filmov
tv
TOYOTA COROLLA NASIL DÜNYANIN EN ÇOK SATAN OTOMOBİLİ OLDU?
Показать описание
Hazırlayan & Sunan: Erhan Özkantarcı
Prodüksiyon: TeknikColor - Necdet Yazar
İsmini çiçeğin çevresindeki taç yapraklarından alan Corolla, Japonya'nın 1960'larda hızla gelişen ekonomisine karşı insanların değişen ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı. Kişisel otomobil ihtiyacının artması, bugün halen geçerli olan bazı temel prensiplerin doğmasını sağladı: Gelişmeye devam et ve tüketiciler hangi ülkede yaşarlarsa yaşasınlar beklentilerini karşıla! "Her Zaman İleriye Doğru" felsefesi, Corolla'nın daima ulaşılabilir, güvenilir ve kullanışlı kalmasını sağladı.
Tatsou Hasegwa liderliğinde, Corolla'yı geliştirecek mühendislerden ve tasarımcılardan herkesin kalbini çalması istendi. Başlangıçta ana prensip, hem görünümüyle hem de sürüşüyle sportif bir otomobil yaratmaktı.
Devrim niteliğindeki Corolla; iki kapılı coupe, dört kapılı sedan ve iki kapılı station wagon olmak üzere üç farklı gövde tipi ile satışa sunulurken, dört ileri otomatik şanzıman ve MacPherson süspansiyonlar gibi Japon pazarında o güne kadar görülmemiş birçok öncü teknolojiye ev sahipliği yaptı.
İlk jenerasyonun üretiminin sonuna yaklaşırken, Corolla'yı geliştiren mühendisler ve tasarımcılar, ilk jenerasyonun ulaştığı zaferi daha da ileriye taşımakla görevlendirilmişti. İkinci jenerasyon Corolla, bir milyonuncu Corolla'nın üretildiği yıl "Tamamen Yenilenen Corolla" olarak tanıtıldı.’
İkinci nesil Corolla'nın dış tasarımı hafif kavisli yüzeylerden oluşurken, gövdesinin altındaki daha büyük arka süspansiyon, konforunun ve yol tutuşunun iyileşmesini sağladı. Yenilenen 2T-G motoruyla 1972'de doğan Levin modeli, spor otomobili tutkunlarının ilk tercihi olacaktı..
Üçüncü jenerasyon Corolla'nın doğumu, yeni emisyon düzenlemelerinin hayata geçtiği döneme denk geldi. Yeni Corolla'nın motoru ve egzos sistemi, güncel emisyon düzenlemelerine uyacak şekilde çevreci olarak gelişitrildi. Bu gelişmenin bir sonucu olarak Toyota, bugün de halen kullanılan katalitik konvertör teknolojsinde öncü oldu.
Daha temiz ve daha verimli Corolla, o dönemin yeni gelişmelerinden olan rüzgar tüneli teknolojisinden de faydalandı. Bu gelişme ile, Corolla, rüzgarı daha kolay kesecek şekilde tasarlanabildi. Ayrıca malzeme kalitesi ve ergonomi iyileştirilerek, Corolla sürücü ve yolcularının daha konforlu bir şekilde seyahat etmeleri sağlandı.
Dördüncü jenerasyon Corolla, global petrol krizinin ve yeni yeni toparlanan Japon ekonomisinin ışığında iyimser bir yaklaşımla tanıtıldı. Aerodinamik yapının otomobil tasarımında artık önemli bir yere sahip olması, Corolla'yı geliştiren mühendislerin yeni nesil Corolla'nın tasarımını şekillendirmek için rüzgar tünelinde 400 saatin üzerinde mesai yapmasına sebep oldu.
Tasarımda radikal değişiklik yapıp Corolla fanlarının beklentilerinden çok farklı olmaması için, Corolla'nın dış tasarımı devrimden çok evrime yönelik oldu. Çizgileri keskinleştirilip, hafif kare bir görünüm sağlandı ve yeni dört bağlantı kollu süspansiyon sayesinde konfor artırıldı. Katı emisyon kurallarını karşılamak için ise yeni 1.8 litrelik dizel motor pazara sunuldu.
Ürün geliştirmeden sorumlu Fumio Agetsuma, ilk model Corolla gibi, 5. jenerasyon Corolla'nın da yenilikçi ve ilkleri gerçekleştiren bir model olması için çalıştı. Bu vizyon çerçevesinde 5. jenerasyon Corolla, otomotiv alanında mühendislik çalışmalarının bilgisayar desteğiyle yapılan ilk model oldu.
Böylelikle, motorun ve gövdenin tasarlanması konusunda zamandan ve kaynaklardan büyük tasarruf sağlandı. Ayrıca, yeni Corolla'da ön tarafta ilk defa yer alan motor ve önden çekişli aktarma düzeni, Toyota mühendislerinin üstün çalışmalarının bir ürünüydü.
6. jenerasyon Corolla'nın üretimindeki ana hedef, yüksek kaliteydi ve kullanıcıların hisleri bu noktada önemliydi. Yeni modelin sadece beklentileri karşılamaması, aynı zamanda yüksek kalitesi ile kullanıcıları heyecanlandırması amaçlanmıştı.
100'den fazla üreticinin ürettiği 2000'den fazla parçada iyileştirme yapıldı ve yeni Corolla çok daha başarılı oldu. Kabin içi gürültü seviyesi düşürüldü, gösterge paneli çevresinde ve kabindeki düğmelerde yumuşak doku malzemeler kullanıldı. Kuşkusuz, bu zamana kadar üretilen en yüksek kalitede Corolla'ya ulaşılmıştı.
#toyota #corolla #toyotacorolla
Комментарии