Σκοπιά (ΤΣΕΚΛΕΙΣΤΑ - ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ 1928)

preview_player
Показать описание
Στον ορεινό όγκο της Ευρυτανίας, τμήμα της νότιας οροσειράς της Πίνδου, 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, στα σύνορα του νομού με τη Ναυπακτία, 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δομνίστας, βρίσκεται το χωριό μας. Το λέγανε Τσεκλείστα ή Τσικλίστα μέχρι το τέλος της 2ης δεκαετίας του 20ου αιώνα (1928). Η πολιτεία, για δικούς της λόγους, το μετονόμασε σε Σκοπιά.
Σ’ αυτόν τον ορεινό, αλλά ήμερο τόπο, σε κάποιες παλιές εποχές, κτηνοτρόφοι κυρίως, πρωτοκατοίκησαν. Το πότε δεν μπορεί ν’ απαντηθεί με σιγουριά. Αναζητώντας νέους τόπους, φύλα νομαδικά, από τις βορειότερες περιοχές, εκεί γύρω στα 700 με 800 μ.Χ., διασχίζοντας τον κεντρικό κορμό της Ελλάδος, ήρθαν στα μέρη αυτά, κατοίκησαν και αφομοιώθηκαν με ό,τι άλλο ανθρώπινο στοιχείο βρέθηκε εδώ.
Σ’ αυτή τη θέση ήταν το χωριό μέχρι το 1882. Το χειμώνα εκείνο έγινε η μεγάλη κατολίσθηση. Οι πολλές πηγές και κυρίως οι μεγάλες χιονοπτώσεις με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 3-4 μέτρα, έφεραν τη συμφορά. Το 1928 έχουμε τη δεύτερη κατολίσθηση, για ν ακολουθήσουν κι άλλες, το 1963 - την ίδια χρονιά με την κατολίσθηση του Μικρού Χωριού - και το 1971, που ήταν και η χαριστική για το χωριό μας. Λίγα σπίτια παρέμειναν όρθια και αδιάψευστο δείγμα θεϊκής παρέμβασης οι δύο εκκλησίες, η Παναγία και ο Άγιος Νικόλαος.
Η παθιασμένη αγάπη των Τσεκλειστάνων για το χωριό τους αψηφά την απρόβλεπτη οργή των φυσικών καταστροφών. Επιλέγει και κτίζει το νέο χωριό (για 3η φορά) στη θέση «Άγιος Μηνάς» και σε υψόμετρο πλέον των 1.200 μέτρων. Λίγα χωριά της Ευρυτανίας είναι χτισμένα σ’ αυτό το υψόμετρο. Η εξέλιξη είναι ραγδαία.
Η αρχική θέση του χωριού, γύρω και πιο κάτω από τη σημερινή θέση της εκκλησίας της Παναγίας, είχε όλες τις προϋποθέσεις καλής διαμονής για τους χρόνους εκείνους. Yπήνεμο μέρος, προσήλιο, μεσημβρινό προσανατολισμό και αρκετή καλλιεργήσιμη έκταση. Έτσι, για τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες ήταν τόπος ιδανικός.
Рекомендации по теме