Likya'nın Sönmeyen Ateşi | 1. Bölüm (1978)

preview_player
Показать описание
Yönetmen: Suha Arın
Yapım-Yönetim Yardımcıları: Nesli Çölgeçen, Cemal Karman, Kemal Sevimli, Yalçın Yelence
Kamera: Nesli Çölgeçen, Müzik: Turgay Erdener, Anlatan: Süreyya Arın
Yapım Yılı: 1978

Yönetmen Suha Arın tarafından, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun desteği ile hazırlanan ve “Anadolu Uygarlıklarından İzler” dizisinin dördüncü filmi olan “Likya’nın Sönmeyen Ateşi”, 30’ar dakikalık iki bölümden oluşuyor.

Belgesel, Anadolu insanının uygarlık üretiminde bir başka durak olan Likya Uygarlığı’nı yansıtıyor. Gerçekten de Likya Uygarlığı, tarihsel sürekliliğini Anadolu insanının bağımsızlık direncinde bulan bir “ateş”. Bir anlamda görkemli ve söndürülemeyen bir “ateş”.

Filmin çekimi sırasında, Antalya ile Fethiye arasında kalan Likya Bölgesi, iki ayrı mevsimde ve titiz bir çalışma anlayışı ile adım-adım tarandı, bu konuda uzmanlaşmış bilim insanlarının görüşlerinden yararlanıldı.

“Likya’nın Sönmeyen Ateşi” belgeselinin yapım-yönetim yardımcılıklarını Nesli Çölgeçen, Cemal Karman, Kemal Sevimli ve Yalçın Yelence yaptı. Konu araştırmasını Ahmet Tolungüç’ün gerçekleştirdiği belgeselin özgün müziği ise Turgay Erdener’in imzasını taşıyor.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Anadolu'nun kadim uygarlıklarının, eserlerini izlemek büyük bir onurdur. Teşekkürler Suha Arın, Ruhun şad olsun. 👏👏👏

melihsav
Автор

Büyük insan Süha Arın'ın gözüyle kaydedilmis Ege'yi Akdeniz'i izlemek benim için büyük ödül. Likya Uygarlığını bu kadar yalın ve açık anlatan bu belgeseller kültür verici oldukları kadar, aynı zamanda birer sanat eseri de. 35 mm filmin ulaştığı renk ve derinlik, Süha Arın'ın kadrajiyla, konuyu anlatan öğeleri seçme ve seçtiğini en vurucu şekilde gösterme başarısıyla birleşince insanı hayrete düşüren büyülü bir dünya yaratıyor. Bu öyle bir dünya ki; beni bugün içinde yaşadığımız dünyadan koparıyor. Bir çeşit boyut ve zaman değişimi yaşatıyor. Bugün teknik donanım açısından ve insan kaynağı açısından büyük imkanlarla çekilen ve dunyanın her yerinde çekilen belgeselleri izleyebilmekteyim. Bu belgeseller beni çok etkilemekte. Fakat etkileri ancak bir Süha Arın belgeseli izleyene kadar sürmekte. Süha Arın belgeselleri bugünün işlerinin ne kadar sıradan oldugunu farkettriyorlar. Ve biz çok şanslıyız ki bu görüntüler tam çekilmesi gereken zamanda çekilmişler, sansliyiz ki bugun dijitalleştiriliyorlar. Bu belgeseller için emek verenlere, değer bilenlere, böyle izleyebilmemizi saglayanlara, onları orijinal halleriyle yayinlama, Süha Arın ın kadrajini bozmama kadirşinaslığını gosterenlere teşekkür ederim. Keşke daha çok şey yapabilseydim onlar için.

donjuan
Автор

Bir Kalkanlı olarak, hem çok sevinerek hem de çok üzülerek izledim. bahsettiği yerlerin hepsine dokundum ama şu an yerleşimin olduğu şehirlerin değişimine o kadar üzüldüm ki. tüm bunlar benim için tarihe geçen bir kayıt olmuş, teşekkürler süha arın

emrahcetinkaya
Автор

Bu güzelim memleketin, coğrafyanın,tarihi eserlerin değerini bilemedi Türk insanı… 😢

ysfprojects
Автор

Müziği duyunca bir anda Tarkan Atıl kurt diyecek sandım, biraz ileride de Keloğlan geçecek gibi hissettim, ama genel olarak güzel, emeklerinize sağlık.

aliaymak
Автор

Muhteşem bir eser. Bu yapımda emeği geçenlere şahsım adına çok teşekkür ederim.

kubrakilic
Автор

Anlatılan olaylar arka fondaki müzikle çok uyumlu süper anlatım tarzı yerin cennet olsun Suha arın

carlsagan
Автор

Lütfen lütfen elektrikler kesilmesin! Çok afedersiniz, dibim düştü. Muhteşem bir yapıt bu! Ne var ne yok, defineci gibi kanalınızdaki her videoyu didik didik edeceğim, hepsini izleyeceğim. Çok teşekkürler bu güzel paylaşımlar için.

rezzanatakol
Автор

Bu kadar güzel bir şeyi nasıl hiç fark etmemişim. Müzikler, görseller, ses, anlatım hepsi bir birine o kadar uyumlu ki sanki farklı bir dünyadan

arzu
Автор

günümüz teknolojisiyle çekilen filmler de bundan farklı değil süha arın ekipmanını bilgisini ve becerisini direkt olarak aktarmış filmine.

Guidetr
Автор

O zamanların olanakları ile hazırlanmış muhteşem belgesel emeğine sağlık üstadımızın yakın zamanda da ümit Işın hocamızın anadalu arkeoloji belgesel çekimlerini şiddetle tavsiye ederim

Yusuf_Kocin
Автор

Tüylerim diken diken oldu nasıl bir giriş milli arşiv kayıtlarını alınması lazım

rallyseckin
Автор

Tüylerim diken diken oldu... yazın pamfilya ve likyayı izmire kadar tarihi geze geze bisikletle turlayacağım

dukiduki
Автор

Çok güzel başarılı bir yapım olmuş teşekkürler 😇👍

zeynepak
Автор

Efsane olmuş, tskrler izlemenizi saglayanlara

buketcetin
Автор

Gene çok güzel bir yayın, kendi adıma teşekkür ederim. ''eski evler eski ustalar'' ı da yayınlayacak mısınız ?

tem
Автор

Gözlerimi kapattım ve o günlere gittim ve müzik de muhteşem 🌾🌾🍄

erolakgul
Автор

2024 ün son aylarına dogru hala izlemek bu belgeselleri ...

Karanfil-zv
Автор

İyi ki bu videoyu gördüm , inanılmaz bilgiler var özellikle ev mezar ilişkisi müthişti, tabi Kaş'ın eski halini de kısa olarak görmekte güzeldi . (23-25 dakika arası) Ümit Işın hocanın trt belgeselleriyle birlikte mutlaka izlenmeli .

aniltopal
Автор

youtuberler yüzünden böle güzel üstadları görmek mucize

omercelik