Πενταγιοί Φωκίδας ή Πενταγιού, το χωριό μιας γυναίκας θρύλου #fokida#dorida #dronefootage#4k#greece

preview_player
Показать описание
Κάντε εγγραφή και στο άλλο μου κανάλι, Subscribe to my other channel :
Οι Πενταγιοί Φωκίδος ή Πενταγιού, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ορεινό χωριό στη Δωρίδα, στο Νομό Φωκίδας.
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 950 μ. και “βλέπει” ανατολικά στα Βαρδούσια όρη.
Η όμορφη Πενταγιού είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Φωκίδας, ιδρύθηκε το 16ο αιώνα, και απέχει σχεδόν 80χλμ βορειοδυτικά από την Άμφισσα.

Κέντρο του χωριού η πέτρινη πλατεία-μπαλκόνι με θέα τις εντυπωσιακές βουνοκορφές.
Το σκηνικό συμπληρώνουν ο γερο-πλάτανος, το παραδοσιακό καφενείο πλάι, και δίπλα το παλαιό πέτρινο δημοτικό σχολείο του 1862 που σήμερα έχει διαμορφωθεί σε ξενώνα-εστιατόριο.

Η ονομασία ίσως προήλθε από τους πέντε προστάτες αγίους του ή από τους πέντε δρόμους που ξεκινούν ακτινωτά από την Πενταγιού προς τα γύρω χωριά, ενώ κατά το μελετητή Ιωάννη Παπαγεωργίου, πήρε το όνομά του από τους πέντε αδερφούς (πέντε γιους) Καμπεραίους που πρωτοεγκαταστάθηκαν στο χωριό.

Κατά τον ιστορικό Δημήτρη Σταμέλο, στο σύγγραμμά του «Η Δωρίδα στην Τουρκοκρατία», το όνομα των Πενταγιών προήλθε από την επιτόπιο θανάτωση κατά τους διωγμούς Διοκλητιανού και Μαξιμιλιανού το 288 μ.Χ. πέντε νεαρών ατόμων, του Ευστρατίου, του Αυξεντίου, του Ευγενίου, του Μαρδαρίου και του Ορέστη λόγω των χριστιανικών τους πεποιθήσεων, οι οποίοι μετά την επικράτηση του χριστιανισμού ανακηρύχθηκαν Άγιοι. Προφανώς το χωριό λεγόταν αρχικώς «Πεντάγιοι» και αργότερα κατά παραφορά Πενταγιοί.
Με την αυτή ονομασία λεγόταν για ένα διάστημα 30 ετών και το Γαλαξίδι κατά το τέλος του 17ου αιώνα.

Όταν το 1826, μετά την έξοδο του Μεσολογγίου, μία ομάδα αγωνιστών κατέφυγε στους Πενταγιούς, ο Μουσταφάμπεης με δύο χιλιάδες Τούρκους χτύπησε το χωριό. Έλληνες αγωνιστές με επικεφαλής τους Ράγκο και Τσόγκα τους καταδίωξαν προς τον ποταμό Κόκκινο όπου και νικήθηκαν από τον οπλαρχηγό Σκαλτσοδήμο στον ρύακα του Κόκκινου ποταμού, στην τοποθεσία που αποκαλείται μέχρι σήμερα «Τουρκόρεμα».

Μαρία Πενταγιώτισσα η γυναίκα-θρύλος :

Μπορεί οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν καν πού πέφτουν οι Πενταγιοί, όλοι όμως έχουν ακουστά τη γυναίκα-θρύλο της περιοχής, τη Μαρία την Πενταγιώτισσα.
Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, ή Μαρίτσα Πενταγιώτισσα ήταν μία εκπληκτικά όμορφη κοπέλα, που γεννήθηκε σε αυτό το ορεινό χωριό της Φωκίδας, την εποχή της βασιλείας του Όθωνα.
Ο πατέρας της ήταν γραμματοδιδάσκαλος, εξ ου και ο χαρακτηρισμός της σε δημοτικό τραγούδι “μωρή δασκαλοπούλα”.
Το πραγματικό της επώνυμο τείνει σχεδόν ξεχαστεί και το όνομα Πενταγιώτισσα το πήρε από τον τόπο καταγωγής της, την Πενταγιού.
Τσελιγκάδες και παλληκάρια από τα γύρω χωριά σφάζονταν για την καρδιά της “όμορφης δασκαλοπούλας”. Τα αιματηρά επεισόδια ανάμεσα στους επίδοξους μνηστήρες τάραξαν αρκετές φορές την καθημερινότητα της συντηρητικής τότε κοινωνίας.

