Εξερευνώντας ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Πάρνηθας, το σπήλαιο Πανός

preview_player
Показать описание
Για περισσότερα ταξιδιωτικά άρθρα επισκεφτείτε το site μας

Ανατολικά του φαραγγιού της Γκούρας, σε υψόμετρο 770 περίπου μέτρων, υπάρχει ίσως το πιο καλά κρυμμένο σημείο ολόκληρης της περιοχής της Πάρνηθας, η Λυχνοσπηλιά της Αττικής, ή αλλιώς το Σπήλαιο του Πανός, με ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά και χαρακτηριστικά.
Γνωστό από τους αρχαίους συγγραφείς ως "Νυμφαίων των Φυλασίων" χρησιμοποιείται από τους προϊστορικούς χρόνους ως χώρος λατρείας του Θεού Πάνα και των Νυμφών, όπως μαρτυρούν οι χαραγμένες επιγραφές στην είσοδο του σπηλαίου αλλά και οι παραστάσεις των αγγείων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Κατά την Ύστερη Ρωμαική περίοδο, το σπήλαιο εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό λατρευτικό κέντρο, όπου Φανατικοί Χριστιανοί καταστρέφουν κάθε είδος προηγούμενης χρήσης. Τα περισσότερα από δύο χιλιάδες λυχνάρια που βρέθηκαν και που χρονολογούνται κυρίως στα χρόνια του 4ου μ.Χ. αιώνα, του δίνουν την ονομασία Λυχνοσπηλιά.
Παρά όμως τη δύσκολη πρόσβαση του, το σπήλαιο αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι και σήμερα τόπο επίσκεψης πολλών περιηγητών αλλά και ορειβατών.
Όσο για τις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς μέχρι τελικά να βρεθεί στην είσοδο του σπηλαίου, αυτές ποικίλουν τόσο σε χρόνο και εικόνες όσο και σε δυσκολία. Η επίσκεψη από την Αγία Τριάδα είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι της σε χωματόδρομο (δασικός - απαγορευμένος για οχήματα), ο οποίος περνά μέσα από το καμένο κομμάτι της Πάρνηθας, ενώ αντίθετα η επίσκεψη από την Μονή Κλειστών πραγματοποιείται ολοκληρωτικά μέσα από το δάσος. Τα τελευταία όμως μέτρα μέχρι το σπήλαιο έχουν αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας και από τις δύο πλευρές. Από τη μία τα λαξευμένα κατακόρυφα σκαλοπάτια με το μόνιμο συρματόσχοινο και από την άλλη το απότομο κατέβασμα του φαραγγιού στο ρέμα της Γκούρας με τα φουσκωμένα ανά περιόδους νερά να δυσκολεύουν το πέρασμα στο σπήλαιο.
Όμως σαν βρεθείς στο πλάτωμα του σπηλαίου και κοιτάξεις το κωνικό του άνοιγμα, σκέφτεσαι ότι όλη η διαδρομή άξιζε τον κόπο. Χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη προσοχή, μιας και η λάσπη στο εσωτερικό του τους χειμερινούς μήνες είναι αρκετά γλιστερή. Όσο για τους σταλακτίτες του, είναι μαυρισμένοι από τα λυχνάρια και τους πυρσούς που χρησιμοποιούνταν για φωτισμό, ενώ τα γκουρ (μικρές λίμνες με νερό), είναι αυτά που δίνουν στο σπήλαιο μια μοναδική ιδιαιτερότητα που όμοιά της σπάνια συναντάς.

#TravelInspiration
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Η Πάρνηθα κρύβει εκπληκτικές ομορφιές
Η Αθήνα και κατ' επέκταση η Αττική οφείλει πολλά στην Πάρνηθα η οποία αν και καμένη σε μεγάλο της ποσοστό πια εξακολουθεί να είναι ο κύριος πνεύμονας της.

Πολύ ωραίο βίντεο Μαρίνο

upstories
Автор

Εξαιρετικές εικόνες, απίστευτα πλάνα, σε ένα μαγευτικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς! Επική η μουσική υπόκρουση! Ένα άλλο μεγάλο εύγε σε εσένα, φίλε Μαρίνε και στην κυρία Λεμονιά για τις πάντα πολύτιμες πληροφορίες! Σας εύχομαι ολόψυχα να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!! ❤️❤️❤️

nickbates
Автор

Τόσο όμορφα σημεία με ιστορική αξία κ διαδρομή κ ούτε καν τα γνωρίζουμε πόσο δε μάλλον να τα έχουμε επισκεφτεί...υπέροχη δουλειά εξαιρετικά πλάνα Μαρίνο μου για πολλοστή φορά τέλειος .. όσο για τη Λεμονιά υπέροχη ιστορική αναδρομή..σας ευχαριστώ θερμά ακόμη μια φοραμ..μας διδάσκει ιστορία η κάθε ανάρτηση σας..πέρα από τις υπέροχες εικόνες..πολλά φιλιά.. ❤️❤️❤️

kostasanton
Автор

Ωραία τα πλάνα με τις ομορφιές της Πάρνηθας.

mytripland
Автор

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας και Εθνικός Δρυμός Σουνίου, ξεκούραση, ορεινή πεζοπορία και πολύτιμ η χλωρίδα και πανίδα.🌲🥀🐝🦗🐌🐢🦊🌷🚴

DPav