Γιατί η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο; // Άκου να δεις!

preview_player
Показать описание
Η ευρωπαϊκή ήπειρος, κέντρο ιστορικής σημασίας και παγκόσμιας επιρροής, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τη σκιά μιας πιθανής σύγκρουσης. Από τη δραματική αναζωπύρωση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία έως τις προκλήσεις που θέτουν οι αναδυόμενες δυναμικές της παγκόσμιας ισχύος, η Ευρώπη λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση των αμυντικών της μηχανισμών. Αυτή η προετοιμασία, που διαμορφώνεται από τα διδάγματα του παρελθόντος και τις απαιτήσεις του παρόντος, αγγίζει τη στρατιωτική ετοιμότητα, την πολιτική ανθεκτικότητα και την οικονομική στρατηγική. Σε αυτό το βίντεο, διερευνούμε αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις, αναλύοντάς τες σε βασικά θέματα και εξετάζοντας τις επιπτώσεις τους για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία: Σημείο εκκίνησης για αλλαγή
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία υπενθυμίζει έντονα τα γεωπολιτικά τρωτά σημεία της Ευρώπης. Η σύγκρουση αυτή ξεκίνησε με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, αλλά έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα με την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για επεκτατισμό, ξυπνώντας μνήμες από τις αντιπαραθέσεις του Ψυχρού Πολέμου.
Για τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, η απειλή αυτή μοιάζει άμεση και προσωπική. Τα έθνη αυτά έχουν ζητήσει αυξημένη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και έχουν αυξήσει δραματικά τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Για παράδειγμα, η Πολωνία έχει θέσει φιλόδοξα σχέδια για τον διπλασιασμό του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεών της, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει την κυριαρχία και την ασφάλειά της.
Ομοίως, παραδοσιακά ουδέτερα έθνη όπως η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν αντιστρέψει δεκαετίες αρνητικής προσήλωσης, υποβάλλοντας αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η στροφή σηματοδοτεί μια βαθιά αλλαγή στις πολιτικές ασφαλείας τους και υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της αντιλαμβανόμενης απειλής.
ΝΑΤΟ: Επαναξιολόγηση του ρόλου του
Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) έχει υποστεί στρατηγικό μετασχηματισμό ως απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις. Η βασική αρχή του ΝΑΤΟ, που περιγράφεται στο άρθρο 5, ορίζει ότι η επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα. Η αρχή αυτή οδήγησε τη συμμαχία να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι εντάσεις με τη Ρωσία είναι οι μεγαλύτερες.
Έχουν δημιουργηθεί νέες ομάδες μάχης και οι στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας αποτελούν πλέον ρουτίνα. Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας και στην εξασφάλιση ταχείας αντίδρασης σε κάθε πιθανή κλιμάκωση. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή ασφάλεια αναπτύσσοντας προηγμένα όπλα, όπως τα HIMARS και τα συστήματα αεράμυνας, για να ενισχύσουν την άμυνα των ανατολικοευρωπαίων συμμάχων τους.

Ωστόσο, δεν αρκούνται όλα τα ευρωπαϊκά έθνη στο να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ για την ασφάλεια. Υπάρχει αυξανόμενη δυναμική για μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία, με τις χώρες να υποστηρίζουν ένα ισχυρότερο, πιο ανεξάρτητο ευρωπαϊκό αμυντικό πλαίσιο. Η στροφή αυτή αντανακλά την επιθυμία να μειωθεί η εξάρτηση από εξωτερικές δυνάμεις και παράλληλα να προωθηθεί η συνεργασία εντός της ηπείρου.

