεγονότα άλλοτε εσκεμμένα απο αυτούς που γνωρίζουν κι άλλοτε χωρίς κακή πρόθεση, έχουμε στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας και άλλα παρόμοια. Υπάρχουν γεγονότα που δεν μπορούμε να ξέρουμε όπως για παράδειγμα τι αποφάσισαν κάποιοι ηγέτες (όχι αυτά που ανακοινώνονται αλλά αυτά που δεν ανακοινώνονται), ακόμα και στο στενό μας περιβάλλον δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Αυτό το συνδέω με το ότι ο θεός Απόλλων σημαίνει, δίνει σημάδια θα ελεγα. Δεν είναι αυτός που προκαλεί ή διαμορφώνει τις καταστάσεις αλλά αυτός που γνωρίζει και μας ενημερώνει για όσα αναρωτιόμαστε μέσα απο τους χρησμούς ή μέσα απο τα ζώα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Για τα άλογα συγκεκριμένα, είναι πολύ γνωστικά ζώα, εμείς δεν ξέρουμε σήμερα τον τροπο να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Δένονται με τον κύριο τους με στενούς δεσμούς και επικοινωνούν μαζί του με εξαιρετικά λεπτές συμπεριφορές. Και πολλά άλλα ζώα «διαισθάνονται» πράγματα πριν γίνουν. Ο κόσμος μας είναι γεμάτος με θαύματα! Κι αυτό οι πρόγονοι μας το ήξεραν καλά!

harakoutalou
Автор

Συγχαρητήρια εις όλους σας δια την πολύ ωραία εκπομπή!!

stellapolyzwi
Автор

Εξαιρετικό! Κάθε φορά μαθαίνουμε σπουδαία πράγματα!

harakoutalou
Автор

Ὁ ἄναξ, οὗ τὸ μαντεῖόν ἐστι τὸ ἐν Δελφοῖς, οὔτε λέγει οὔτε κρύπτει ἀλλὰ σημαίνει.
- Ἡράκλειτος ὁ Ἐφέσιος, Ἀποσπάσματα

klidouxos
Автор

Επιτρέψτε μου να κάνω μία διόρθωση.
Τα πράγματα σήμερα δεν είναι πιο απλά αλλά πιο πρακτικά.
Το πρακτικό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κ απλό.
Πρακτικό ορίζεται κάτι σε συνάρτηση με το χρόνο, ενώ απλό σε συνάρτηση με τις ανάγκες μας.
(Πεινάς; Φάε, απλό . Θα μαγειρέψω ή θα παραγγείλω; Πρακτικό)

Επίσης, η ιατρική έχει ξεφύγει σήμερα γιατί έχει μετατραπεί σε Γιατρική.
Για όσους δε γνωρίζουν, η Ιατρική έχει σαν βάση τον Ιπποκράτη ενώ η Γιατρική τον Γαληνό .
Οι διαφορές τους είναι τεράστιες.
Εάν πήγαινες στον Γαληνό και του έλεγες ότι πονάει το στομάχι σου, θα σου έγραφε ένα φάρμακο κ θα σου έλεγε <<αν δε σου περάσει σε 10 μέρες έλα να τα ξαναπούμε>> (σας θυμίζει κάτι; ) . Ενώ ο Ιπποκράτης θα συζητούσε μαζί σου για να αξιολογήσει εάν πρόκειται για ψυχολογικό αίτιο ή βλάβη του οργάνου σου.
Ο Ιπποκράτης έψαχνε το αίτιο ενώ ο Γαληνός ήταν πιο πολύ της καταστολής αλλά όχι της επίλυσης του πρόβληματος.

renovation
Автор

Πάντως αυτό που θυμάμαι από το χωριό είναι ότι όλοι γνωρίζαμε 2 - 3 σημάδια ας το πω, πχ όταν ερχόταν ένα συγκεκριμένο πουλί να κελαηδάει τη νύχτα ήταν σίγουρα θάνατος και έπεφταν μέσα φυσικά.

odyseasbuzukas