Arduino Tarifleri #17 - Analog Giriş ve 10 bit ADC / LRT (720p)

preview_player
Показать описание
🚀 Robo90 Arduino Setleri:

Videoda kullanılan kod, devre şeması ve sorularınız için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

Arkadaşlar merhaba, serinin 17. bölümüne hoş geldiniz 🙂

Bu bölümde uzun bir süredir lafını ettiğimiz analog giriş-çıkış işlemlerine başlayacağız. 2 video sürecek olan bu konuda ilk olarak analog giriş yapmayı ve bu işin mantığını, temelini öğreneceğiz.

Biliyorsunuz hiç bir derste bu zamana kadar, “şunu şunu yap, şöyle olacaktır sonra devam et” gibi ezberci bir mantık ile çalışmadık, basit konular için bile uzun uzun videolar çektik. Her şeyin olabildiğince temeline indik. Bu videoda da taaaa olayın en dibine, 1 ve 0 kısmına kadar inerek olayı Arduino’ya sonra 10 bitlik adc mevzusuna getireceğiz. Yaklaşık 20 dakika süren bu video ile çoğu yerde 1,2 satır ile anlatılan “” analogRead(pinNumarası) “” kodunu dibine kadar deşicez yani.

Neyse, video konu için yeterli oldu bence 🙂 Ben çekerken çok eğlendim, umarım sizde izlerken eğlenirsiniz. Başka videolarda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın, hoşça kalın 🙂

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sosyal Medya Hesaplarımız:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

elektronik ve Arduino ile hobi olarak ilgileniyorum ve öğrenmeye çalışıyorum. Dolayısı ile bir çok video seyretmek ihtiyacı hissediyorum.Şimdiye kadar izlediğim hiç bir videoda bu kadar detaylı, işin mantığı için bu kadar derinine inen ve hakikaten çok iyi öğreten bir video ( izlediğim tüm Anlatımlarınız - dersleriniz dahil) izlemedim. gerçekten çok teşekkür ederim.. :)

raskaan
Автор

Bence 1023 yazmamızın sebebi aralığın en yüksek değerinin 1023 olması.Yani biz 5 V yi 1024 e bölüp 1023(Son değer) ile çarparsak /// (5/1024) * 1023(Okunan Değer) =~ 4.99V /// 5 V dan daha küçük bir değer gösterceği için ki bu da yanlış okunan bir değer oluyor, işte bunu önlemek amacıyla 1023 yazılıyor /// (5/1023)*1023(Okunan Değer)= 5V ///

uyuzgamer
Автор

ezberden uzak, teknik, hızlı ve basit anlatım emeğimize sağlık 👍👏

knngnc
Автор

Yine her zamanki gibi ezberden uzak akılda kalıcı, anlaşılır ve öğretici bir çekim olmuş, emeğine ilgine teşekkür ediyoruz, sayende bilgileniyoruz.

huzeyfeesen
Автор

Abi öncelikle emeğine sesine yüreğine sağlık inanılmaz içten anlatıyorsun.Yani özel ders alsan bu kadar samimi bir ortam olamaz.Engelden kaçan bir robota bir kaç değişiklik yapıp yangın söndüren robot yapmaktı amacım videonla ile karşılaşıp sayfanı tanıdım.Kendim makine mühendisiyim belki mesleğin katmış olduğu veya yapı meselesi detaylara çok takılırım.Dolayısı ile bu işin sandığım kadar basit olmadığını ve altyapımın olmadığını anladım.Detaylara çok güzel iniyorsun ve yaptığın ufak hatalar inanılmaz hoşuma gidiyor çünkü öğretici oluyor hepsinden ders çıkarıyorum .Elektronik konusu hakkında bilgim hiç yok diyebilirim ve videolarını en baştan izlemeye karar verdim.Bu uygulamayı analog alev sensörü ile denedim istediğim gibi çalıştı alev sensörünü analog okumak istiyordum ve herkes dijitalden bahsetmiş veya analog okumayı ezbere geçmiş.Sen olayın ana mantığını verdiğin için varyasyonları uygulamak zor olmadı ve 17. videonun sonun ek bir sürü bilgi ile bunu da sayende çözdüm.Başarılılarının devamını dilerim.

onuryukselgursoy
Автор

mantığına inerek anlattığınız için çok teşekkürler milli eğitim sistemimizinde bu mantığa geçesi dileği ile
teşekkürler

okanklvz
Автор

abi şu beģenmeyen 3 kişi videonun neyini begenmemişler hiç anlamış değilim böylesi mühteşem bir video beğenilmez mi

