Hipoacuzia – tipuri, cauze și semne ale pierderii auzului

preview_player
Показать описание
Hipoacuzia sau scăderea auzului poate să apară la un moment dat în viață iar cauza poate fi diferită, de la cea genetică la cea dobândită.
Anatomic, urechea este compusă din trei părți: urechea externă - formată din conductul auditiv extern, urechea medie - formată din timpan și din cele trei oscioare și urechea internă - unde se formează sunetul și unde este nervul auditiv. Dacă există un dezechilibru la oricare din aceste trei componente atunci apare hipoacuzia.

Hipoacuzia este împărțită în trei categorii. Prima este hipoacuzia de transmisie, care înseamnă o scădere a auzului din cauza unei probleme la nivelul urechii externe și a urechii medii, hipoacuzia neurosenzorială, în momentul în care apare o dereglare a nervului auditiv, iar a treia categorie este hipoacuzia mixtă, în momentul în care apare o dereglare și a urechii externe și medii și a urechii interne cu nervul auditiv. De asemenea, hipoacuzia are mai multe grade și poate fi ușoară, medie sau severă.
Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița, Life Memorial Hospital București și Spitalul de Pediatrie MedLife București, explică și care sunt semnele scăderii auzului. Un prin semn este atunci când nu mai auzim clar ce vorbesc cei din jurul nostru. Un alt semn este atunci când periodic setăm mai tare volumul la televizor sau la telefon, tot pentru că nu mai auzim cum trebuie. De asemenea, atât copii, cât și adulții au tendința de a se retrage din grupul de prieteni, de a nu mai comunica cu aceștia și de a se izola atunci când își dau seama că au probleme cu auzul.

Hipoacuzia poate să apară brusc atunci când există un dop de cerumen în ureche, problemă ce se poate rezolva ușor și auzul revine. De asemenea, hipoacuzia poate să se instaleze brusc și din cauza unui zgomot puternic sau a unei viroze severe. În toate aceste cazuri, pacienții, copii sau adulți, trebuie să se prezinte urgent la medicul ORL.

Există și hipoacuzia pe fond de vârstă, adică nervul auditiv îmbătrânește pe măsură ce organismul îmbătrânește și astfel apare presbiacuzia. Dar auzul poate să scadă și la adolescenți din cauza căștilor auditive intraauriculare, cunoscut fiind faptul că tinerilor le place să asculte muzica tare. Însă, un sunet puternic și constant fix lângă nervul auditiv poate duce la distrugerea acestuia și la hipoacuzie. Așadar, tinerii ar trebui să evite căștile intraauriculare sau să încerce să asculte muzică cu volumul redus.
Un alt factor care duce la hipoacuzie este cel profesional, scăderea auzului fiind frecventă la persoanele care lucrează în medii zgomotoase, cum sunt angajații din aeroporturi sau Call Center.

Diagnosticul hipoacuziei se face printr-un examen clinic ORL în care este evaluat conductul și urechea medie, la care se adaugă investigația numită audiogramă tonală. Medicul Ana Maria Apostol le recomandă pacienților să vină la medic atunci când realizează că auzul le-a scăzut, fiind o problemă ce nu trece de la sine și care poate provoca probleme grave. Fără un diagnostic și tratament corect hipoacuzia avansează, devine o boală cronică și poate fi în final foarte dificil de tratat.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Mulțumesc pentru video, au explicat foarte clar structura urechii și tipurile de surzenie. Nu mi s-a pus un diagnostic, dar a fost o perioadă în care am început să simt că aud mai rău decât alții. Trebuia să întreb mereu din nou. Atunci am descoperit capsulele Oriton - o soluție naturală cu un conținut ridicat de magneziu. Oriton m-a ajutat cu adevărat. În 2 luni de administrare, auzul meu s-a întors la normal.

martast
Автор

Buna, am un copil care nu Arena licid in urechi ce se pote întîmpla???

Mirela-gianinaSain
Автор

Buna ziua mia curs sânge din urechea stângă oare ce as putea avea, dar tot aud cu ea numai unpic înfundat❤

EmmaPopescu