GR -Η αναγνώριση του Κινέζου τουρίστα μέσω του Φεστιβάλ της Άνοιξης

preview_player
Показать описание
Το Φεστιβάλ της Άνοιξης 春节 Trad. 春節 Chūn jié Spring Festival (Chinese New Year)!

Θεσσαλονίκη 03/04/2020.
Η κινεζική Πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινεζική διασπορά.
Δεν έχει σταθερή ημερομηνία επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, η κινεζική Πρωτοχρονιά ξεκινά μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, την ημέρα της δεύτερης Νέας Σελήνης, όπου απανταχού κινέζοι εισέρχονται στους τόπους όπου γεννήθηκαν.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικογενειακή εορτή του χρόνου και την περίοδο αυτή την συνδυάζουν με την άδεια διακοπών από τις δουλείες τους , εγκαταλείποντας τα μεγαλουπόλεις όπου αναγκάστηκαν να πάνε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ξεκινά η μεγάλη επιστροφή στα πάτρια εδάφη , διανύουν ταξίδια μεγάλης απόστασης και οι σταθμοί των τρένων φθάνουν να διαχειρίζονται μαζικές μετακινήσεις υπεράριθμου εύρους , αδημονούν να επισκεφθούν την οικογένεια τους , να επανασυνδεθούν με συγγενείς και φίλους, να απολαύσουν το τραπέζι της οικογενειακής συνεύρεσης .
Και ενώ τα παιδιά βιάζονται να πάνε σπίτι τους , οι γονείς από την άλλη είναι απασχολημένοι να καθαρίσουν το σπίτι τους.
• Το ονομάζουν ‘καθαριότητα της ‘Άνοιξης ‘,打扫 dǎ sǎo to clean ,to sweep 除 chú
to get rid of, to remove, ξεσκόνισμα , σκούπισμα, όλα από πάνω προς τα κάτω, όλο το σπίτι διότι για να έρθει η καινούργια τύχη οφείλεις να έχεις διώξει την παλιά.

• Παράλληλα, γίνονται οι μεγάλες αγορές της συγκεκριμένης εορτής ονομάζεται η όλη διαδικασία 办年货 Trad. 辦年貨 bàn nián huò to shop in preparation for Chinese New Year, αγοράζω αγαθά για την οικογένεια , τα παλαιά χρόνια υπήρχε η μεγάλη λίστα που περιλάμβανε από τα φρέσκα λαχανικά έως τα καινούργια ρούχα , μέχρι και τα γλυκά για τους επισκέπτες και άλλα πολλά.

• ‘Άλλο έθιμο του κινέζικου Νέου ‘Ετους, τα μπάνερ γύρω από την εξωτερική είσοδο στην πόρτα κάθε σπιτιού, όπου γράφονται ευχές 春联 Trad. 春聯
chūn lián ,Spring Festival couplet (the first line of which is pasted on the right side of a doorway at New Year, and the second on the left side)

Έθιμα πλούσια και πολύχρωμα!
Το κόκκινο χρώμα που επικρατεί παντού σύμβολο της φωτιάς και της τύχης
Τα πυροτεχνήματα που απομακρύνουν μα τους κραδασμούς τους το κακό.
Οι επιδείξεις πολεμικών τεχνών
Λέξεις κλειδιά που παραπέμπουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της κινεζικής πρωτοχρονιάς
Κουνγκ φου
Ακροβατικά
Χορός του Δράκου ( κατεξοχήν εμβληματικό μυθολογικό ζώο)
Η όπερα
Τα φανάρια
Χαρτοκοπτική
Ευχές

Ειδικά εδέσματα όπως τα dumplings (τα κινέζικα ραβιόλια) ή το κέικ που θεωρείται προσφιλές δώρο, που συμβόλιζε την πρόοδο
κ.α.

Κλείνοντας, οι Κινέζοι μένουν ξύπνιοι ως αργά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανταλλάσσοντας ευχές για το Νέο Έτος με συγγενείς και φίλους.

Τα τελευταία χρόνια το Εαρινό Φεστιβάλ της Κίνας δεν είναι μόνο το σημαντικότερο για τους Κινέζους αλλά αρχίζει να γίνεται και για όλο τον κόσμο .

Διαμέσου του εορτασμού του κινεζικού Φεστιβάλ της ‘Ανοιξης, αγγίζουμε λίγο το άρωμα του μυστηριακού αυτού πολιτισμού , ενισχύουμε την φιλία και τελικά αναγνωρίζουμε τον κινέζο τουρίστα που είναι ο τελικός σταθμός μας.

Με εκτίμηση,
Ρωξάνη Οικονόμου βρισκόμενη σε αναζήτηση του κινεζικού πολιτισμού.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Υπέροχο βίντεο! Συνεχίζουμε το ταξίδι της μελέτης του κινέζικου πολιτισμού με διαφορετικό θέμα προσέγγισης κάθε εβδομάδα. Ευχαριστούμε!

