Nereden Çıktı Bu Borsa? 101 - Emrah Safa Gürkan

preview_player
Показать описание
#İşbirliği #ESG #Borsa

Midas’la Dünyanın En Büyük Şirketlerine Ortak Olabilirsin!

Paran enflasyon karşısında değer kaybetmesin, dünyaca ünlü şirketlerle değerlensin! Midas’la Apple, Tesla, Google gibi binlerce şirketten dilediğine, bütçene uygun tutarla yatırım yapabilirsin.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Lisansı Var
Minimum Bakiye Zorunluluğu Yok
Parça Hisse Alım-Satım İlk ve Tek Midas’ta!
Düşük ve Sabit İşlem Ücreti
Havale ile Para Gönderme Kolaylılığı

---
Nereden çıktı bu borsa?

101'in yeni bölümünde Emrah Safa Gürkan ile sandığımızdan daha köklü bir tarihsel geçmişe sahip olan borsayı konuştuk. Ekonominin günümüzde en karmaşık gibi görünen unsurlarından biri olan borsalar, tarihte hangi ihtiyaçları karşılamak için ve nasıl ortaya çıktı? Hepsi ve daha fazlası, Midas işbirliği ile yayınlanan yepyeni içeriğimizde!

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Çıldır Beylerbeyliği için aşağıya Otto e Mezzo yazan arkadaşlar. O film olmaması lazım, başka bir filmdir zira Fransa'da izlemiştim. Otto e MEzzo'yu Fransa'da izlemedim. O yüzden gene kimseye ödül falan yok. Ama çok da sürpriz değildir zira "I am not in the alma business, I am in the verme business"

OMNIBUSLIVE
Автор

Borsayı ilk kuran ailenin ismi Van der Beurs'tur, Belçika'da kurulmuştur. Borsa ismi de bu ailenin isminden gelir. Çanta mevzusunu ilk defa duydum. Bir diğer konu ise şu; ilk meselesinden bahsedilirken organize bir borsanın kuruluşundan daha önceleri bir takım hisselerin el değiştirmesinden, bono satışlarından bahsediliyor videoda. Hisse senetlerinin el değiştirmesi için gelişmemiş piyasalarda bugün bile borsa olmadan alış veriş yapılabilmekte. Yani hisse senedinin el değiştirmesi, bir borsa kurumunun varlığına işaret olabilse de böyle bir şart yoktur. O yüzden biz yine de ilk borsanın bugünün Belçikasında kurulduğunu kabul edelim.

sekoser
Автор

Kütahyanın her yerinde "İlk borsanın Kütahyada olduğunu biliyor muydunuz?” yazıyor.

Filmograf
Автор

Konu şahane mükemmel anlattınız yine ancak papyonda bi asimetri vardı bugün gözümü ısırdı 😊

DY-
Автор

ESG hocamizi seviyoruz, keyifli uslubuyla bizleri cesitli konularda aydinlatiyor ama bu video biraz denize girmemis birinin yuzme veya denizcilik anlatmasi gibi olmus.

Amazon 2009'dan beri kar acikliyor. 2012'de zarar acikladigi ceyrekler olmustu sanirim ama 2015'den beri ussel olarak kari artiyor. Ciro buyumesine odaklanmasa kari cok daha fazla artar. Tesla daha spekulatif bir firma olsa da, onlar da son 7 ceyrektir kar ediyor. Ayrica bu kar etmeyen sirketlerin de borsaya girip finansman bulmasini bu kadar garipsememek lazim. Yeni teknoloji gelistiren, ozellikle ilac gelistiren biotech sirketlerinin tamami bu yolu izler. Böyle bir yol olmasaydi MRNA asilarini gelistiren Moderna, Biontech gibi firmalar arastirma/gelistirme faaliyetlerini surdurecek sekilde varliklarini surdurmeleri cok zor olurdu.

Ayrica borsa yatirimcilari her zaman gelecege yonelik urunler gelistiren firmalari fonlamak zorunda degillerdir, urunlerini ve karliligini ispatlamis resesyon donemlerinde bile kolay kolay zarar etmeyen Coca-Cola, P&G gibi firmalara ortak olabilirler. Ya da kulaga seksi gelmeyen (araba parcasi, kimyasal, gubre vs) ama karli iskollarinda duzenli olarak buyuyen firmalari tercih edebilirler.

