Osmanlı'da kadınlar saltanatı (Hürrem Sultan, Kösem Sultan)

preview_player
Показать описание
Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdesi ve eşi Hürrem Sultan, Osmanlı İmparatorluğu'nda bir ilk gerçekleştirdi ve kadınlar saltanatını başlattı. Daha önce hasekiler yalnızca harem işleri ile alakadar olurken, Hürrem Sultan'dan itibaren kadınların devlet işlerindeki otoritesi arttı. Safevi Şahı Tahmasp'ın kardeşi Elkas Mirza, 1547'de İstanbul'a sığındığında Hürrem tarafından himaye edildi. Barbaros Hayreddin Paşa'nın Tunus zaferlerini de mektuplarla duyuran kişi, Hürrem'den başkası değildi. Kendisinden sonra gelini Nurbanu Sultan, kadınlar saltanatını devam ettirdi. Venedik ile ilişkilerin geliştirilmesinde aktif rol oynadı. Gelini Safiye Sultan İSE İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth ile mektuplaşıyor, divan toplantılarında görüşlerini beyan ediyor, devlet işlerinde otoritesini koruyordu. IV. Murad'ın validesi Kösem Sultan ile kadınların gücü gitgide arttı. Uzun süre devleti yöneten Kösem Sultan, isyanların bastırılmasıyla da ilgilendi. Kendisinin yerini alan IV. Mehmed'in validesi Hatice Turhan Sultan, elde ettiği tüm güce rağmen Osmanlı İmparatorluğu'nda kadınlar saltanatına son verdi. Sadaret mührünü Köprülü Mehmed Paşa'ya bıraktı ve böylece tarihte Köprülüler Devri olarak bildiğimiz dönem başladı.



Haberlerin anlık bildirim ile cebinize gelmesi için 'GZT' isimli mobil uygulamamızı indirin; BiP'te 'GZT', Telegram'da 'GZTCOM' yazarak kanallarımızı takip edin.

🔎 BİZE ULAŞIN:

Merhaba, 'Haberin Sosyal Medyası' GZT'ye hoş geldin! Türkiye'de dijital haberciliğin benzersiz örneği olan GZT'nin Youtube kanalındasın. Bu kanalda gündem ile ilgili özel içerikler ve röportajlar bulabilirsin. Tarihten siyasete, bilimden sanata her alanda içerik bulabileceğiniz kanalımıza abone olmayı ve bizi diğer sosyal mecralarda takip etmeyi unutma!

İzlediğin için teşekkürler!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Programlarımızı ve özel içeriklerimizi takip edebilmek için kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın!

GZT
Автор

Turhan Sultan gerçekten çok karakterli bir sultandır. Kayınvalidesi Kösem Sultan gibi güç meraklısı değildi ama oğlunu ona karşı savunmasını bildi ve oğlu 4. Mehmet büyüyünce gücü bıraktı. İstese oğlunun diğer annelerden olan kardeşlerini katlederdi ama o tam tersini yaparak onları korudu. 2. Süleyman ve 2. Ahmet bu sayede tahta çıktı

mutenroshi-gs
Автор

Kösem Sultan'ın duyulmasının sebebi. İmparatorlukta asla onun eriştiği güce başka hiçbir kadının sahip olamaması

GloriaAlyssa
Автор

Hürrem sultan ortalama güzellikte bir kadındı ama mahidevran sultan dillere destan bir güzelliğe sahipti bu yüzden hürrem sultana büyücü cadı denildi. Fakat unutulan bir şey var ki güzellik geçici ve doyunulan birşeydir. Hürrem sultan çok zeki ve becerikli bir kadındı devlet işlerinde etkin olmasının sebebi de zekasıydı ayrıca edebiyat ve müzikten çok iyi anlardı diğer ilim bilim dallarına da hakimdi. Karşınızdaki kişi de kanunu sultan süleyman yani her bakımdan donanımlı mükemmel bir insandı. Hürremin zekası ve becerileri onu çekiyordu onunla sohbet etmek edebiyat şiir siyaset konuşmak hoşuna gidiyordu. Yani hürrem sultan kanuninin ruhunu doyuruyordu bu yüzden vazgeçilmezdi.

dilarakat
Автор

Hatice Turhan Sultan, Hürrem Sultan ve Kösem Sultan kadar popüler değildi çünkü tarihini dizilerden öğrenen bizler tarihimizi öğrenmek için çaba göstermedik, Hatice Turhan Sultan'dan ve daha nicesinden bihaber yaşadık.🤔😊

fatmacevik
Автор

Nedenini bilmiyorum ancak çok duygulandım. Böylesine güçlü ve dirayetli kadınlara hasret kalmışız sanırım

ebrucetintas
Автор

O kadar dinlendirici bir sesin var kii...
Normalde tarih dinlemeyi sevmem ama sen mükkemmel anlatın tessekkurler.