Πολιτική Άμυνα: Προετοιμασία του πληθυσμού
Μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές των προετοιμασιών της Ευρώπης είναι η αναβίωση των μέτρων πολιτικής άμυνας. Οι κυβερνήσεις τονίζουν ότι οι σύγχρονες συγκρούσεις εκτείνονται πέρα από τα παραδοσιακά πεδία των στρατιωτικών μαχών, περιλαμβάνοντας κυβερνοεπιθέσεις, εκστρατείες παραπληροφόρησης και πιθανές διαταραχές σε βασικές υπηρεσίες.
Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει επαναφέρει σχέδια καταφυγίων έκτακτης ανάγκης και δημόσιες εκστρατείες για να ενθαρρύνει τους πολίτες να αποθηκεύουν βασικές προμήθειες. Η Σουηδία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, διανέμοντας έναν οδηγό με τίτλο «Αν έρθει κρίση ή πόλεμος» σε νοικοκυριά σε εθνικό επίπεδο. Ο οδηγός αυτός περιγράφει στρατηγικές επιβίωσης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας πυρηνικής επίθεσης. Τέτοιες πρωτοβουλίες καταδεικνύουν μια ανανεωμένη εστίαση στη διασφάλιση της ετοιμότητας των πολιτών, μια βασική πτυχή της συνολικής εθνικής άμυνας.

Η οικονομική διάσταση: Κινητοποίηση της βιομηχανίας για την άμυνα
Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση, μετατοπίζεται προς αυτό που ορισμένοι περιγράφουν ως «πολεμική οικονομία». Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δρομολογήσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αμυντικής της βιομηχανίας, με έμφαση στην αύξηση της παραγωγής κρίσιμων προμηθειών, όπως πυρομαχικά και προηγμένα όπλα. Μεγάλοι παίκτες όπως η Γαλλία και η Γερμανία επενδύουν σε στρατιωτική τεχνολογία νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Οι λαοί δεν θέλουν πολέμους ειρήνη ☮️ και ελευθερία και δουλειά
Να πάνε οι πολιτικοί
Στον πόλεμο αν θέλουν
Εμας να μας αφήσουν στην ησυχία μας.

ΣπύροςΑυγέρης-βλ
Автор

Γεια σου Πανο❤️Ο Θεος να μας προστατευει!!!

ΔημητραΣτρακατσαλου
Автор

Φοβάμαι αυτούς που κυβερνούν τα κράτη. Είναι επικίνδυνοι.

einefreundin
Автор

Είσαι ο μόνος πλέον που κάνει κάτι τέτοια βίντεο respect πο δεν έχεις επειρεαστεί από άλλους

games-molb
Автор

Μετα απο μια σειρα αξιολογων βιντεο ηρθε αυτο. Λυπηρο βιντεο. Λες και εβαλα ΣΚΑΙ να μου μιλησει για την τελεια κυβερνηση. Αρχισαν οι χορηγιες στο καναλι φαινεται.

tendion
Автор

Respect ! Από τους λίγους που κάνουν τέτοια βίντεο . Συνέχισε έτσι

ΜΑΝΜΠΟ
Автор

Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε πολύ για το νέο βίντεο.

xristinalazellari-tuvo
Автор

Εγώ θα προσφερω τις υπηρεσίες μου στους αλλους, εθελοντικά.

Sarantaporos
Автор

Το. περιεχομενο. του. Βιντεο. περιλαμβανει. την. μιση. Αληθεια. των. οσων. συνεβησαν. τα. προηγουμενα. χρονια.

kostascharalampopoulos
Автор

Ο πόλεμος αυτό δεν ξεκίνησε 2014 αλλά ποιο πριν, δεν είδα κανέναν να ασχολείται με την Κύπρο, αλλά τι λέω τώρα....

dimileo
Автор

ενιεως ευρωπαϊκός στρατως που θα ενεργοποιητε μωναχα σε περίπτωση επιθέσεις απο ξενους παραγωντες

kostasmpogdanidis-sisq
Автор

Μα βγηκε ο τραμπ πως θα πανε για πόλεμο🙃🙃

fanclub
Автор

Polemoys kanoy ta shmferonta h eyroph den kindineyh apo kanena plhn apo aytoys poy th khbernoyn

vasiliskatopodis