Ν. Χρονοπούλου: Θα χειροτερέψουν οι όροι εργασίας και μόρφωσης, για εργαζόμενους και φοιτητές

preview_player
Показать описание
Η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Διοικητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων, στην παρέμβασή της μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές και οι γονείς τους, σε Πανεπιστήμια όπου οι υποδομές δεν επαρκούν για ανάγκες διδασκαλίας και έρευνας, με επισφαλή και παλαιά κτίρια, χωρίς φοιτητική μέριμνα για σίτιση και στέγαση».

Κατήγγειλε τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση για τα Ανώτατα Ιδρύματα και προειδοποίησε πως «η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων αποδεδειγμένα θα οδηγήσει στην παραπέρα μείωση της χρηματοδότησης, των δωρεάν παροχών στους φοιτητές και στην αναζήτηση εσόδων μέσω επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανταποδοτικής λειτουργίας».

Πρόσθεσε πως τα Πανεπιστήμια στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού σε μία σειρά υπηρεσίες, με τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα καταφεύγοντας στους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι οποίοι ξεπερνούν σε αριθμό τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους.

Σημείωσε πως «οι διατάξεις του νομοσχεδίου μόνο χειρότερους μπορούν να κάνουν τους ήδη χτυπημένους όρους εργασίας, αλλά και τους όρους μόρφωσης για τους φοιτητές. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο για να γίνει ανταγωνιστικό σε σχέση με τα ιδιωτικά θα ενισχύει τους τομείς και τις υπηρεσίες που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τις όποιες παροχές έχουν απομείνει. Για να είναι πιο ανταγωνιστικό θα πρέπει να είναι και οι εργαζόμενοι πιο ανταγωνιστικοί, επιφέροντας νέο χτύπημα των δικαιωμάτων τους», σημείωσε φέρνοντας παραδείγματα από την Κύπρο και τις σκανδιναβικές χώρες.

«Δεν υπάρχει ούτε μία διάταξη που να αφορά στις ανάγκες εργαζομένων και φοιτητών, καμιά αναφορά σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού, καμία αναφορά σε μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, καμία αναφορά σε γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού, καμία αναφορά για σύγχρονες ασφαλείς υποδομές, αλλά ούτε για φοιτητική μέριμνα».

Καταλήγοντας τόνισε πως οι εργαζόμενοι «απορρίπτουμε εξ ολοκλήρου το νομοσχέδιο και συνεχίζουμε να διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, μόνιμη και σταθερή δουλειά, γιατί η εκπαίδευση για λίγους, για όσους έχουν να πληρώσουν ανήκει σε προηγούμενους αιώνες».

--------------------------------------------------------------------------------------

Рекомендации по теме