Αλέξανδρος ο Μέγας Α' μέρος Alexander the Great part 1 Greek narration English subtitles

preview_player
Показать описание
Στις 21 του μηνός Εκατομβαίου, τον σημερινό Ιούλιο του 356 π.Χ, γεννήθηκε στην Πέλλα, αυτός που έμελε να αλλάξει την πορεία του τότε γνωστού κόσμου, και να περάσει στην ιστορία σαν θρύλος, που ακόμα και μετά απο χιλιάδες χρόνια, όλοι θέλουν να πάρουν κάτι από την λάμψη και τα επιτεύγματα του, ο Αλέξανδρος ο Γ' ή αλλιώς ο Αλέξανδρος ο Μέγας.
Πατέρας του ήταν ο θρυλικός βασιλιάς της Μακεδονίας, ο Φίλιππος ο Β' της δυναστείας των Αργεαδών και μητέρα του η βασίλισσα Ολυμπιάδα της δυναστείας των Μολοσσών της Ηπείρου.
Ο Φίλιππος είχε προνοήσει για διπλωματικούς λόγους, να δημιουργήσει γύρω από τον Αλέξανδρο μια παρέα από συνομηλίκους του, που θα έπαιρναν την κορυφαία παιδεία και εξάσκηση που θα είχε και ο Αλέξανδρος, ώστε να αποτελέσουν στην συνέχεια την διοικητική και πολεμική ηγεσία του μακεδονικού βασιλείου.
Συντονιστής της ομάδας των καθηγητών που θα αναλάμβαναν αυτή την παρέα και ειδικά του Αλεξάνδρου, ήταν ο αυστηρός παιδαγωγός Λεωνίδας της Ηπείρου, συγγενής της Ολυμπιάδας που το 349 π.Χ ανέλαβε την διαπαιδαγώγηση του Αλεξάνδρου, με αυστηρή πειθαρχία, αλλά και καθημερινή σκληρή εκγύμναση.
Ο Αλέξανδρος λάτρευε τα άλογα και απο μικρός διακρίθηκε στην διαχείριση τους όπως φάνηκε και από την περίπτωση του Βουκεφάλα που όταν ο Φίλιππος τον απέρριψε κρίνοντας τον αδάμαστο παρενέβη ο μικρός Αλέξανδρος και έστρεψε τα χαλινάρια του Βουκεφάλα προς τον ήλιο ώστε να μην βλέπει την σκιά του και να τρομάζει καταφέρνοντας τελικά να τον ιππεύσει και να καλπάσει, κάνοντας τον Φίλιππο να φωνάξει με περηφάνια,
Γιε μου, ψάξε για βασίλειο αντάξιό σου γιατί η Μακεδονία είναι μικρό βασίλειο για να σε χωρέσει.
Το κομμάτι της πνευματικής καλλιέργειας το επόπτευε ο Λυσίμαχος της Ακαρνανίας, που του δίδαξαν φυσική, αστρονομία, γεωγραφία, ιατρική, πολιτική, αριθμητική, γεωμετρία, αλλά και μουσική, όπου ο μικρός Αλέξανδρος έδειξε ιδιαίτερη κλίση στην λύρα.
Ο Φίλιππος όμως ήθελε ακόμα καλύτερη εκπαίδευση για τον νεαρό Αλέξανδρο, και προσκάλεσε το 343 π.Χ στην Πέλλα τον μεγαλύτερο φιλόσοφο και πολυεπιστήμονα της εποχής, τον μέγιστο Αριστοτέλη.
Το 340 π.Χ. οι σπουδές του Αλέξανδρου ολοκληρώθηκαν στην Μίεζα και γύρισε στην Πέλλα για να αναμειχθεί ενεργά στην διοίκηση του μακεδονικού βασιλείου στο πλευρό του πατέρα του.
Την ηγετική και πολεμική αξία του την έδειξε από πολύ νωρίς, όταν ο Φίλιππος απουσίαζε σε εκστρατεία στις πόλεις του Βοσπόρου, έγινε η εξέγερση των Μαιδών στην κοιλάδα του Στρυμώνα, την οποία ο Αλέξανδρος κατέστειλε και κατέστρεψε την πρωτεύουσα τους Ιαμφορίνα.