felixcuuu
Автор

Zenginlik, varlık ve otorite olarak Kösem Sultan belki en güçlü olabilir, zira uzun bir yaşamı olmuş ve birçok saltanat görüp çok gez valide sultan olmuştur. Ancak Hürrem Sultan karakteristik güç ve zeka bakımından Kadınlar Saltanatı'nın en güçlü kadınıdır. Zira kendisinden sonra gelen tüm sultanlar onun izinden gitti, ondan önce kendisine miras kalmış bir saltanat yoktu. Kendisinin kocası Kanuni Sultan Süleyman halihazırda çok kudretli bir padişah olduğu böyle bir devir başlatmak ayrıca çok zordu. Birçok devlet adamı, hanedanın diğer mensupları, özellikle Vezir-i Azam Pargalı İbrahim Paşa, kendisinden önceki Haseki Mahidevran Sultan ve oğlu Şehzade Mustafa ve dahi birçok güç sahibi kişilik ona karşı düşmanken o tüm bunların hepsinden sıyrılıp önüne çıkan herkesi alt ederek Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra tahta geçmesi en çok arzulanan şehzade Mustafa'yı çeşitli entrikalarla da olsa bertaraf etmiş, her ne kadar oğlu Şehzade Bayezid'in tahta çıkmasını arzulamış olsa bir diğer oğlu Şehzade Selim'i tahta çıkarmayı başarmıştır, zira oğullarının birbiriyle ettiği mücadeleyi engelleyemeden vefat etmiştir. Genç yaşta hayatını kaybetmiş olsa da icra ettiği her şeyin hepsi birer devrim niteliğindedir ve şeriatla yönetilen, hükümdarı dünyanın en güçlü adamı olan bir devleti kökten değiştirmeyi başarmıştır. Yaşadığı zaman dilimine ve devrine göre tam anlamıyla inanılmaz ve çok cüretkar adımlar atmıştır. Eğer ömrü daha da uzun olsaydı ve gerçekten Valide Sultan olabilseydi çok daha güçlü ve ilgi uyandıran şeyler yapabilirdi ama yine de yaptıkları koca bir imparatorluğun akışını tamamen değiştirmiştir. Köle bir kızdan Dünya'nın en güçlü kadınına, Hürrem Sultan...

kadirrrguney
Автор

Safiye Sultan'ın rüşvetçiliğini de anlatsaydınız, bu kadar melek yapmayın şu insanları...

METEBUYURAN
Автор

4 önemli Sultan'ı unutmuşsunuz.
1- Mihrimah Sultan: Validesi Hürrem Sultan öldüğünde sarayda ve devlette onun yerini aldı kardeşi Selim zamanında adeta Valide Sultan oldu. Bu gücü III. Murad tahta çıkana kadar veya ölene kadar korumuştur.
2- Handan Sultan: Safiye Sultan'ı sürgün ettirmiştir. İlk Saltanat Naibesidir. Eskiden Rum olduğu ve Safiye Sultan tarafından getirilen bir cariye olduğu
yazarken yeni kaynaklarda asil Çerkes bir aileden geldiği ve hür nikahlı olduğu Şemsi Ruhsar Sultan tarafından getirildiği yazar. Oğlunun saltanatının ikinci yılında vefat etmiştir.
Halime Sultan: Abhaz kökenli asıl, hür ve nikahlı bir sultandır. Oğlu Mahmud'un idam edilmesine rağmen diğer oğlu Mustafayı iki kez tahta çıkardı ve saltanat naibesi oldu. II. Osman onun yeğeninin oğlu olmasına rağmen onu öldürtü.
Mahfiruze Sultan: Çerkeslerin en güçlü ailesi Çerkesaki ailesindendir. Baba tarafından Mahidevran Sultan ve Şemsi Ruhsar Sultan'ın yeğenidir. Anne tarafından ise Halime Sultan'ın yeğenidir. Handan Sultan ölünce haremi yönetmiştir. Kösem Sultan ve Halime Sultan'a rağmen kuzeni ve kayınbiraderi Mustafa'yı tahtan indirip yerine oğlu Osmanı çıkartmıştır ve saltanat naibesi olmuştur.

rhaenviscerty
Автор

Hürrem’in devleti bizzat yönetememesin sebebi Kanuni’nin çok güçlü bir padişah olması. Aslında Kanuni’de sultan ahmed gibi erken vefat etse Hürrem devleti daha uzun ve daha yakından yönetebilirdi.

kdjdjjdhsjjdjdjdjh
Автор

Kaynana gelin entrikası tarihimizde her zaman varmış

Sudeyalcin
Автор

Turhan sultanın diğerlerinden farkı aşık olmayıp hırslı olması bence. Hürem ve Mahpeyker'in aşkı bilinirken, Turhan sultana dair böyle bir şey bilinmemektedir.

cihademree
Автор

Ne kadar tuhaf bu kadınlar onca yıl devlette etkili olmuş ama biz eğitim hayatımız boyunca adlarını duymadık

FKYCT
Автор

Vicdanli, akıllı insanlar nam yapmaz. Çirkef, aç, vicdansiz ve zalimler hep ünlenir...

serraturan
Автор

Turhan sultanın aşk hikâyesi yok, ondan tanınmıyordur.Bir de dizisi yapılmadı....🤔🤔🤔🤔

dilsadkarasert
Автор

Sadece AŞK la bağlanmış bir birine ama Rehmetli Mustafa Şehzade hayatta kalsaydı Türkiye nin şu anki hali bam başka ölürdü...! ÖZBEKİSTAN'den selam😘

enesbursin
Автор

Turhan Sultan dönemini anlatan bir dizi çeksinler bakın nasıl popüler oluyor.

mustafaonal
Автор

Lütfen Türk tarihindeki güçlü kadınları da anlatır mısınız?

tugcenurdilara
Автор

koca osmanlı devletinin ne zaman ve nasıl yıkılmaya başladığını şimdi daha iyi anladım video için teşekkür ederim

muhammed