Osmanlı'da Dil Türkçe mi? #tarih #youtube #osmanlı #shorts

preview_player
Показать описание
@kutadgutarih

Osmanlı'da Dil Türkçe mi?

İlginç Tarihi Bilgiler İçin ABONE OL!

.

.

.

.

.

#tari̇h #tarihimiz #tarihçi #tariheyolculuk #reels #tarihi #türktarihi #tarihinarkaodası #fatihaltaylı #muratbardakçı #ilberortaylı #celalşengör #tufangündüz #fatihsultanmehmet #fatihsultanmehmethan #osmanlı #kuruluşosman #kadirmısıroğlu #atatürk #atatürkçü
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Çok doğru bir laf, kendi diline başka isim veren bizden başka millet yok, azərbaycanca vəya azəricə deyə bir dildə yoxdur, bu dil türkcədir türkcə.

ronald
Автор

Karacaoğlan 17. yüzyılda yaşamıştır. Bu gün onun yazdığı türküleri şiirleri hiç zorlanmadan anlayabiliyorsak o devirde kullanılan dil Türkçedir. Yani en azından halkın konuştuğu dil Türkçedir.

Nihattuzcu
Автор

google da ki bilgi Türkçenin bilinen en eski sözlüğü “Dîvânü Lugati't-Türk” ise 1072-1074 yılları arasında yazıldı. Ancak Türkçenin ilk kez resmi dil kabul edildiği tarih ise 13 Mayıs 1277. Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanıyla Türkçe resmi dil ilan edildi.13 May 2019

hasanyalcin
Автор

İlk kez, Karamanoğlu Mehmet bey degilmiydi turkceyi resmi dil yapan

zekiuyank
Автор

Marmara Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği okurken "Osmanlıca" dersek hocalarımız bize kızardı, cahillikti Osmanlıca demek. Osmanlı Türkçesi, diğer öğrendiğimiz birçok Türkçe gibi, dilimizin bir dönemidir sadece. Osmanlıca diye ayrı bir dil yoktur. Osmanlı Türkçesi vardır

nurbalci
Автор

+Vech i hurşidinize münevver demişler.
-Aman kaçalım hocam!
+Niye?
-Eee, bekçi hurşit'in eline lüverver vermişler. Yakalarsa sizi de vurur bizi de vurur.

aslancimbom
Автор

Osmanlı alfabesi tek arap alfabesi değil. Arap ve Fars alfabe karışımı idi

etibarismayilov
Автор

1277 de Karamanoğlu Mehmet bey kabul etti ilk olarak Türkçe dilini resmi dil yapti

muratkis
Автор

Sadece fiil çekimleri türkçe olan ve ne kendi döneminde ne de günümüzde sıradan vatandaşın anlamadığı ve konuşamadığı dil nasıl Türkçe oluyor. Osmanlıca yapay bir dildir.

mustafailarslan
Автор

Helal olsun hocam osmanlı Türkçe si Türkçe nin bir koludur

onlynature
Автор

Gönül isterdi Göktürk alfabesi ile yazışma yapılsaydı

cihanyildiz
Автор

Valla 10 gün çalışarak o dönemde yazılan çoğu kitabı rahatça okuyabiliyorum.Bildiğimiz türkçe.Şuanda latince yazıyoruz.

xddx
Автор

Osmanlı Türkçesi denecek kadar başkalaşmış bir dildir kardeşim. Fark sadece Arap alfabesi ile yazılması değildir. İnanılmaz derecede Arapça, Farsça, Fransızca yoğunluğu vardır.
Osmanlıca öğretilse seve seve öğrenmek isterim o ayrı bir konu. Bir tek o değil Köktürk alfabesini de öğrenmeliyiz, öğretmeliyiz.

muratciftci
Автор

Halk türkçe konuşuyordu belki ama edebiyat ve yazı dili ve resmi dili osmanlıca dediğimiz farsça ve Arapça ağırlıklı karışık gramerli ağır bir dildir yazışmalar farsça yapılırdı

ahmetsireci
Автор

dil ile alfabeyi ayırt edemiyoruz hala

kenantepretoglu
Автор

Karamanoğlu değil mi?devletin dilini Türkçe yapan😮

Nehirtanrisi
Автор

Osmanlı dili maalesef günümüz Türkçesinden uzak, Farsça ve Arapça kelimeler ve tamlamalar kullanıp, Türkçe fiiller kullanıyordu. Türkçe sadece fiilde vardı denebilir.

atahanderici
Автор

Osmanlıca dil değildir diyenler açıp Osmanlıca bir şiir okusunlar. Vezin ölçü farsçadır kelimelerin çoğu arapça ve farsçadır. Osmanlıca diye bir dil yoktur saçma bir savunma. Osmanlıda sıradan halk eski Türkçe konuşurdu. Ama edebiyat ve sanatta farsçanın ve arapçanın etkisinde kalmış dil komuşulurdu. Osmanlıca anlamak için Türkçe bilmek yetmezdi Frasça ve Arapça da bilmek gerekirdi.
Bu dil konusundaki şuursuzluk hala devam ediyor. İstanbul da plaza Türkçesi diye bir şey var. Appointment set etmek, Schedule uygun mu bakmak işler doıble check etmek gibi ifadeler var. Buna Türkçe mi diyeceksiniz?. Bakü’de de Lyubimaya davay torgovaya gidelim diyenler var. Rusça bilmeden anlayamazsınız bu Türkçeyi.
Ruslar buna surjik diyorlar yani Rusların altında yaşayan milletlerin kendi diller ile karışık Rusça kullanmasına.
Eğer 2 dili aynı anda bilmeden konuşulanı anlamıyorsanız o artık başka bir dile evrilmiştir lehçeyi geçmiştir.
Bakü’de gençler Türkçeyi Rusça ile karıştırıyor. İstanbul’da ingilizceyle.
Osmanlı da o zaman bilim felsefe dili Farsça Arapça olduğu için bunlarla karıştırmış.

darkprofile
Автор

katılıyorum ayrıca divan-ı hümayüm kelimeside aslında azericedir. amerikan ingikizceside japoncadır. araplar özünde rusça konuşurken almanlar papua yeni gine lisanı kullanıyor.

relaxing
Автор

Karamanoğlu mehmet bey 1277 yılında Türkçe resmi dil kabul edildi nasıl osmanlı dersin hayret?

hikmetbaykus