Ο δύτης του Καρτέσιου.

preview_player
Показать описание
Πώς, πιέζοντας ένα μπουκάλι, καθορίζουμε την κίνηση ενός σώματος που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Αγαπημένο παιχνίδι φυσικής, με απλή υλοποίηση και ερμηνεία.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πολύ ωραία και ενδιαφέροντα τα πειράματα σας !!! Μακάρι να είχαμε τέτοιους καθηγητές και καθηγήτριες με αγάπη για αυτό που κάνουν σε όλα τα σχολεία!!!

bnujeyt
Автор

Η προσπάθειά σου είναι αξιέπαινη να ...ξεστραβώσεις τους αρχάριους οι οποίοι αν μη τι άλλο το απολαμβάνουν. Δίνεις ιδέες ακόμη και στους μυημένους στα θέματα που παρουσιάζεις. Μπράβο!

geoellinas
Автор

Ωραιος κυριε καθηγητα ! Αναλυτικοτατος και με ωραια βιντεακια τα οποια θα τα θελαμε πιο συχνα... Ευχαριστουμε !

vasilisjd
Автор

Είσαι καταπληκτικός έτσι γίνεται το σωστό μάθημα, όσο για τις ερωτήσεις στο τέλος είναι επειδή αλλάζει η βαρομετρική πιεση της ατμόσφαιρας.

grgstrts
Автор

Συνεχίζει να βυθίζεται γιατί ξεπεράσες το όριο της άνωσης και μπήκες στην αρνητική όπως ακριβώς στην θάλασσα μετά από τα 9 μέτρα βάθος περίπου δεν υπάρχει πλέον η άνωση αλλά η αρνητική και βυθίζεσαι.οποτε έκανες μια ωραία προσομοίωση της θάλασσας... Όσο όταν σηκώνεις το μπουκάλι από το καπάκι και αρχίζει και ανεβαίνει πάλι είναι γιατί αφαιρεις την πίεση που υπάρχει στον πάτο του μπουκαλιού... Συνέχισε την όμορφη δουλειά σου.

RALLY_OF_GODS
Автор

Μου αρέσουν πολύ οι ερωτήσεις στο τέλος ! Εγώ νομίζω πώς ο σφικτήρας είναι χαμηλά στο δοχείο και υποθετικά πώς είναι το πρώτο χέρι που πιέζει το δοχείο τότε το δεύτερο χέρι (εσείς) που πιέζει για κάτι δευτερόλεπτα ψηλά στο δοχείο θα ξεκινάει να βυθίζει τον δύτη και όταν ξεπεράσει το σημείο που το πρώτο χέρι (σφιγκτήρας) πιέζει το δοχείο τότε θα παραμείνει στον πυθμένα γιατί το πρώτο χέρι συνεχίζει να πιέζεις το δοχείο και ο δύτης βρίσκεται πιο χαμηλά από το σημείο που πιέζει (το πρώτο χέρι). Τώρα όταν σηκώνεται το μπουκάλι από το καπάκι ίσως διαταράσσεται αυτή η ισορροπία ... Δεν είμαι και σίγουρος για αυτό .

Κωνσταντίνος-μρ
Автор

Πολύ ενδιαφέρον για τους μικρούς μας φίλους και για εμάς τους μεγάλους βέβαια.
Μια ευκαιρία για πειράματα στο σπίτι με αποτέλεσμα την συνεργασία και την διαμόρφωση των σχέσεων εξαιτίας της απομάκρυνσης που έχει φέρει το ταμπλετ, κινητό κτλ. Ευχαριστουμε πολύ!

AgeofDoom
Автор

Συγχαρητήρια για ακόμα μια φορά.!! 👏👏💪

ChrisSpl
Автор

ΩΩ πολύ εντυπωσιακό πείραμα! Προφανώς υπάρχει διαφορά πίεσης στο πάνω και στο κάτω μέρος του μπουκαλιού. Το κάτω μέρος έχει ως πρόσθετη πίεση αυτήν που ασκεί η μάζα του νερού από πάνω.

