Cum s-a format și a evoluat limba română - Podcast cu Conf. Univ. Dr. Alexandru Nicolae, lingvist

preview_player
Показать описание
Un subiect controversat și intens dezbătut în spațiul public și pe rețelele sociale, care a generat multe polemici între cercetătorii științifici și diverși adepți ai teoriilor conspiraționiste.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Vā salut. Bravo. E bine si clar când vorbesc oameni învatati.

Atoma
Автор

Am construit definitia completa a cuvantului Da.
Da deriva din Latin "Ita"( asa) si este un exemplu de fonetica t/d, intilnita in multe limbi.
Otto (8) in Italiana devine Oddo
Tati/ Daddy
Tu in Latin/ Du in German
Expressia Ta-Da
Visigoths/ Visigodos in Spaniola
Etc
Cel mai bun exemplu este Italianul DAVVERO ( da, intradevar) si existenta Germanului JAWOHL, justifica conceptia a doua cuvinte affirmative devenind unul singular.
Doar pentru simplul fapt ca mai avem inca trei cuvinte affirmative ( toate cu D) ar trebui sa puna pecete la aceasta.
Dar
" Le accepti"/ dar cu garantie
Cind auzi Doar, stii deja ca este un raspuns affirmativ/ conditional
"Le cumperi pe toate"?/ Doar doua
"Daca" deasemeni din Latin "Ita quod"
"E inghetat lacul"?/ Doar Daca va fi frig.
Mai este Ta ( it is) in Irandeza, apoi Tha in Scottish Gaelic care stim ca este spre Da, exact cum cei din Chicago zic Da in loc de "the"( Da Bears/ Chicago Bears, Da boiz..) si in fine Tha este conat cu arhaicl Francez Oui-Da
IDA este folosit in loc de DA in Bihor( Ita/Ida/Da)
Bulgarii au adoptat Da din Romana, si preotii lor l'au introdus Rusilor cu multe alte cuvinte de baza, via Ortodoxism.
De remarcat ca Belorusii nu zic Da, ci adevaratul Slav Tak ca si Polonezii sau Ukrainenii. Vedeti cum acest trio Belarus Polonia si Ukraina, folosesc nume slave la lunile anului, pe cind Rusii inderpartati zic in Latin ca Sud Slavii.
Alte exemple cind Slavii au imprumutat
Kashubienii zic Jo
Slovenii zic Ja
Cei din Skopje zic Je ca si Aromanii

SauTunSud
Автор

Bravo pt podcast. Pe de altă parte, am sentimentul că abia s-a deschis o carte destul de groasă și că cele câteva pagini parcurse nu sunt suficiente.

abcMW
Автор

Foarte interesant subiectul și foarte bine expus! Felicitări!

alexandramarinamaris
Автор

Iubi este motivat neavind "L" ca si Liebe, sau Lyubi
Iubi rste cognat cu "Iubilare"( joy) in Latin, ambele din Sanskrit Yabhia ( to cohabitate)
Borcan este ca si o combinatie dintre "bor"( bore) sau gaura in limbile Germanice+ can/ cana.
Covrig la fel, din "cov"( incovoiat)+ rig din *reygh ( a infasura)

SauTunSud
Автор

Lingvistul zice: „iată avem verbe de origine slavă cum ar fi a iubi și a munci...” min 26:18
A munci e format în română din cuvintul mînă, ca și a mînca. În limbile slave a munci se spune altfel. Ei au dedus pe a munci din monka (chin) dar și acela e luat în slavonă din română. Metoda lingviștilor e una primitivă și greșită, adică ei văd cuvinte asemănătoare în alte limbi și cred că românii de acolo le-au luat. Se ajunge astfel la situații hilare cînd un cuvint e dat din bulgară (borcan) iar la bulgari e dat ca venind din română. El vine din română in bulgară și se vede acest lucru în radical (bor) cu care s-au format în română și alte cuvinte: buric, borhor, a borî. Bulgara nu are acest radical, deci nu l-ar fi putut forma pe borcan.
Menționez că in afară de acest dicționar etimologic al Academiei Române, au mai scos de curind dicționare etimologice lingviștii Sabin Paliga și Mihai Vinereanu, proaste amîndouă. Sînt scoase cu explicații în engleză ca să afle planeta ce mari savanți sînt ei.
facultățile de filologie scot pe bandă lingviști proști.

florincroitoru
Автор

Un videoclip interesant dar puțin superficial, nu s-a discutat nimic în profunzime.

ionutinhoportuguesinho
Автор

Nu ma astept ca multi sa ma inteleaga, caci marea parte sunt oameni normali. Ni s-a spus ca o multime de cuvinte au origine rusa, maghiara, turca... O mare minciuna !! Sfant, truda, ni se spune, suntem aproape obligati sa credem, ca sunt de origine rusa. Am verificat etimologia cuvantului truda si am gasit ca résultat, un cuvant rus. Dar eu cred ca vine din cuvantul latin, trudere - efort.