Μέχρι που αποκαλύφθηκε ο μυστικός έρωτας της κοπέλας με έναν νέο του χωριού, τον Δημήτρη Τουρκάκη. Τότε η Μαρία η Πενταγιώτισσα δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από τον αδελφό της να σταματήσει αυτή η κρυφή σχέση. Το κακό δεν άργησε να συμβεί.

Ο αδερφός της δολοφονείται από τον Δημήτρη Τουρκάκη και η ίδια συλλαμβάνεται κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία στο φόνο. Το απόσπασμα της χωροφυλακής την συνέλαβε σε γύρω βουνά όπου είχε καταφύγει. Ξέσπασε σάλος. Την οδήγησαν στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Μεσολογγίου μαζί με τον αγαπημένο της, ο οποίος καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών. Εκείνη “έπεσε στα μαλακά”, σχεδόν αθωώθηκε, και λέγεται ότι οφείλεται σε καθαρή μεροληψία των ενόρκων “θελχθέντων από την ωραιότητα της” ή κατά άλλους από πίεση που άσκησε ο γιος ενός εκ των ενόρκων που υπήρξε εραστής της, προ του φόβου αποκάλυψης, ή κατ΄ άλλο θρύλο από πίεση που άσκησαν δύο χωροφύλακες ομοίως.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, μετά τον χαμό του αδελφού της αλλά και του αγαπημένου της, φέρεται να επέστρεψε στη Φωκίδα και παντρεύτηκε τον χήρο Κωνσταντίνο Αρμάο στο διπλανό χωριό Παλαιοκάτουνο (Κροκύλειο), του ανέθρεψε και μόρφωσε τα 4 παιδιά του που είχε από τον προηγούμενο γάμο, και πέθανε το 1885 σε ηλικία 64 ετών.

Η ζωή της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης θεατρικών έργων, κινηματογραφικών ταινιών αλλά και ποιημάτων. Η ιστορία της παραμένει μέχρι σήμερα ένας θρύλος.

Music used in the video :

Γρηγόρης Αλέστας (Βιολί) - Ποιμενικό
Κιθάρα: Θωμάς Πεταρούδας - Ζωντανή ηχογράφηση (αρχείο Γιώργου Υφαντή)

«Δε στο 'πα εγώ Θανάση μου...», κλέφτικο, καθιστικό (Ρούμελη) - Βασίλης Μπατζής, κλαρίνο

Please supports the Artists. Buy their Music.

Terms of use / Όροι χρήσης:
- Please embed or share this video only through YouTube with a reference to the source.
- Παρακαλώ πολύ, η οποιαδήποτε αναμετάδοση του βίντεο να γίνεται μέσω της πλατφόρμας του YouTube με αναφορά στην πηγή.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Υπέροχο.βιντεο!!! Γνωρίζω την περιοχή πολύ καλά!!!! Όμορφο χωριό με πλούσια παράδοση όπως όλη η περιοχή..

GeorgiaA-hk
Автор

Άψογη ηχοχρωματική & εικονική απόδοση του τοπίου!!!

alexandrosvasileiou
Автор

Έχω πάει χαχαχα μπράβο Σπύρο για το ωραίο βίντεο.Η μουσική με ξετρελαίνει!!

erriettamalliou
Автор

Ωραίες εικόνες και αναμνήσεις μας φέρνεις στον νου. Από έναν ξενιτεμένο με καταγωγή από την περιοχή της Δωρίδας.

APATSI
Автор

Υπέροχο βίντεο, Σπύρο. Οι Πενταγιοί είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία και το έχεις αναδείξει μοναδικά μέσα από τα πλάνα σου. Εξαιρετική δουλειά, μπράβο! 👏

TasosFotakis
Автор

Μπραβο Σπυρο πολυ ωραιο βιντεο !
Δεν το γνωριζα οτι ειναι χωριο της γνωστη σε ολους μας " Μαριας Πενταγιωτισσας "
Καλη συνεχεια ...

Life.After.Gravity