Waarom zitten zoveel millennials thuis met een burn-out? | WERKLOOS

preview_player
Показать описание
Thijs Launspach Msc. psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam legt je haarfijn uit waarom al die millennials uitgeblust thuis zitten.

Meer wetenschap? Check:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

"Millenials zijn gewoon lui!" Wat heerlijk toch om in een tijdperk te leven waarin de vraag naar betaalbare woningen en leefbare lonen af wordt gedaan als egoïstische zelfverrijking. Ik dank de VVD en al haar trouwe stemmers.

TimeBegin
Автор

Sterk video. Kan me aardig erin bevinden. Ik denk dat door de sociale druk tegenwoordig ook veel meer verwacht wordt van ons. Iedereen heeft werk, een mooi bedrijf, maar vaak is het een illusie. Tip; verwijder social-media en ga meer bezig houden met de dingen die je 'echt' leuk vindt. Niet teveel bezig zijn met de wereld, maar meer bezig zijn met jezelf.

Nz-xcjp
Автор

Met de huidige woningmarkt denk ik dat ik nog 10 jaar thuis

BobbiPhantom
Автор

Ik vind mij terug in alles wat u hier verteld heeft. Deze video heeft mij goed gedaan. Bedankt!

RaviThakoer
Автор

Ik zie deze gasten zo om mij heen en kijk hoe ze het doen en wat ze allemaal van het leven verwachten en dan verbaast dit mij allemaal niet zoveel eerlijk gezegd

teis
Автор

Ik ben een moeder van alleen maar millennials en zelf van generatie x. Ik vind het heel herkenbaar wat ik hier hoor. Ook wil ik er nog even aan toevoegen dat de hoge eisen die ze aan zich zelf stellen ook aan hun omgeving stellen. Ik kan niet veel goed doen in de ogen van een paar van mijn kinderen en deze houding drijft een wig in onze ouder kind relatie. Mijn middelste zoon wil niet meer met mij omgaan. Ik ben niet de perfecte ouder die hij graag gehad had. Deze hang naar perfectie maakt meer kapot dan je lief is.

AnjaDellebarre
Автор

Ik kan me hier als millennial best wel in vinden. Met als uitzondering dat ik van mijzelf niet alles op orde hoef te hebben voor mijn 30e, maar dat ik simpelweg geen hypotheek meer krijg als ik te lang wacht. Maar met 2 full-time banen is een huis tegenwoordig nog steeds niet betaalbaar.

Timesplitter
Автор

Thank you for putting english subtitles! This topic is SO important for our generation. I had a burnout when I was 24 and I'm only 27! We should stop carring to much about how to make get highly paid jobs. Let's just accept that not every well paid job matches with our real daily motivation. There are so many job areas and not enough solutions to start new work fornations...

Dns.inceptiowl
Автор

Wel bijzonder: hij doet in het begin voorkomen dat totale eigen verantwoordelijkheid een illusie is. Met andere woorden: het komt volgens hem blijkbaar ook door de maatschappij en dergelijke.

Vervolgens volgt een verhaal dat alles komt door de verwachtingen die je zelf stelt en als enige oplossing komt hij met 'coaching', niet met het veranderen van de maatschappij. Dat lijkt me tegenstrijdig.

dodec
Автор

De reacties hier geven een betere beschrijving. Verder: veel studenten wiens ouders geen geld hebben, doen niks anders dan werken en leren. Dat is behoorlijk onnatuurlijk gedrag voor de mens. Door stress van wel of niet iets halen, geldtekorten omdat de huur zo hoog is, en dan nog dat je je familie nooit kunt zien - het is gewoon enorm zwaar.

zooabsurd
Автор

De spijker op zijn kop. Ik als 33er kan me er wel in vinden. Stoppen met het kijken op social media en trouw aan jezelf zijn heeft mijn leven een stuk prettiger gemaakt. Niet refereren aan anderen en het geluk in jezelf vinden is key.

MarkKoolen
Автор

Joh, ik werk al een jaar of drie 80uur per week, - uiteraard op een contract van 20 tot 32 uur per week - omdat dat domweg nodig is om in de academie een phd te fixen. Iedereen in mijn omgeving werkt zo hard. Tel daar het gebrek aan betaalbare huizen bij op, de studieschuld, en het eeuwige tijdelijke contract, dan hoeven wij helemaal niet dat technologisch imaginair in van 'social media' of dat gepsycholiseer van de koude grond. Vanaf de middelbare school doet bijna elke jongere aan onderbetaald of gratis werk (jeugdloon tot 21, stages, profileren, onbetaald over je uren heen gaan) naast een studie, waarmee je tegenwoordig weinig baanzekerheid hebt. ....zou het misschien daar....

Fatbirdsdontfly
Автор

De "fantastische" dingen van deze tijd, die aan het begin genoemd werden, zijn gewoon de oorzaak van het feit dat mensen gek worden. Door deze dingen weten mensen niet meer wat écht belangrijk is. Bovendien is de prestatiedruk in Nederland veel te hoog, terwijl we er te weinig voor terug krijgen, dat was in mijn tijd al zo ( ik ben een generatie ouder) De kennismaatschappij is een grote fout.

