Arhivele viitorului – ep. 21: Propaganda în epoca digitală. Cu Corneliu Bjola

preview_player
Показать описание
Emisiune realizată de Ciprian Mihali și Cristian Presură

#ciprianmihali, #cristianpresura

Invitat: Corneliu Bjola, University of Oxford


În carte sa din 2017, „Despre Tiranie: 20 de lecții pentru secolul 20”, profesorul Timothy Snyder de la Yale University afirmă că „dacă nimic nu este adevărat, atunci totul este spectacol. Cel mai mare portofel plătește pentru cele mai orbitoare lumini”. Reflecția lui Snyder atinge un punct nevralgic al societății digitale în care trăim azi. Faptul că tehnologiile digitale care definesc din ce în ce mai mult modul în care interacționăm unii cu alții, fie în spațiul privat sau cel public, au capacitatea de a influență enorm și implicit de a deforma instrumentele noastre de gândire critică. Discuția de miercuri, 2 martie 2022, are scopul de a înțelege mai bine contururile propagandei digitale (ce înseamnă din punct de vedere conceptual, cum funcționează, cu ce efect) și de a evalua posibile abordări care să ne permită să ne protejăm de efectele nocive ale propagandei digitale la nivel personal, dar și ca membri ai societăților democratice din care facem parte.

Despre invitat

Corneliu Bjola este profesor asociat în studii diplomatice la Universitatea din Oxford și director pentru Oxford Digital Diplomacy Research Group. De asemenea, predă la Centrul de Diplomație Publică de la Universitatea din California de Sud și este profesor lector la Academia Diplomatică din Viena. A publicat pe larg pe teme legate de impactul tehnologiei digitale asupra diplomației, cu un accent recent pe diplomația publică, negocierile internaționale și metodele de combatere a propagandei digitale. Recentul său volum co-editat „Diplomația digitală și organizațiile internaționale: autonomie, legitimitate și contestare” (Routledge, 2020) analizează ramificațiile mai largi ale tehnologiilor digitale privind dinamica internă, politicile multilaterale și angajamentele strategice ale organizațiilor internaționale.
A fost intervievat pe teme legate de impactul tehnologiei asupra afacerilor globale de către diverse instituții media globale, inclusiv Tech Monitor, Al Jazeera, New Statesman, Guardian Nigeria, Debating Europe, Times of Israel, EkotürkTV, NetzPolitik, The Article, Revista Noticias, The National, The Hill, The Independent, NBC News, La Croix, Quartz, BBC Mundo, Digi24, AFP, The Economist/IQ, EuroActiv, Jerusalem Post, Global Times, Diplomatic Courier și Diplomatic Magazine.

A fost invitat să țină prelegeri sau să desfășoare sesiuni de instruire pentru Ministerele Afacerilor Externe și Academiile Diplomatice din Marea Britanie, Uniunea Europeană, Germania, Grecia, Georgia, Spania, Israel, Lituania, Emiratele Arabe Unite, Armenia, Honduras, Bahrain, România, precum și pentru organizații internaționale (UNITAR, United Nations System Staff College, Commonwealth, Organizația Internațională a Muncii).
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Este aproape inuman ca acesta emisiune are atat de putine vizualizari si numai 12 comentarii in acest moment. Asta este realitatea in toata lumea. Umanitatea este intr-o lenta evolutie. Multumesc inca odata!

valentindumitru
Автор

Prezentarea e impresionanta.Mult continut.Avem mult de invatat.O tema extrem de impoprtanta.

victordiaconescu
Автор

Mulțumesc frumos pt emisiune. Recunosc că am căzut și eu în plasa emoțională legat de ce se întâmplă în prezent în Europa. Însă ce cred că este o mare problema legat de propaganda în momentul de față este sloganul că în numele " dreptului la opinie " putem scrie orice. Cred că trebuie să ne îndreptăm spre surse de calitate și încredere. Avem nevoie de jurnaliști și ziare profesionale.

iuliasolomon
Автор

Foarte bun subiectul si foarte bine abordat de dl Bogdan!👏🙏 as dori sa mai fie invitat si sa completeze subiectul si mai in detaliu!

mirelaudrea
Автор

Îmi place acest subiect și mi-a făcut plăcere să vă urmăresc.

andriesv
Автор

Cat mai multe asemenea dezbateri. .. In societatea de astazi este mare, mare nevoie informare corecta, de demontare a stirilor false si a Din pacate urmaritorii sunt relativ putini.. prea putini fata de cata nevoue estw de informare corecta.

cotorarodica
Автор

Pentru dl profesor e prea multa informatie si poate creierul dansului a ramas la fel ca eu nu ma regaseac in spusele dlui profesor

LiviuCapitanu
Автор

Domnule profesor Marius Turda, intr-un articol mai vechi din ``Adevarul``, ati sustinut ca Aradul este singurul oras din tara care are un liceu ce poarta numele de ``Iuliu Moldovan``. Nu era vorba de medicul eugenist, ci de un silvicultor cu acelasi nume, nascut in Arad in 1864. De ce nu ati protestat pentru faptul ca in Cluj chiar exista o strada dr Iuliu Moldovan [colt cu Gheorghe Marinescu!]? Acea informatie despre Arad va ramane si se poate spune ca vrand-nevrand,
ati generat un fake news.

brigbelukatona
Автор

cam deficienta comunicarea domnului pt oxford. multe exprimari gresite sau neatente. in plus, cum sa nu aiba facebook si sa se ocupe de subiectele astea ca profesor???

raducristescu