Nico-ueg
Автор

Felicitări pentru podcast! Subiectul este, într-adevăr, controversat, greu de elucidat în întregime și inepuizabil. Așa cum, bine, a concuzionat invitatul o limbă nu se formează peste noapte, ci în paralel cu poporul, evoluând împreună cu el. Limba română este o limbă romanică și nu trebuie să luăm în considerare doar cei 165 de ani de stăpânire romană, deoarece contactele dintre geto-daci și romani, au început înainte de colonizarea efectivă a Daciei romane și au continuat și după retragerea aureliană, mai ales că, Dobrogea (pe unde a pătruns și creștinismul în spațiul românesc) a rămas sub stăpânire romană până în anul 602. De asemenea, dacii liberi au fost și ei supuși procesului de romanizare, într-o oarecare măsură, iar rolul slavilor ( în adstrat) după începutul sec. al VII-lea, a fost acela pe care germanicii l-au avut în formarea limbilor popoarelor surori, din Apus. Interesantă explicația domnului Conferențiar, cu cercurile de influență dictate de migrații și stăpânirile vremelnice (maghiară, otomană, habsburgică). Bună remarca realizatorului cu influența pașoptiștilor, ,bonjuriști”, la fel și paralela cu limba engleză, Britania fiind doar ocupată (cu legiuni care să răspundă atacurilor repetate ale populațiilor locale precum răscoala Boudicăi și picții care atacau zidul lui Hadrian), nu colonizată, ca Dacia, cu coloniști aduși, ,din toată lumea romană”, după spusele lui Eutropius(istoric roman, sec, IV), plus cele trei legiuni militare (XIII Gemina, IV Flavia Felix și V Macedonica). Regionalismele din zonele de graniță sunt și ele explicabile, ca, de altfel, în toate limbile. De exemplu și francezii folosesc regionalismele în cadrul celor două mari zone de limbă franceză: langue d”Oil, în nord și langue d”Oc, în sud.
Oricum, polemicile pe subiect vor exista totdeauna, iar cine crede că poate lămuri problema, academic vorbind, în întregime, să iasă în față. Până atunci, ar fi bine ca, frumoasa noastră limbă, să fie vorbită corect de români, unii chiar educați. Să nu mai folosim abuziv și nejustificat enervanta expresie, ,ca și” și, de asemenea să fim în stare să anticipăm, în exprimare, complementul direct. Ex:, ,Cartea care am citit-o”, în loc de, ,cartea pe care am citit-o”! Și câte ar mai fi de corectat!!

MARIADRAGOMIR-cq
Автор

Uf, greu de auzit si admis atita "aaa" la nivelul asta.

aeroaviagirona
Автор

Limba Română nu vine din limba latină!

ionneacsu
Автор

Un lingvist galez are mai multe videouri despre limba romana. Spune ca i-a atras atentia cuvantul codru care exista si in galeza.

razvanbarbaud
Автор

felicitari pt podcast insa vad din comentarii ca nu se intelege ideea :((( nu am cultura istorica sau lingvistica deosebita insa sunt de 20 ani in grecia si pot spune ca am format si noi o limba aici :))) lb greaka e destul de grea din toate pct de vedere insa deoarece lucram aici a trebuit sa ne acomodam, lucrez cu : bulgari / albanezi / polonezi / pakistanezi / indieni etc in general facem cu totii aceleasi greseli de pronuntie si mai adauga fiecare ceva din limba lui insa ne intelegem intre noi f bine :))probabil ca asa s a nascut si lb romana .... influente latine / grecesti ( astia stiau si sa scrie ) pt o limba de baza + popoarele migratoare care si au lasat amprenta si uite asa vb si noi romaneste :)))

pedrokarlo-lo
Автор

Slavii nu mai au alt cuvant, in special unelte cu terminatia "ata" pentru ca nu face parte din vocabularul lor.
Compara Lopata cu alte cuvinte Romanesti
Galeata
Sageata
Roata
Poiata
Covata
Prelata
Etc.
Lopata este cognat cu Lobata ( Lobatus Latin) si e compus din Lop( plat) in multe limbi IE+ ata care defineste forma plata si lobata a acestei unelte, ca si "ed" din Englezul "flattened"
De exemplu "scalopata" ( ceva taiat in felii) in Italiana din Escalope sau Scallope Scalope ( scal/ skal/ shell= scoica+ lope/ plat, o definitie plata si rotunda a acestui crustacean, )

SauTunSud
Автор

Care este sursa bibliografica pentru sinodul de la Tours??

edybuzau
Автор

Ovidiu a scris si poezii sau poeme in limba dacica.

liviufilimon
Автор

Este un pic defazată imaginea față de sunet !!!

virgilspornic
Автор

Aș fi dorit să atingeti și rolul Imperiului Roman de Răsărit în formarea limbii române.

mimisor
Автор

Englezii de azi înțeleg ce vorbeau cei pe pe teritoriul lor la anul 500, de exemplu?
La fel germanii, francezii, italienii?
Nu?
La fel a fost și cu noi, românii.

mikel
Автор

Ce părere aveți despre eliminarea limbii latine de la liceu, de la clasele de filologie și de științe sociale?

cristinamelaniahorotan
visit shbcf.ru