Özetle hisse senedi satin alarak sirketlerin varliklarina ve karlarina ortak olabilirsiniz. Karlar temettu veya hisse geri alimlari seklinde hissedarlara geri döner. Kisa vadede volatilite olsa da vade uzadikca hisse senedi diger varlik sinifilarina göre daha fazla kazandirdigi gozlemlenmistir. (Deger ureten varliklar oldugu icin) Bu nedenle gelismis ekonomilerde hanehalklarinin tasarruflarinin ve emeklilik birikimlerinin onemli bolumu hisse senetlerindedir. ABD icin bu oran su an %40 civari, Turkiye icin ise %5-7 filan. Daha yolun cok basindayiz.

etakgoz
Автор

Emrah Hocam, kar açıklamıyor değil. Temettü dağıtmıyor. Temettü şirketin ortaklara likit ya da pay senedi olarak dağıttığı kar payına denir. Amazon ve Tesla kar ediyor sadece bu karı paydaşlara dağıtmıyor idiler. Şu an dağıtıyorlar mı bilmiyorum video da geçiyor diye söyledim

cenklacn
Автор

15:30 Spekülasyon kötü değildir, herkes yapar. (dolar almak da spekülasyondur, bir şeyi sırf fiyatı çıkacak diye alıyorsanız buna spekülasyon denir, suç da değildir) Sizin kastettiğiniz manipülasyon (i.e. yalan, dolandıırcılık) Kötü ve suç olan budur.

hakancolak
Автор

11:27 "Efficient"ın Türkçesi yanlış olarak "etkili" olarak yazılımış, doğrusu "verimli" olacak. "Etkili"nin İngilizce karşılığı ise "effective".

ekindursun
Автор

"Borsa oynamak" tabiri kesinlikle yanlış. Borsa oynanmaz, borsaya yatırım yapılır. Türkiye'deki birçok insan uzun yıllardır borsayı kumar olarak gördüğü için Borsa İstanbul yeterince gelişemedi.

serhatpolat
Автор

Abi seni 1.25 hızla izleyeyim dedim hiç anlayamadım söylediklerini, sen zaten bizim için 1.5 hızla konuşuyormuşsun meğer. teşekkürler.

srodingerinkedisi
Автор

Fransızca para kesesi anlamına gelen bourse kelimesi var olsa da, buradaki borsa kelimesinin kökeni van der Burse “15. yy'da Felemenkli tüccar ailesi” özel isminden gelmektedir. Kaynak: Nişanyan Türkçenin Etimolojisi Sözlüğü.

fahriyilmaz
Автор

Rekabet başarıyı getirir :D Geçende FluTivi'de de vardı - Sponsor aynıymış, ısmarlama video olmuş o zaman 2x :)

TuncerYldz
Автор

Spekülasyon : Speculation : Tahmine dayalı pozisyon almak.
Manipulasyon : Manipulation : Piyasa oyuncularını yanıltarak bir harekete yönlendirmek. Suç olan budur.
Dolayısı ile "O spekülasyon, onu yapmıyoruz...(15:24)" yanlış bir ifade.

barsklc
Автор

vatandaşlık yerine finansal okur yazarlık dersi alınması gerektiğine katılıyorum ama o olmasa bile en azından makro ekonomi dersi olmalı ya. paranın nolduğunu bilmeden para için yaşayıp para için ölen milyonlar var.

borareisli
Автор

Güzel bir seri, zevkle izliyoruz, teşekkürler. Ancak bu bölüm belli ki biraz aceleye gelmiş. Olay örgüsünü kurmadan anlattığınızda konu çok hızlı dağılıyor ve aynı sorulara tekrar dönmek durumunda kalınılıyor. Biraz daha planlı ilerlemeniz bizi daha çok mutlu edecektir. Ekonomi bölümü çok iyiydi meselâ, sizin uzmanlık alanınınız olmamasına rağmen söylediğiniz birçok şey ufuk açıcı olmuştu. Bu bölümde ise tarihsel anlamda borsanın gelişimini bile tam ele almadınız, halbuki tarihteki önemli olayların borsaya etkisi ne oldu, nasıl tekrar popülerlik kazandı, farklı kültürlerde borsaya ve yatırıma bakış açısı nasıldır, vb. şeyler duyarız diye ümit etmiştim..

ahmetemin
Автор

Borsa ile ilgili italyan filmi Alain Delon un oynadigi L'Eclisse

gencoguneser
Автор

07:07 lafa öyle bir girildi ki bir anlığına oralet firmasından sponsor mu buldular diye düşündüm :D

rizemerkezmeslekiveteknika
Автор

omnibus diyen dayı 90'lı yıllar show tv etkisi yaratıyor bende. cıpcıkıcıpcıpcıkıcıkıcımmmm.

voltaatlasi
Автор

Borsaya giremezsiniz ama fan token yapabilirsiniz omnibus için 😉

allforanezka
Автор

sonunda bengü hanım da geldi :)

hozom eski yüzlerin gözüktüğü falan tad iyiydi, hatta ilker beyle olan videolar da biraz daha iyiydi kusura bakmayın

girayhankaya
welcome to shbcf.ru