Στην μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ όπως είδαμε και στο βίντεο του Φιλίππου, ο Αλέξανδρος ηγήθηκε το ιππικό των εταίρων και συνέτριψε το διασημότερο τότε επίλεκτο σώμα του θηβαϊκού στρατού, τον ιερό λόχο, κάνοντας τον Φίλιππο να στείλει τον Αλέξανδρο σαν αντιπρόσωπο του στην Αθήνα, για να διαπραγματευτεί εκ μέρους της Μακεδονίας την εκλογή του πατέρα του σαν στρατηγό αυτοκράτορα της Ελλάδας στο συνέδριο της Κορίνθου.
Το 336 π.Χ ο Αλέξανδρος ξαναγύρισε στην Μακεδονία για τους γάμους της αδερφής του Κλεοπάτρας με τον Αλέξανδρο της Ηπείρου, και στους εορτασμούς που ακολούθησαν, ο Φίλιππος μπαίνοντας χωρίς σωματοφυλακή στο θέατρο των Αιγών, δολοφονήθηκε από τον Παυσανία και στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που ακολούθησε, οι αδελφικοί φίλοι του Αλέξανδρου έτρεξαν στο ανάκτορο των Αιγών για να στέψουν τον Αλέξανδρο βασιλέα των Μακεδόνων.
Ο Αλέξανδρος θέλησε αμέσως να προλάβει τυχόν διεκδικητές του θρόνου και αυτούς που θα αμφισβητούσαν ή θα υπονόμευαν την βασιλεία του για αυτό και πέρασε σε μια περίοδο εκκαθαρίσεων κυρίως από το βασιλικό περιβάλλον.
Ο Αλέξανδρος πριν καταστείλει τις εξεγέρσεις του βορρά θέλησε να εξομαλύνει τις αναταραχές στην νότια Ελλάδα, χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με τις πόλεις του νότου.
Για αυτό κατεβαίνοντας νότια, πήρε την συγκατάθεση από τους Θεσσαλούς, το συνέδριο της Αμφικτυονίας αλλά και του συνεδρίου της Κορίνθου που το 336 π.Χ στέφθηκε αυτοκράτορας στρατηγός της ασιατικής εκστρατείας.
Οι λαοί στα βόρεια πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να σπάσουν τις συμφωνίες υποταγής και να αυτονομηθούν, ενώ κάποιοι όπως οι Ιλλυριοί θέλησαν να εισβάλουν στο μακεδονικό βασίλειο.
Ο Αλέξανδρος την άνοιξη του 335 π.Χ σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα επέτυχε την πλήρη συντριβή κάθε εξέγερσης, από τους Ιλλυριούς, του Τριβαλλούς και τους Γαίτες, αλλά και τους Παίονες και τους Αγριάνες , εξασφαλίζοντας την πλήρη κυριαρχία σε όλα τα βόρεια σύνορα του.
Το διάστημα που γινόταν οι μάχες στον βορρά η Θήβα με τις δωροδοκίες των Περσών και με την ψεύτικη πληροφορία ότι ο Αλέξανδρος ήταν νεκρός, επαναστάτησε εναντίον της μακεδονικής φρουράς στην Καδμεία.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την καταπάτηση της συμφωνίας της Κορίνθου από την Θήβα που είχε γίνει λίγους μήνες πριν, εξόργισε τον Αλέξανδρο που κατέβηκε ταχύτατα στον νότο για να επιβάλλει την τάξη οπότε
κατέλαβε την Θήβα σκοτώνοντας 6.000 μαχητές και κατοίκους, ενώ έστειλε περίπου 30.000 στα σκλαβοπάζαρα, την δε πόλη την ισοπέδωσε αφήνοντας όρθια μόνο την οικία του ποιητή Πίνδαρου.
Рекомендации по теме
welcome to shbcf.ru