Το επενδυτικό κενό στη χώρα μας ανέρχεται σε 80 έως 90 δις περίπου στον ιδιωτικό τομέα

preview_player
Показать описание
Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στις 23/09/2024, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
«Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

- Κύριε Υπουργέ, δεν είναι σωστό να λέγονται ανακρίβειες στη Βουλή. Δεν είναι τηλεόραση για να ισχυρίζεται κανείς ότι θέλει, χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. Εν προκειμένω, εννοώ την αναφορά σας στους 500.000 Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα, με πολλούς να έχουν δήθεν γυρίσει, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι, ότι σύμφωνα με πίνακες της EUROSTAT, που θα καταθέσουμε στα πρακτικά, τους έχουμε εδώ, από το 2010 έως το 2022 έχουν μεταναστεύσει σχεδόν 1 εκατομμύριο 80.000 πολίτες 15 έως 64 ετών, δηλαδή, σε εργάσιμες ηλικίες. Μόνο το 2023 δε, η καθαρή μετανάστευση, δηλαδή, όσοι έφυγαν μείον αυτούς που επέστρεψαν, ήταν 159 χιλιάδες. Τεράστιο νούμερο, 159 χιλιάδες, ενώ όσο δεν βλέπουμε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί, προφανώς δεν θα βρούμε λύση.

- Σε σχέση με τις επενδύσεις, οι οποίες αφορούν το σημερινό νομοσχέδιο, είναι σωστό να αναφέρουμε, πως το επενδυτικό κενό στη χώρα μας ανέρχεται σε 80 έως 90 δις περίπου στον ιδιωτικό τομέα και σε 30 έως 40 δις στο δημόσιο τομέα, συνολικά δε σε 130 δισ. σύμφωνα με την Έκθεση Πισσαρίδη, ενώ αφορούν κυρίως τη βιομηχανία, που κατά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι της τάξης του 14% στην Ελλάδα, κάτω από το 9% που είναι στη μεταποίηση, όταν στην Ε.Ε. άνω του 23% και στην Τουρκία άνω του 33%. Το γεγονός αυτό σημαίνει, πως η αποβιομηχάνιση της Ελλάδας είναι τεράστια, σημειώνοντας, πως 6 βιομηχανίες, 6, έκλεισαν μόνο το 2024, η ΓΙΟΥΛΑ, SONOCO, ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ, ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ, ΣΥΡΜΑ, Fieratex, για να είμαστε συγκεκριμένοι. Οι 6 δε αυτές, προστέθηκαν στις περίπου 10 που έκλεισαν από τα 2019 έως το 2023, όπως η Frigoglass, Schneider Electric, Crown Hellas, Pipelife, Tupperware, η Δέλτα, η EVIAN κ.λπ.. Έχετε αλήθεια την εντύπωση, κύριε Υπουργέ, ότι οι επενδύσεις της Pfizer και της Microsoft που αναφέρατε, θα καλύψουν τις θέσεις εργασίας και το παραγωγικό κενό από το κλείσιμο των παραπάνω; Ρητορικό βέβαια το ερώτημα, αφού ασφαλώς είναι αδύνατον.

- Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις δεν είναι ποτέ ανάλογες των προβλέψεων του Υπουργείου σας, του Υπουργείου Οικονομικών, όπως άλλωστε για το ΑΕΠ, αλλά και για πολλούς άλλους δείκτες, ποτέ, αφού το 2022 προβλεπόταν αύξησή τους κατά 21,9% και τελικά διαμορφώθηκαν στο 11,7%, ενώ το 2023 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 15,5% και 7,1%, εντελώς εκτός των προβλέψεών σας. Σημειώνουμε δε, ότι ακόμη χειρότερα, το αποτέλεσμα αυτό προσδιορίζεται από τις εγκρίσεις, το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, όχι από τις υλοποιήσεις, οι οποίες είναι λογικά χαμηλότερες από τις εγκρίσεις.

- Όσον αφορά τώρα τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που έχουν μειωθεί κατά 35% το 2023 και συνεχίζουν να μειώνονται το 2024, οφείλουμε να τονίσουμε, πως οι αγορές ακινήτων πρέπει να εξαιρούνται, το γνωρίζουν όλοι οι οικονομολόγοι, οι αγορές ακινήτων πρέπει να εξαιρούνται, αφού πρόκειται για απλές εισροές κεφαλαίων με ασήμαντο πολλαπλασιαστή για την οικονομία.
Σε αυτές τις δήθεν, άμεσες ξένες επενδύσεις όμως, οι αγορές ακινήτων μαζί με τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες έχουν το συντριπτικά, μεγαλύτερο ποσοστό. Ενώ η βιομηχανία μόλις το 5% του συνόλου και ο τουρισμός το 3%, ελάχιστα ποσά.

- Αυτά είναι τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε και που ασφαλώς, δεν λύνονται με νομοσχέδια, όπως το σημερινό. Αφού ο λόγος που δεν διενεργούνται επενδύσεις είναι κυρίως, το ασταθές και μη ανταγωνιστικό φορολογικό μας σύστημα το οποίο πρέπει να αλλάξει άμεσα, η απογοητευτική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης κυρίως, όσον αναφορά τη γραφειοκρατία και η αντίστοιχη απογοητευτική λειτουργία της Δικαιοσύνης.

- Στο 3 άρθρο, υπάρχουν πολλές ασάφειες όπως η έλλειψη κριτηρίων για ένταξη στο λεγόμενο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σχετικά με τον ορισμό του «Έργου Στρατηγικής Σημασίας» δεν καθορίζονται ποια είναι αυτά τα έργα που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για τη χώρα, αλλά και για τους πολίτες της όχι, μόνο για τη χώρα.

- Ενώ στη Σύμπραξη μεταξύ φορέων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα βάσει Συμφωνίας ΣΔΙΤ, δεν αναφέρεται πως και από ποιόν θα επιλέγονται οι ιδιωτικοί φορείς με τους οποίους θα γίνεται η Πράξη - Σύμπραξης.

- Το γεγονός τώρα, ότι στις επενδύσεις της παραγράφου 2, περιλαμβάνονται συμβουλευτικές δαπάνες, δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο ειδικά στην Ελλάδα κακοδιαχείρισης. Αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσα έργα έχουν βαλτώσει σε συνεχείς μελέτες, οι δαπάνες αυτές, θα πρέπει τουλάχιστον να οριστούν σε ένα μικρό ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο δηλαδή.
Рекомендации по теме