Автор

Ik denk dat een goede vraag is: Hoe kunnen we elkaar motiveren in plaats van druk opleggen.

merlijn
Автор

Eigenlijk geeft deze 'deskundige' 5 keer dezelfde reden voor een burn-out, namelijk dat millenials erin terecht komen doordat ze een te hoog verwachtingspatroon hebben en te veeleisend zijn. Dit levert namelijk veel stress op volgens hem, en uiteindelijk komen ze dan op een bepaalde manier in een burn out. Whatever dat dan is. Als iemand die zelf overspannen is ben ik het voor een groot deel niet eens met deze stelling. Deze uitleg is veel te simplistisch en geeft niet goed het proces van een opkomende burnout weer.

Om te beginnen, stress en veeleisend zijn is een kip en het ei verhaal. Je kan misschien beter de oorzaak en het gevolg omdraaien. Mensen zijn gestresster dan vroeger ( door de technologische ontwikkeling, hogere studie/werkdruk, etc..) en wat krijg je als je gestresst bent? Dan ga je juist denken dat alles hoognodig is en NU moet ( het veeleisend zijn). Dus ga je harder werken, waardoor je weer gestresster wordt... Zo belandt je in een vicieuze stress cirkel, met als eindpunt dat je overgevoelig wordt. De burn out.

De echte reden dat millenials in deze tijd zoveel in een burn out raken is doordat ze dit proces niet herkennen. Hun mentale kompas is niet goed afgesteld, wat betekent dat wanneer ze over hun limiet gaan voor een langere periode, ze dit helemaal niet zo herkennen, erkennen en dus kunnen stoppen. Pas naderhand komen ze tot inzien dat ze abnormaal bezig zijn. De oorzaak ligt dus eerder bij de hogere hedendaagse druk en bovenal het feit dat mensen niet goed met zichzelf in contact staan. Een te hoog verwachtingspatroon is net zo goed een symptoom als oorzaak, en dus is het verhaal van die man hierboven behoorlijk incompleet.

De oplossing ligt er dus in dat mensen zich bewust moeten worden gemaakt van hun grenzen. Het is niet zo dat mensen geen nee kunnen zeggen, het is zo dat mensen niet weten wanneer ze het moeten zeggen. Je kan ook de externe druk weghalen, maar daarmee is het onderliggende probleem van een gebrekkig mentaal kompas niet aangepakt. Het verhaal van de man is problematisch, want de oplossing die hij aandraagt is dat we tegen millenials zeggen dat ze niet zo veeleisend moeten zijn. Dat is onmogelijk als de druk zo hoog blijft, en het heeft geen zin als de millenials sowieso niet weten waar hun grenzen liggen.

wouterheslinga
Автор

ik was 13 toen ik begon met werken omdat mijn ouders geen vaste baan hadden omdat ze te oud werden. ik verdiende 10 euro van 8 uur werken op een dag en ik deed het werk van een 18 jarige omdat een collega niet kwam opdagen zonder wat te zeggen. ik was 18, ging naar college, kon geen baan vinden omdat elk bedrijf/winkel een kind wil van 16 want die zijn goedkoper. nu ben ik 23, kan geen baan vinden omdat ik niet genoeg werk ervaring heb ik de richting waarin ik heb gestudeerd. tuurlijk ik werk wel als callcenter agent maar ze zoeken niemand die langer wil werken dan 16 uur met een 8 euro per uur. ik woon samen maar nog leven we ver onder de norm. 300 euro in de maand voor 2 personen. oh en dan hebben we het nog niet om je emotionele welvaart. de stress waarin je je bevind. en dan ben je nog maar 23. wat een lekker lui leventje zeg.

Capybara_suop
Автор

2:10 Junior advisor en hij krijgt verantwoordelijkheid?

xzaz
Автор

Deze problematiek speelt volgens mij bij wel meer leeftijdsgroepen een rol. De remedie is uiteraard rustiger aan doen, relativeren en minder met uiterlijkheden en social media bezig zijn. Het probleem is echter dat als je dit in de praktijk brengt, je er in deze maatschappij al gauw niet meer bij hoort, en dan kun je die goedbetaalde baan en grote vriendenkring wel vergeten. In mijn ogen is het vooral de neo-liberale wind die gewoon te hard waait: alle succes komt door het individu, maar ook al het falen, en de markt is eerlijk voor iedereen. NIET DUS!!!

maartenplug
Автор

Wie pushed die prestatie druk? Echt de workflow wat er wordt verwacht is onrealistisch. Productiviteit boven welzijn.

dadikkedude
Автор

Deze man verward oorzaak en gevolg. Je hebt een hogete opleiding nodig voor werk. Krijgt geen vast contract. Misschien na 10 20 jaar. Woningen zijn duur. Dus het duurt allemaal veel langer. Het is niet zo dat volwassenheid wordt uitgesteld. Dezelfde doelen zijn gewoon in hetzelfde tijdsbestek niet haalbaar. De ouders denken waarom krijg ik geen kleinkinderen. Nou je zit op een berg geld die je hebt verdient omdat je het een stuk makkelijker had.

thijsjong