Είναι δυσοίωνο το μέλλον της φωτογραφίας;

preview_player
Показать описание
Πριν λίγο καιρό όλοι εκπλαγήκαμε από την ανακοίνωση πως η Amazon είχε αποφασίσει να κλείσει το DPreview και να διαγράψει εντελώς το site. Τελικώς αποφασίστηκε να σταματήσει μεν η λειτουργία του, αλλά να παραμείνει on-line διατηρώντας την πληθώρα των πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί εκεί από το 1998 που πρωτοξεκίνησε. Επίσης οι πωλήσεις των DSLR και των mirroless έχουν μειωθεί σημαντικά. Μήπως τελικά τα κινητά, η computational photography και το AI θα επικρατήσουν στη φωτογραφία; Είναι δυσοίωνο το μέλλον της φωτογραφίας;

Ακολουθήστε με στα social:

Στατιστικά και προβλέψεις για τις μελλοντικές πωλήσεις drones:

Που κατασκευάζονται οι φωτογραφικές μηχανές της Nikon:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ηλία εξ'αφορμής της φωτογραφίας, έβαλες ένα προβληματισμό που ήδη υπάρχει και θα ενταθεί σε ολους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, παραγωγικής, δημιουργικής, καλλιτεχνικής. Θα έλεγα πως στο video, περισσότερο πιάνεις την οπτική γωνία του αποτελέσματος και υπό αυτή τη γωνία, ο άνθρωπος είναι ηττημένος με γκολ από τα αποδυτήρια που λένε. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη γωνία, αυτή της ανθρώπινης ανάγκης που κυρίως στο κομμάτι της δημιουργίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι ισχυρότατη.
Στην τέχνη (κάθε είδους) εκτός από τον επαγγελματία, υπάρχει ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο σύνολο, αυτό των ερασιτεχνών δηλαδή των εραστών της τέχνης. Όλοι εμείς οι ερασιτέχνες φωτογράφοι, γιατί φωτογραφίζουμε? Νομίζω πως η σχεδον αυτονόητη απάντηση, είναι επειδή με αυτό τον τρόπο, εκφραζόμαστε ή τουλάχιστον εκφράζουμε ένα μέρος του εαυτού μας. Ένα δημιουργικό μέρος του εαυτού μας. Αυτή η ανάγκη δεν σταματά, ούτε έχει ημερομηνία λήξης και κανένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη στιγμή του κλικ ή την επαφή με την φύση ή την αναζήτηση μέσα στον κόσμο που μας περιβάλει να δείξουμε αυτό που εμείς βλέπουμε με τα μάτια μας.
Μπορεί όλοι κάποια στιγμή να έχουμε μπει στο τρυπάκι να φτιάξουμε εικόνες που δεν υπάρχουν, με τεχνικές, με συνθέσεις με αντικαταστάσεις ουρανού, φόντων κλπ κλπ..αλλά όλοι μας κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε πως η πραγματική χαρά που παίρνουμε, είναι όταν έχουμε συλλάβει ενδιαφέρουσες στιγμές από τον πραγματικό κόσμο και όχι όταν φτιάξαμε κάτι στον υπολογιστή. Σαφώς και μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα αλλά στην βάση της βελτίωσης της πραγματικής εικόνας και όχι στην δημιουργία μιας εικόνας στον υπολογιστή, όσο καλή και να είναι. Αυτό είναι άλλο είδος τέχνης (γραφικά, γραφιστική) αλλά όχι φωτογραφία. Επομένως δεν είμαι τόσο απαισιοδοξος για το μέλλον της.

parpen
Автор

Ωραίο θέμα το συγκεκριμένο! Και για κάποιον που δεν ασχολείται με την φωτογραφία…

stelioscharalampidis