Trabzonlular Rum mudur?

preview_player
Показать описание
2500 yıl önce savaştan dönen Yunan ordusunun başından Trabzonda geçenleri Ksenofon Anabasis adlı kitabında yazmış. Yunanca bilmeyen o zaman ki karadenizlilerden bugüne kadar tarihi bir yolculuk. Roma , Bizans, Trabzon Rum Pontus , Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının yarattığı kültürel değişikliklerin yanında 2500 yılda değişmeyen de çok şey var. Eğitici ve güzel tarih dolu bir video oldu . iyi seyirler.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ben Caykaraliyim Müslüman Rum'um ne olmuş suç mu ? Trabzon Çaykara, Dernekpazar, Tonya, Maçka da müslümanlasmis Rum çoktur. Romeika dili konuşulur.

alparslan
Автор

ben adanalıyım gerçekten trabzonlular güzel insanlar türk olsa rum olsa hiç önemli deyil önemli olan insanlık arkadaşlarım çok trabzonlu

ibrahimcelik
Автор

Rahmetli babam: Tzan oğluyum vurulmam, vurulsam da tutulmam diyen bir geçmiş zaman eşkiyasindan bahsederdi.

serkandincc
Автор

Teşekkür ederim bilgileriniz için .Trabzon'la alakalı daha fazla paylaşımlarınızı bekliyorum.

sinankara
Автор

*Adam Doğru Söyluyor İşde, Trabzon'a ilk çağda “Trapeziıs, Trapeza ” deniliyordu. Garp dillerinde bir süre “Trapezimle, Trebizonde ” gibi şekiller almıştır. Söz konusu olan kelimelerden “Trapeza” Yunanca'dan gelmekte olup, eski Yunanca'da “dikdörtgen biçiminde masa, ya da sofra” anlamına gelir.*

Kagan.Dadasoglu
Автор

Yarımız rumuz doğru ben bile rumca bilirim dedem ile ninemin ana dili rumca bundan 40 yıl evvel trabzonda bir çok yerde rumca konuşulurdu. Aristonun akrabasıyım ve gurur duyuyorum

hikmet
Автор

abi çaykarada türkçe bilmeyen yaşlılar var orta asyadan geldik türküz diyolar ama kime sorsan cidden muamma yani

batuhanaydn
Автор

Первые намеки греческого присутствия в Черноморской области могут быть прослежены в греческой мифологии. Это — область, в поисках Золотого Руна. Миф был записан Аполлонием Родосским в его работе, «Аргонавтика». Современные историки датируют в 1200 году до н. э., основываясь на описании, данном Аполлонием.

Первой засвидетельствованной греческой колонией был Синоп, основанный на северных берегах древней Анатолии приблизительно в 800 году до н. э. Поселенцы Синопа были торговцами от Ионийского греческого города-государства Милета. После колонизации берегов Чёрного моря, известного до того времени греческому миру как Pontos Axeinos (Неприветливое море), название было изменено на Pontos Euxeinos (Гостеприимное море). Вдоль всей Черноморской береговой линии на территории сегодняшних государств Турции, Болгарии, Грузии, России, Украины и Румынии число греческих колоний росло. Область Trapezus, позже названная Трапезундом, теперь Трабзоном, была упомянута Ксенофонтом в его «Анабасисе Кира», где описывается, как он и другие 10 000 греческих наёмников в 401 году до н. э. добрались до берегов Понта из внутренних областей Персии. Ксенофонт упоминает, что когда при виде моря они кричали Thalassa! Thalassa! («Море! Море!»), местные жители поняли их. Целый диапазон торговли процветал среди различных греческих колоний, но также и с местными племенами, которые населяли Понт внутри страны. В скором времени Трапезунд занял ведущую роль среди других колоний, и область поблизости стала сердцем греческой культуры и цивилизации понтийцев.

Эта область была собрана в царство в 281 году до н. э. Митридатом I Понтийским, линия родословной которого восходила ко времени Ариобарзана I, правителя греческого города Киоса. Самым видным потомком Митридата I был Митридат VI Понтийский, который между 90 и 65 годами до н. э. вёл Митридатовы войны — три тяжёлых войны против Римской республики, перед тем как в конечном счете стать побеждённым. Митридат VI расширил своё царство к Вифинии, Крыму и Пропотосу перед его падением после Третьей Митридатовой войны.