Elena_T
Автор

Εξαιρετικό
Περιμένουμε και άλλα
Καλή αρχή

spyrosgotsis
Автор

Τα ψυχολογικά ερωτήματα που θα μπορούσαν να ανακύψουν από την μελέτη της λαμπρής αυτής γιορτής είναι δύο: Γιατί υπάρχει αυτή η τεράστια επιθυμία για αντάμωμα με οικογένεια και φίλους καθώς και η τάση για επιστροφή στις ρίζες τους; Γιατί, δηλαδή, αυτή η μετατόπιση στο οικογενειακό ιδεώδες συμβαίνει στη Κίνα και όχι σε μια χώρα δυτικότροπη όπως η δική μας; Και δευτερευόντως, από πού πηγάζει αυτή η τάση για αυστηρότατη τήρηση των παραδόσεων και σωστή εφαρμογή αυτών;

Η απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα έχει τα θεμέλιά της στον τύπο του κινέζικου πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί την πεμπτουσία του κλασικού ολοκεντρικού πολιτισμού. Η οικογένεια δεν είναι απλά οι δύο γονείς και τα πιθανά αδέρφια αλλά αυτό που στις δυτικές κοινωνίες θα αποκαλούσαμε “διευρυμένη οικογένεια”. Ήδη από τη βρεφική ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν να συμβιώνουν με άλλα μέλη της οικογένειας, κάτι που εσωτερικεύουν και μεταβιβάζουν διαγενεολογικά. Η βάση μετατοπίζεται στην κυριαρχία του συνόλου, της ομάδας και όχι του ατόμου. Κι αυτό δεν καταπνίγει σε καμία περίπτωση την ατομικότητα αλλά τη διευρύνει, καθώς το άτομο μαθαίνει ότι ζει και ευημερεί αν το ίδιο κάνει κι η ομάδα. Είναι λογικό επακόλουθο, λοιπόν, ο εορτασμός ενός τόσο σημαντικού γεγονότος όπως ο ερχομός του νέου έτους να απαιτεί την ανάλογη αίγλη. Ο Κινέζος δεν αρκείται στον στενό οικογενειακό κλοιό για αυτό και δεν διστάζει να ταξιδέψει ώρες ή να κάνει σκληρές οικονομίες όλο τον χρόνο για να βρεθεί την μέρα εκείνη με την οικογένειά του.

Πώς, όμως, έχει εδραιωθεί αυτή η επιθυμία για αυστηρή τήρηση κάθε εθίμου ώστε να επέλθει η καλή τύχη για το νέο έτος; Γιατί είναι αναπόφευκτο να πετάξουν πυροτεχνήματα αλλιώς δεν θα ξορκιστούν τα κακά πνεύματα; Γιατί εμμένουν στη κατανάλωση “χρυσών τροφίμων” όπως τα παραδοσιακά dumplings αλλιώς η ευπορία δεν θα χτυπήσει την πόρτα τους; Μια πολύ μικρή πτυχή της προσέγγισης αυτού του ερωτήματος μπορεί να αντληθεί από τη ψυχοδυναμική θεωρία του Φρόιντ. Ο Βιενέζος γιατρός έχει μιλήσει για τους λεγόμενους “μηχανισμούς άμυνας” οι οποίοι στη θεωρία του είναι εννέα μηχανισμοί που συμβάλλουν στην ψυχολογική σταθερότητα του ατόμου καθώς μεταφέρουν τις άσχημες εμπειρίες στο σκοτεινό ασυνείδητο ώστε να μην βιώνονται με μεγάλη ένταση στο συνειδητό κομμάτι.

Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι η επονομαζόμενη “ακύρωση” η οποία μπορεί να συνδεθεί με αυτό που ονομάζουμε “προλήψεις”. Στην “ακύρωση” το άτομο προβαίνει σε μια φαινομενικά ασυνάρτητη πράξη προκειμένου να εμποδίσει ένα επερχόμενο κακό. Πιάνουμε κόκκινο στη θέα μιας μαύρης γάτας ώστε να εμποδίσουμε τη “γρουσουζιά” που θα μας βρει αν δε το κάνουμε. Έτσι κι εδώ, μπορεί η σύνδεση μεταξύ κακών πνευμάτων και πυροτεχνημάτων να μοιάζει ασυνάρτητη, αλλά για τους Κινέζους αποτελεί μια ιεροτελεστία, κάτι που αν δε γίνει θα ακολουθήσουν κακοί οιωνοί. Έχουν, λοιπόν, μια ιδιαίτερη προτίμηση για την χρήση του συγκεκριμένου μηχανισμού, σε ασυνείδητο βέβαια επίπεδο. Εξελικτικά, αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στο ρόλο τους να συντηρούν μια ολόκληρη ομάδα και όχι τον εαυτό τους και λιγοστούς οικείους. Όσα λιγότερα άσχημα και απρόοπτα συμβούν, τόσο το καλύτερο για την διατήρηση ολόκληρης της ομάδας.



(βασισμένο στο άρθρο μου στο LinkedIn ----> Elena Tsakiridou)

Elena_T