Video Securitate. Cum a fost spart mitingul lui Ceausescu pe 21 decembrie 1989, la Revolutie

preview_player
Показать описание
Ziua de 21 decembrie 1989 a reprezentat începutul sfârșitului pentru Nicolae Ceaușescu, cel care conducea țara din 1965, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ceaușescu a ținut în acea zi ultimul său miting, în fața a 100.000 de oameni, aduși special din uzine, fabrici și întreprinderi. Scopul? Să calmeze spiritele după protestele violente începute la Timișoara împotriva regimului comunist, să condamne acele manifestări și să promită oamenilor majorări salariale.

Cu o seară în urmă, Nicolae Ceaușescu a ținut un discurs televizat. Referindu-se la evenimentele de la Timișoara, a afirmat că "grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestări și incidente, trecând la atacarea unor instituții de stat, distrugând și jefuind o serie de clădiri, de magazine, de clădiri publice, iar în ziua de 17 decembrie și-au intensificat activitatea împotriva instituțiilor de stat și de partid, inclusiv a unor unități militare".

Tot în acea zi de 20 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a cerut convocarea mitingului care avea să îi fie fatal. L-a chemat pe primarul Capitalei, Barbu Petrescu, și, în urma discuțiilor purtate inclusiv cu șefi ai instituțiilor responsabile cu asigurarea pazei și a securității, s-a luat decizia finală.

Drept urmare, pe 21 decembrie 1989, la ora 12:00, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, au apărut în balconul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, actualmente sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Cei 100.000 de oameni adunați în Piața Palatului au ascultat, mai întâi, discursurile rostite de cei cinci reprezentanți ai oamenilor muncii. După aceea, a luat cuvântul Nicolae Ceaușescu. La exact un minut după ce a început să vorbească, s-a declanșat degringolada în mulțime.

Numeroși martori au afirmat că au auzit un zgomot insuportabil, echivalent cu cel produs de formații de avioane, elicoptere sau tancuri. Zgomotul ar fi provenit de la o sursă de bruiaj amplificată la maximum prin difuzoarele montate în Piață și în locurile adiacente. Specialiștii au susținut că acele trăiri ale oamenilor au fost provocate de emiterea la intensitate sporită a unor unde de joasă frecvență, sub pragul audibilului.

Revoluție 1989 |Totodată, au existat mărturii din care a rezultat că în mulțime au pătruns persoane înarmate cu bâte, care au penetrat cordonul de protecție și au început să lovească manifestanții. Mai mult, potrivit altor mărturii ale celor prezenți atunci în Piața Palatului, unii purtători de lozinci au scos lozincile și, cu cozile din lemn care aveau vârfuri ascuțite, au început să îi înțepe pe cei din jur, strigând, în același timp, "Fugiți! Ne omoară" și "Vin tancurile".

Un efect sonor a amplificat panica, determinând manifestanții să arunce tablourile, steagurile și lozincile. Mulțimea adunată s-a călcat pe picioare în încercarea de a părăsi Piața Palatului.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Dumnezeu sa l ierte sai de-a odihnă pace si lumina veșnică Amin 🙏🙏🌹🌹🕯️🕯️➕😥
A fost un mare PATRIOT 🇷🇴🇷🇴

mariaapetrei
Автор

Ceausescu nu merita asemenea moarte.Asa merita securistii cu Iliescu si cei care au distrus aceasta tara.Dumnezeu sal odihneasca !😪😪😪🙏🙏🙏

carmenferencz