Κωνσταντίνος Τσιμώνης «Ο Μαρξ και η σύγχρονη Κίνα»

preview_player
Показать описание
Ο Μαρξ τώρα στη Νέα Φιλαδέλφεια!
Στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) φιλοξενείται από 7-21 Ιανουαρίου 2019 η έκθεση για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Ποιος ήταν ο Καρλ Μαρξ και τι θα έλεγε αν βρισκόταν ξαφνικά ανάμεσά μας, στον αιώνα μας, στο Σόχο της Νέας Υόρκης, στις Βρυξέλλες, στο Πεκίνο, στο Βερολίνο, στο Σύνταγμα ή στη Νέα Φιλαδέλφεια;
Πως θα έβλεπε τον κόσμο μας σήμερα; Παραμένει η θεωρία του επίκαιρη ή είναι πλέον ξεπερασμένη;

«Ο Μαρξ και η σύγχρονη Κίνα»
Ομιλητής ο λέκτορας Κινεζικών Σπουδών στο King’s College London Κωνσταντίνος Τσιμώνης. Ποιά η σχέση του Μαρξ με τη σύγχρονη Κίνα.
Πόση σχέση έχει πλέον η χώρα ηγέτιδα της παγκοσμιοποίησης με τον μαρξισμό και τον κομμουνισμό τους οποίους ρητορικά
εξακολουθεί να επικαλείται; Πόσο «κομμουνιστική» ή πόσο «καπιταλιστική» είναι τελικά η Κίνα του Σι Τζινπινγκ;

Τόπος διεξαγωγής:
Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού Διασποράς (ΠΠΙΕΔ),

βιντεοσκόπηση και μοντάζ:
CINITRON Mπάμπης Βαρούτης]
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Νομίζω, ότι ο ομιλητής αδικεί το Μάο. Οι θεωρίες αχρηστεύονται, αν δεν εξελίσσωνται. Τι θα ήταν η φυσική, αν είχε παραμείνει στο Δημόκριτο κ δεν την είχε προχωρήσει ο Άινστάιν; Τι θα ήταν τα μαθηματικά, αν είχαν σταματήσει στους Πυθαγόρειους κ δεν τα είχε εξελίξει ο Νιούτον; Ή η γεωμετρία, αν είχε παραμείνει στον Ευκλείδη; Ο Μάο μίλησε για συνέχιση της ταξικής πάλης μετά την επικράτηση της επανάστασης, κ ρεβιζιονισμό, όταν η ΕΣΣΔ έλεγε για τέλος των τάξεων κ "λαϊκό κράτος", που είδαμε, πού κατάληξε. Η Πολιτιστική Επανάσταση δεν ήταν ρεβανσιαμός από μέρους του Μάο, αλλά απόπειρα αντιμετώπισης του φαινομένου της κομματικής γραφειοκρατίας.

ΌλγαΛυδάκη