Eximnos
Автор

Ίσως λόγο της υδροστατικής πίεσης που δέχεται ο σπλήνας που αυξάνεται όσο μεγαλώνει η απόσταση του από την επιφάνεια;

Βαγγέλης-κυ
Автор

Αυτό το είδος τεχνολογίας υποθετικά δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθει για ανελκυστήρες?

panagiotisgeorgakis
Автор

Γνωρίζουμε ότι η πίεση του ρευστού είναι αντιστρόφως ανάλογη του υψόμετρου, δηλαδή όσο πιο κάτω βρίσκεται το σώμα (ο δύτης) τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η πίεση που θα του ασκείται, συνεπώς θα έχει τη τάση να παραμείνει κάτω. Ενώ αν ανεβάσουμε το μπουκάλι, αυτό θα δέχεται λιγότερη πίεση από την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα η πίεση του ρευστού να μειωθεί, επομένως το σώμα θα ανέβει.

sixtongames
Автор

1ος συγχαρητήρια για τα τόσο ωραία βίντεο

kostasvsl
Автор

Όταν το σηκώνεις από το καπάκι το οποίο είναι σκληρό και συμπαγές μειώνεται η πίεση που ασκείται από το ίδιο το βάρος του νερού στα λεπτά τοιχώματα του μπουκαλιού με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση και να ανεβαίνει ο δύτης

antoniopantera
Автор

Μια ερωτηση, το ιδιο συμβαινει με μια "φουσκα" οταν αναποδογυριζουμε το μπουκαλι με το νερο ?? Η και στο αλφαδι με το υγρο ?

krds
Автор

Η πίεση λογικά είναι πιο μεγάλη στο χαμηλά σημεία του μπουκαλιού λόγω βάρους του νερού, επομένως αφού ο σωλήνας είναι ήδη οριακά μόλις κατεβαίνει πιο κάτω βρίσκει μικρή αλλά ικανή αλλαγή πίεσης ώστε να μην μπορεί να ανέβει ξανά. Όσο για το δεύτερο ερώτημα, μήπως η αρχική κινητική ενέργεια που παίρνει από το σήκωμα αρκεί για να μπορέσει να περάσει πάνω από το σημείο "μηδέν";

cv
Автор

Θα απαντήσετε κάποια στιγμή στα ερωτήματα που θέσατε στο τέλος;;;;

TithtsLt
Автор

Επειδή είναι οριακές οι δυνάμεις από ένα σημείο και μετά το ειδικο βάρος του νερού επάνω στο σωλήνα ο οποίος βυθίζεται υπερνικά την ανωση και τον βυθίζει μόνιμα διότι όσο βαθύτερα πάμε στο νερό τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που δεχόμαστε από αυτό

singdsf
Автор

Μήπως γιατί όσο πάει πιο βαθιά η πίεση που δέχεται από το νερο είναι μεγαλύτερη και άρα μένει κάτω επειδή είναι σαν να του ασκεις τη δύναμη με το χέρι ? Ενώ όταν ήταν σε μικρότερο βάθος η πίεση που του ασκούσε το νερό ήταν μικρότερη από αυτή που χρειάζοταν για να βυθίστει.

vizodamasths
Автор

Για σας κύριε Επιστήμη Για Αρχάριους,
Σήμερα το πρωί πήρα ένα μπουκαλάκι που είχε μισό εκατοστό στόμιο, το γέμισα με νερό και το αναποδογίρισα με το στόμιο προς τα κάτω έτσι οστε το νερό να πέσει κάτω (στη μπανιέρα) μέχρι που το νερό δεν έπεφτε κάτω ενώ το μπουκαλάκι είχε μέσα του νερό ! Πώς γίνεται αυτό; Μήπως ειπάρχει κάποια συγκεκριμένη στάθμη του νερού που δεν αφήνει τον αέρα να περάσει μέσα στο μπουκάλι έτσι οστε να μην βγαίνει το νερό έξω;
Είμαι 9 χρονών και σας ευχαριστώ που διαβάσατε αυτό το σχόλιο.

ibtlab