A reclamat un caz de tortură și a fost reținută de poliție - ZdG.md

preview_player
Показать описание
Orga­nele de stat refuză să comu­nice pre­sei des­pre cazu­rile de tor­tură care ne sunt sem­na­late de cetă­țeni. Mai mult decât atât, per­soana care a vor­bit des­pre tor­tură și tra­ta­ment inu­man pe cazul Ome­li­cenco, a fost și ea reți­nută de poli­țiști peste puțin timp.

Îna­inte de difu­za­rea repor­ta­ju­lui „Își caută dis­pe­rată soțul care ar fi fost bătut, apoi reți­nut de poli­ție” pe ZdG.md, am con­tac­tat Inspec­to­ra­tul de Poli­ție din Bălți pen­tru a afla de ce a fost reți­nut Pavel Ome­li­cenco, ce sta­tut are, cine sunt poli­țiș­tii care l-au reți­nut, de ce au apli­cat vio­lența la reți­ne­rea aces­tuia și dacă a fost cineva sanc­țio­nat. Atunci admi­nis­tra­ția IP a evi­tat să comen­teze cazul și ne-au reco­man­dat să ne adre­săm în scris, ceea ce am și făcut. Răs­pun­sul l-am pri­mit abia peste 20 de zile cu urmă­to­rul mesaj: „Infor­ma­ţia soli­ci­tată de Dvs. repre­zintă secre­tul anche­tei şi se atri­buie la date cu carac­ter per­so­nal, iar fără con­si­mţă­mîn­tul per­soa­nei, aces­tea nu pot fi divul­gate”. Tex­tul este sem­nat de Vale­riu Popar­cea, șef al IP Bălţi.

Ana Gri­go­ri­eva, cea care a rela­tat des­pre reți­ne­rea vio­lentă din noap­tea de 1 apri­lie a lui Pavel Ome­li­cenco, s-a pre­zen­tat pe 2 iunie la Jude­că­to­ria Bălți, unde era citată legal. În fața jude­că­to­rie însă, femeia a fost reți­nută de câțiva băr­bați în civil, care nu au lăsat-o să se pre­zinte la jude­cată. Băr­ba­ții au comu­ni­cat jur­na­lis­tu­lui că sunt de la poli­ție și că Gri­go­riva ar fi fost dată în cău­tare pen­tru jaf.

Am dis­cu­tat cu Igor Sto­ica, exper­tul juri­dic în cadrul Amne­sty Inter­na­tio­nal Mol­dova, des­pre cazul Ome­li­cenco. Acesta sus­ține că dacă sta­tul este impli­cat, și sunt semne clare că per­soana a fost mal­tra­tată de oame­nii legii, infrac­țiu­nea nu poate fi tole­rată. „Noi avem un arti­col foarte sever. Este bine să știți că arti­co­lul 166 prim este un arti­col de infrac­țiune gravă, iar sanc­țiu­nile au fost majo­rate esen­țial. Pen­tru mal­tra­ta­rea per­soa­nei la reți­ne­rea aces­teia, poli­țis­tul poate fi pla­sat în închi­soare de la 5 la 10 ani. În cir­cum­stanțe agra­vante, dacă au admis tor­tura în grup, sau dacă au comis tor­tura cu deo­se­bită cru­zime și anume prin tor­tu­ra­rea sis­te­ma­tică, ceea ce am înțe­les că poate fi și în acest caz, dacă per­soana este ținută mult timp dosită de ochii lumii etc”, sus­ține exper­tul.

Dacă per­soana acuză tor­tură sau tra­ta­ment inu­man, apro­pi­a­ții aces­tuia tre­buie să par­curgă urmă­to­rii pași:

Să ape­leze de urgență la Pro­cu­ra­tură. Ime­diat după asta,
Să ceară pro­tec­ția per­soa­nei de mal­tra­tare în con­ti­nu­are și
Să ceară exper­tiză medico-legală. Sta­tul e obli­gat să acorde această exper­tiză și nu există motive de refuz.
Nimeni nu poate să-i îngră­dească per­soa­nei posi­bi­li­ta­tea de a comu­nica cu medi­cul.
Chiar dacă are sta­tut de bănuit sau de învi­nuit, per­soana tre­buie să ceară o dis­cu­ție cu rudele.
Dis­cu­ția tre­buie să-i fie acor­dată de către poli­țiști de sec­tor, ofi­țe­rii de inves­ti­ga­ție sau cei de urmă­rire penală.
Plân­ge­rile pe tor­tură se pri­mesc ime­diat spre exe­cu­tare. Acesta e un stan­dard inter­națio­nal.
Dacă per­soana nu este satis­fă­cută de fap­tul că se ter­gi­ver­sează exa­mi­na­rea medico-legală, exa­mi­na­rea plân­ge­ri­lor cu pri­vire la moda­li­ta­tea reți­ne­rii, se depune o plân­gere jude­că­to­ru­lui de instruc­ție, prin care se soli­cită să dis­pună efec­tu­a­rea urmă­ri­rii penale.

Din datele sta­tis­tice pre­zen­tate de Pro­cu­ra­tura Gene­rală, în 2014, numă­rul total al sesi­ză­ri­lor cu pri­vire la tor­tură și rele tra­ta­mente a fost de 663, în des­creș­tere față de 2013. Din­tre aces­tea, doar în 118 cazuri s-a dis­pus por­ni­rea urmă­ri­rii penale.
Рекомендации по теме