Однако царство всё же выжило как вассальное Риму государство, теперь называемое Боспорским царством и находящееся в Крыму до IV века нашей эры, когда эти территории были захвачены гуннами. Остальная часть Понта стала частью Римской империи, в то время как гористая территория (Халдия) была полностью включена в Византийскую империю в течение VI века

Έλληνας-τλ
Автор

"Türklerin kusuru tahammülsüz olmalarideğil, gereğinden çok sabredip de hesabı toptan sormalarıdır"( Marschall von
Bieberstein- Alman Sefiri.) 🇹🇷

hrcnsertsarsnmango
Автор

Trabzon Tonyalıyım.Hala burada Romeika(Trabzon Rumcası )konuşulur.Trabzon büyük ölçüde Rumdur.

cancan
Автор

Eğer bir şehrin veya bir bölgenin insanı ben şu kökene aitim, ben bu kökene aitim demiyor, hak arama girişiminde bulunmuyorsa, neden başkaları kimlik sorgulamaya gidiyor, ? Dertleri ülkeyi bölgelere bölmek gibi bir düşünceye sahip olduklarını gösteriyor.

mtrapezius-wsxx
Автор

1. Rum Yunan değil Roma vatandaşi. 2. İpekyolu Trabzon'a gelip istanbul ve avrupaya Deniz yolu ile devam ettiğinden bir ipekyolu limani.3.Osmanlidan önce de Hunlar, Kumanlar, Çepniler yelip yerleşmiş, kale dişinda yaşamıs rumcayi öğrenmeye çalişmış yari rumca yari Turkçe konuşmuşlar, Etnik koken olarak değil yönetim ve dil olarak rumca vardir.

erolkaplan
Автор

Sivas Koyulhisar Güzelyurt köyü içerlerinde kalan Üvezlice ve Tzanti antik kenti hakkında bilgi verirmisiniz?

islamtevarihi
Автор

Yedi Vahiy Kilisesi

Yeni Ahit'in son kitabı olan Yuhanna'nın Vahiy Kitabı'ndaki Yedi Kilise veya Kıyametin Yedi Kilisesi adıyla, Efes çevresindeki yedi erken Hıristiyan kilisesine - topluluklara - atıfta bulunur.


Efes Kilisesi,
İzmir Kilisesi,
Bergama Kilisesi,
Thyateira Kilisesi,
Sardes Kilisesi,
Philadelphia Kilisesi ve
Laodikya Kilisesi,

xaralamposp
Автор

Bazı ilçelerin bazı koylerinin rumca konusmasi hakkindaki yorumunuz nedir

musakocoglu
Автор

Cepni TÜRK boyları geldi ve yerleşti. Dediğiniz gibi büyük büyük dedemiz Demirci ibrahimoglu ilk önce iskefiyeye yani Çarşıbaşı na daha sonra 1864 deki salgın hastalık tan dolayısıyla dağlara Şalpazari geyikli dağlık bölgelere yerleşmişlerdir.

MuzoBel
Автор

Allah razı olsun bu bilgilere gerçekten ihtiyaç var

CengizhanKartal
Автор

Trabzon rumdur, ben şahsen Trabzon Vakfıkebir Kaftandoz köyündenim. Eskilerimiz burada rumca konuşurdu kültürleri bile rumdu ki hala öyle. Bunu asla inkar etmem bazıları gibi.

aquinalthomas
Автор

Dna araştırmaları, Trabzonluların Dna sının, Adıyaman lılar dan farklı olduğunu ortaya koyuyor, Rum sak ne olur ki? Ve evet bize çok yakın kültürümüz ve biz Adıyaman lıya değil de Rumlara benziyoruz, eee? Irkın hiçbir önemi yok, önemli olan insani değerlere sahip olmak

cengizacici
Автор

Tebrik ederim. Yüreğine, emeğine sağlık

cetin