Αρχαία φρυκτωρία, φαράγγι Ζαστάνι Ποικίλο όρος.

preview_player
Показать описание
Αρχαία φρυκτωρία Ποικίλο όρος.

Στο Ποικίλο όρος υπάρχουν αρκετές φρυκτωρίες. Σας παρουσιάζω σήμερα αυτή που βρίσκεται πάνω από το φαράγγι Ζαστάνι, σε ένα εξαιρετικά στρατηγικό σημείο, όπως θα διαπιστώσετε.

Η συγκεκριμένη φρυκτωρία βρίσκεται σε ένα πλάτωμα της κορυφογραμμής κατασκευασμένο περιμετρικά με ξερολιθιά ( πάνω από Αθηναϊκό οχυρωματικό τείχος δέμας), στο Δυτικό Ποικίλο, πάνω από το φαράγγι Ζαστάνι και τον τοίχο αναρρίχησης. Από εκεί υπάρχει πανοραμική θέα σε όλο το Θριάσιο πεδίο, αλλά και σε τμήμα της Πάρνηθας.

Οι φρυκτωρίες ήταν σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες με τη βοήθεια πυρσών που άναβαν στις κορυφές γειτονικών βουνών.

Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από τα ρήματα φρύττω=καίω και ορώ=βλέπω, δηλαδή βλέπω φωτιά.

Στην τραγωδία «Αγαμέμνων», του Αισχύλου, η βασίλισσα Κλυταιμνήστρα πληροφορεί τον χορό ότι η Τροία έπεσε στα χέρια των Ελλήνων. Ξαφνιασμένος ο χορός ρωτάει :

«Ποιος μπόρεσε να φέρει τόσο γρήγορα τα νέα» ; Κι η Κλυταιμνήστρα απαντά:

«Ο Ήφαιστος! Δυνατή φωτιά άναψαν στην κορυφή της Ίδας, και πολλές φωτιές μετά μάς έφεραν διαδοχικά το μήνυμα: από την Ίδα το μήνυμα της φλόγας πήγε στον κάβο Ερμή της Λήμνου, και τρίτη η ψηλή κορυφή του ‘Αθω δέχτηκε το φως.

Με δύναμη η φλόγα γεφύρωσε το πέλαγος, κι έφτασε τις Βίγλες του Μακίστου, στην Εύβοια. Οι φρουροί προώθησαν το μήνυμα στον Εύριπο, στους ανθρώπους πάνω στο Μεσσάπιο. Κι αυτοί έβαλαν φωτιά σ’ ένα σωρό με ρείκια, και πάνω από τούς κάμπους του Αισώπου έστειλαν το μήνυμα στην κορφή του Κιθαιρώνα.

Κι από κει πάλι με ζήλο πολύ προώθησαν το μήνυμα, και το έστειλαν πάνω από την Γοργώπιδα λίμνη στο Αιγίπλαγκτο όρος. Και η φλόγα πέρασε τον Σαρωνικό και έφτασε σαν κεραυνός στις κορυφές του Αραχναίου, και τέλος εδώ το λάβαμε, στων Ατρειδών τις στέγες, το φως αυτό, πού προπάππος του είναι η φωτιά της Ίδας».
(στίχοι 280 – 316, ελεύθερη μετάφραση).
Рекомендации по теме