Με σχέδιο και μεθοδικότητα, η Ελλάδα πιο ισχυρή

preview_player
Показать описание
- Η Ελλάδα μεγάλωσε. Τα δικαιώματά μας επεκτάθηκαν και μια ευρωπαϊκή χώρα δέχτηκε την ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου και την επήρεια των νησιών όπως τη δέχεται και η Ελλάδα.

- Το γεγονός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκτά μια αποκλειστική οικονομική ζώνη βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως το ερμηνεύει η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της υφηλίου, είναι από μόνο του κάτι το εξαιρετικά σημαντικό.

- H Ιταλία δέχεται ότι όχι μόνο και στο Ιόνιο, αλλά και στο Αιγαίο και στο Λιβυκό, η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει την επέκταση της κυριαρχίας της στα 12 ναυτικά μίλια.

- Tα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης με την εξαίρεση της «υπερδεξιάς» ή ακροδεξιάς, τήρησαν εξαιρετική στάση. Στήριξαν τη συμφωνία απόλυτα, καταλαβαίνοντας το αυτονόητο, ότι έχουμε μια συμφωνία που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

- Τα περί μη πλήρους επήρειας δυο μικρών νησιών, εγώ τα ακούω ελαφρώς κωμικά. Αυτό το 0,0019% που η Ελλάδα παραχωρεί στα δυο ακραία σημεία των μικρών νησιών, το παίρνει στο κέντρο αυτής της έκτασης.

- Εμείς λέμε στην Τουρκία, έρχεσαι να βρούμε άκρη επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας; Αλλά όχι με τη λογική π.χ. ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, παρά μόνο χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Αυτό δεν είναι βάση συζήτησης.

- Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα προς την Ελλάδα. Είναι μια χώρα που υπό την ηγεσία του Προέδρου Σίσι βλέπει και διαβάζει την πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με τον ίδιο τρόπο που τη διαβάζει και η Ελλάδα.

- Υπήρξαν 17 γύροι συνομιλιών με την Αίγυπτο που δεν κατέληξαν, αλλά πάντα μπορεί να υπάρξει μια καινούργια αρχή και μια καινούργια προσπάθεια. Ελπίζω σε αυτό.

- Έχουμε εξαιρετικούς νομικούς - και στην Ειδική Νομική Υπηρεσία και συμβούλους εκτός. Νομίζω ότι έχω μάθει και εγώ αρκετά πράγματα αυτούς τους μήνες για να ξέρουμε πώς να κάνουμε μια συμφωνία με τρόπο που να μη βλάψει το εθνικό συμφέρον και αντίθετα να το ενισχύσει.

- Το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης είναι απλώς ανύπαρκτο. Με μια σοβαρή κυβέρνηση στη Λιβύη η Ελλάδα θα επανέλθει και θα βρει άκρη. Η παρούσα διοίκηση είναι τελείως υπό τις εντολές της Τουρκίας.

- Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μοναδικό εγχείρημα στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, βασισμένο στη λογική της εφαρμογής του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα σταθεί και θα προστατεύσει ακριβώς αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Το Διεθνές Δίκαιο.

- Εάν πηγαίναμε με την τουρκική χρωματολογία, περίπου η μισή Μεσόγειος θα ανήκε στην Τουρκία ή κάπως έτσι. Νομίζω πως ονειρεύονται ότι και ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής υπήρξε μάλλον «μετρημένος» στις απαιτήσεις τους και θα έπρεπε να πάνε μέχρι το Γιβραλτάρ.

- Εμείς θα εκτελέσουμε στο ακέραιο τη συνταγματική μας υποχρέωση. Ούτε απειλούμε ούτε μεγαλοστομίες διατυπώνουμε. Λέμε όμως στους Τούρκους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην υπερβούν τα όρια του Διεθνούς Δικαίου.

- Ένα μέρος από τους στόχους μου υπάρχει πλέον ως παρακαταθήκη της χώρας. Είναι η MDCA, η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως και η συμφωνία των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία. Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής αν μπορούσαμε να κάνουμε και τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

#Συνέντευξη στον #Alpha και τη δημοσιογράφο Σ. Παπαϊωάννου
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Έρχεται Δεν ξέρω αν θα προλάβετε να φύγετε νύχτα!!!

ΓεωργιαΚαραχουντρη
Автор

Κ. Δένδια συγχαρητήρια για την συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία ! ΑΟΖ με Κύπρο γιατί δεν υπογράφουμε που μας παρακαλάει από το 2007 ; Εξάλλου θα χρεωθείτε άλλη μια διπλωματική επιτυχία.

queerdemmis
Автор

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΓΙΓΑΝΤΑ ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟ HOUSTON KAI ΓΕΛΑΜΕ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ!!!

telemark
Автор

Isa isa mikrineee....i miomeni epiria, i

indellas
Автор

Πάει Καστελόριζο, Ρόδος Κρήτη Κάρπαθος .... και τι άλλο έχει σειρά;

Δόμνα-ΣοφίαΒρατσίστα