=>emeğine sağlık abimm<=(❤)

syres
Автор

hiç ezbere yer yok. ne güzel anlatmışsınız. emeğinize sağlık. teknik lise mezunuyum. o zamanlar hiç anlamazdım. şimdi o bilgiler işe yarıyor. sayenizde tazelendik

neslihankaraca
Автор

Yanlış hatırlamıyorsam faktöriyel cinsinden bir matematik formülü kullanılıyordu. Süpersin elimde ne bir program yazabilecegim bilgisayar var nede çalıştırabilecek bir Arduino kartı, ama verdiğin bilgileden bu işi bize öğrettin çok teşekkürler emeğinize sağlık

erhanaktepe
Автор

Şimdi kanal ismi de verirdim de sen istemezsin diye vermiyorum, arduinoyu anlatmaya çalışan çoğu kanal direkt ezbere dayalı kanallarda 4.-5. videoda lcd ekrana geçmiş şöyle yap şu olsun gibisinden temelini anlayamadan geçiştiriyor, sana helal olsun böyle devam:) balık vermeyip tutmasını öğretiyor adam gibi adam

onursalihgumus
Автор

bu müzik aşkı ne Allah aşkında kardeşim videonun sesiyle oynamaktan helak oldum ya

ruqersax
Автор

Hocam bit ile volt arasindaki baglantiyi anlayamadim ben. Sanki ayni birimmis gibi carpma bolme uygulamissiniz. Volt birimi uzerinede bir video yapabiliriz. Neye volt diyoruz seklinde.
Ayrica bilenler buraya yazarsa buradanda gormus oluruz.

babali
Автор

2020 de izliyorum harbi çok işime yarıyo abi sağ ol eski dersleride izledim

barserol
Автор

çok iyi anlatmıssın kardeşşş devamm :)

omersahin
Автор

Paylaşımınız için teşekkürler. Aslında Arduino'nun 5V çıkışının tam 5V verdiğini de bilmediğimiz için önce o değer ölçülmeli sonra (okunan deger * referans voltajı) referans voltajı yerine konup öyle hesaplatılırsa daha doğru bir sonuç elde edilir diye düşünüyorum. Çünkü harici bir kaynaktan değilde usb portundan beslenerek çalıştırılan Arduino'larin 5V çıkışında 4.6'ya kadar ölçtüğüm zamanlar oldu.

dml
Автор

arkadaşlar yorum yapmayı unutmuş sanırım.
gerçektende potansyo metre ile ilgili bu kadar açıklama yapmanız harika.
olayın mantığını öğrenerek ezberden kurtulmuş oluyoruz.
benim gibi hobby olarak ilgilenen birinin ne kadar ezbere dayalı öğrenmeye çalıştığını tahmin edebilirsiniz.

gelelim sorduğunuz soruya: potansiyometre verisinde neden 1024 ile bölmüyoruzda 1023 ile bölüyoruz.
analogda kapalı olduğunda da arduino bir okuma yaptığı için 0 da 1 değeri temsil ediyor. okuma 1024 ile bölüyor ama voltaj paylaşımın da 1023 e bölmüş oluyor.
inşallah kendimi ifade edebilmişimdir.


Sizi canı gönülden tebrik ediyorum..
Başarılarınızın devamını diliyorum.

fatihhan
Автор

bn üniversite 1 de öğrenmeye başladım daha önce hiç bilgim yoktu.su gibi akıp geçiyo derslerin ağzına sağlık, merak duygusu yaratıyorsun:))

muugoify
Автор

Adc 10 bit değerler üzerinden çevirme yaptığı için 5v değeri max olarak 2 tabanında 10 tane 1 i yanyana yazmamızı sağlar. 2^0 dan başlayıp hepsini 1 ile çarparsak ve sonra onları toplarsak sonuç 1023 olacaktır ve aynı şekilde 2 lik tabanda yazacağımız en küçük sayı 10 tane yan yana sıfırdır ki o da 0'a eşittir.

halilmulayim
Автор

videoyu beğenemek mümkün mü. Gerçekten çok anlaşılır bir şekilde anlattınız emeğinize sağlık. Bu arada şunu sormak isterim; milivolta çevirdiğiniz değerleri, voltaj değeri ölçmek gibi bir amaç gütmeden çok basamaklı (mesela 11 rakam olarak) bir lcd ekranda görmek istersem kodu ne şekilde değiştirmem gerekir?

ahmetozdemir
Автор

1023'e bölmemizin sebebi 0 rakamını almamamızdan dolayı değil mi? Herhangi bir değeri 0'a bölmek sonucu tanımsız yapar.

sahinuzkulak