Tarihin Sıfır Noktası,Göbeklitepe

preview_player
Показать описание
Hazırlanın12 binyıl öncesine, tarihin 0 noktasına göbeklitepe yolcuk ediyoruz
Şanlıurfa 15 km uzaklığındaki Örencik köyünde.
Milattan önce 10 binli yıllarda inşa edildiği bilinen ve tarihteki en eski ibadet merkezi olan Göbeklitepeye gidiyoruz….
İnşa edildikten 1000 yıl sonra üstü kapatılan ve taki 1983 yılında tarlasını süren bir çiftçinin, toprak altında oymalı bir taş bulmasıyla başlayan .fakat O dönem nedeni bilinmeyen şekilde hafife alınan ve fazla önemsenmeyen bu bulgunun önemi, 12 yıl sonra ancak 1995'te anlaşıldı.
VE O yıldan günümüze kadar arkeolojik kazılarla tekrar gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.
Şanlıurfa Müze MüdürlüğüİLE BİRLİKTE Alman arkeolog Harald Hauptmann danışmanlığında bir kazı çalışması başlattı. Başlangıçta Sıradan arkeolojik kazılardan biri gibi sanılan bu çalışma, zamanla tespit edilen ögelerle insanlık tarihi hakkında bilinenleri değiştirdi.
Tespit edilen heykeller, simgeler, taşlar, çizimler, 3 boyutlu oymalar iyice dikkat çekmeye başladı. Çalışmalar uzun yıllar devam etti ve her gelişme, arkeoloji dünyasında ve bilim dergilerinde büyük yankı uyandırdı. Bölgeyi görmek isteyenler ve gelişmeleri takip edenler arttı. 2008 yılında The Guardian gazetesinin attığı "Arkeologları sersemleten kazı alanı" başlığı, bölgedeki durumu özetliyordu.

mö 4000 yılında yaşamış insanlık tarihinde ilk uygarlık olarak bilinen Sümerler'den bile 7 bin yıl önce ortaya çıkan Göbeklitepe'nin önemi daha iyi anlaşılabilir.
Dikkat edin izlediğiinz yapı Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha önce yapıldı. İçerisin de bugday ve türevlerine rastlanan yapı tarıma dolayısıyla Yerleşik hayata geçişlerin ilk izleri için çok önemli bulgular barındırıyor.
Dinler tarihini de etkileyen Göbeklitepe, şu an yer yüzünde bilinen ilk ibadet merkezi.

1995'te Göbeklitepe izleri bulunmadan önce insanların o çağda avcılık, toplayıcılık yapıp göçebe yaşadığı tahmin ediliyordu.
Göbeklitepe'de yerleşik hayata geçilmesinin kanıtlarından biri buğday olsa da, diğer sebebinin dini merkezde toplanma ritüeli olduğu düşünülmekte. Kazı ekibinin başkanı Klaus Schmidt'e göre Göbeklitepe'deki insanlar ,ibadet merkezine yakın olma arzusu nedeniyle yerleşik hayata geçti ve topluluğun ihtiyaçları doğrultusunda tarıma başlandı.
Peki, ama bu insanlar 10-15 tonluk bu devasa taşları kayalardan nasıl kesip çıkarttılar? İşte bu sorunun cevabını, kazıların devam etmesi ile gün geçtikçe bulunan yeni kalıntılar ve ilkel aletler verecektir. Dikili taşların boyları 5,5 m, ağırlıkları ise 10-15 ton arasındadır ve taşlar tek parşa Halide kesilip buraya taşınmışlardır. M.Ö. 10.000 yılında yapılan bu görkemli tapınak birçok eski yapının önüne geçmiştir. Malta’da bulunan en eski tapınak 6000 yaşındadır, Göbekli Tepe, Mısır piramitlerinden 7500 yıl daha büyüktür. Hayvancılık ve avcılığın yapıldığı bu dönemde insanlar tapınağı yapmak için toplanmış ve birlikte çalışmışlardır. T şeklindeki sütunlara aslan, domuz, boğa, tilki, yılan, domuz, akrep, turna, yaban ördeği figürleri işlenmiştir. Bazı dikilitaşlarda insana ait el ve kol figürleri bulunduğu için insan tasviri yapıldığı tespit edilmiştir.
T sütunların üzerinde büyük boyutlarda kazınmış aslan figürleri bulunmuş ve bu sütunların insanı tasvir ettiği düşünülmektedir.
Kazılar sırasında yabani ve yırtıcı hayvanların birçok heykeli bulunmuştur. ve bu figürler göbekli tepenin koruyucuları olarak tahmin edilmektedirler. Ayrıca kazılar sırasında çakmak taşından araçlar, taştan boncuklar, kaplar ve birçok figür bulunmuştur. Gün geçtikçe göbekli tepenin, gizeminin çözülmesiyle şaşkınlık daha da artmıştır. Sizce de insanların bu kadar kısıtlı şartlarda bu kadar muhteşem bir yapıt yapmaları çok şaşırtıcı ve etkileyici değil midir? İlkel şartlarda yapılan fakat Mısır piramitlerinin o ihtişamını gölgede bırakacak bir güzellik…
Göbekli Tepe tam 12 bin yıllık bir yapıdır. Neolitik (cilalı-yeni taş devri) devirde insanlar yerleşik hayata yeni geçmiş ve tarımı yeni yeni başlatmışlardı. İnsanların elinde çok kısıtlı imkanlar ve olanaklar olduğu halde bu görkemli tapınağı nasıl inşa ettiler?
Bu insanlar yaptıkları figürlerle sanatsal yönlerini ve inanışlarını da ortaya çıkarmışlardır. Göbekli Tepedeki arkeolojik kazılar tamamlandıktan sonra burasının dünya çapında bir turizm merkezi olacağı düşünülmektedir.
UNESCO, Göbeklitepe'yi Dünya Kültür Mirası Listesine alırken
Ülkem,zde ise 2019 yılı göbekli tepe yılı ilan edildi.

DİĞER VİDEOLARIMIZA GÖZ ATIN
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bravo et merci! How nice if we could obtain subtitles from you!

pauleclavel
Автор

Müzigin sesi Konusmacinin sesini bastiriyor ...
Hic bir sey anlasilmiyor...

gozununustundekasnvar
Автор

As-Salamu Alaykum.
My most sincere congratulations for this very interesting video but I kindly ask you to please add subtitles to your videos on next times.
Thank you very much.

josedeanchietatoschi
Автор

Herşey iyi güzel de ben senin videolarını izledim arka sesler müziklerde senin ne dediğin belli olmuyo senin konuşmalarını ön plana çıkar

alisevencan