Επηρεάζει το ΑΜΚΑ σας την τιμή του κρασιού;

preview_player
Показать описание
Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Viber κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Κάποιοι ερευνητές αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα. Συγκέντρωσαν σε μία αίθουσα μερικές εκατοντάδες άτομα και τους έδωσαν ένα χαρτί και ένα μολύβι. Μετά τους ζήτησαν να γράψουν πάνω στο χαρτί τα δύο τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ τους. Αφού όλοι έγραψαν τα δύο τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ τους, άλλος 15, άλλος 43 άλλος 87 και τα λοιπά τους ζητήθηκε να κοστολογήσουν ένα κρασί που δεν είχαν ξαναδεί στη ζωή τους. Τους έδειξαν δηλαδή ένα μπουκάλι κρασί και του ζήτησαν να γράψουν στο χαρτί πόσο πιστεύουν ότι κοστίζει. Στη συνέχεια μάζεψαν τα χαρτιά και τα χώρισαν σε 2 ομάδες. Αυτά που τα δύο τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ ήταν από 0 μέχρι 49 και αυτά που τα δύο τελευταία ψηφία ήταν από 50 μέχρι 99. Αφού το έκαναν αυτό έβγαλαν το μέσο όρο της κοστολόγησης του κρασιού από τα άτομα που είχαν μικρό ΑΜΚΑ, δηλαδή μέχρι 49 και το σύγκριναν με το μέσο όρο των ατόμων που είχαν μεγάλο ΑΜΚΑ, δηλαδή μέχρι 99. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι η ομάδα των ατόμων που είχε μεγάλο ΑΜΚΑ κοστολόγησε το κρασί ακριβότερα από την ομάδα που είχε μικρό ΑΜΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι γράφοντας ένα νούμερο χαμηλό ή υψηλό επηρεάζει στη συνέχεια την κοστολόγηση ενός κρασιού για την οποία κανένας δεν ξέρει την πραγματική του τιμή.

Οι ερευνητές προβληματίστηκαν με τα αποτελέσματα. Αναρωτήθηκαν τι σχέση να έχουν τα τελευταία δύο ψηφία του ΑΜΚΑ με το πόσο κοστολογούμε ένα κρασί που δεν ξέρουμε την τιμή του. Έτσι αποφάσισαν να ξανακάνουν το πείραμα, αλλά αυτή τη φορά εξήγησαν στους συμμετέχοντες ούτε τα τελευταία δύο ψηφία του ΑΜΚΑ δεν έχουν καμία σχέση με την τιμή του κρασιού. Τα αποτελέσματα όμως ήταν και πάλι τα ίδια. Η ομάδα με το υψηλό ΑΜΚΑ κοστολόγησε το κρασί και πάλι ακριβότερα. Σοκαρισμένοι, πλέον οι ερευνητές, αποφάσισαν να επαναλάβουν το πείραμα, αλλά αυτή τη φορά να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα των προηγούμενων δύο μελετών. Τους είπαν ότι τα άτομα που έχουν υψηλό ΑΜΚΑ είχαν κοστολογήσει το κρασί τις προηγούμενες δύο φορές ακριβότερα. Δηλαδή, τους προειδοποίησαν για αυτό το λάθος που έγινε τις προηγούμενες δύο φορές ώστε να το αποφύγουν. Στη συνέχεια επανέλαβαν το πείραμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τα αποτελέσματα ήταν για άλλη μία φορά ακριβώς τα ίδια. Οι ερευνητές απελπίστηκαν.

Αυτό που ανακάλυψαν όμως ήταν άλλη μία πλάνη ή προκατάληψη που μαστίζει το νου μας και μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και σκέψεις, που ονομάζονται νοητικές προκαταλήψεις ή πλάνες. Αυτό που επίσης επιβεβαίωσαν, ήταν ότι ακόμα και όταν γνωρίζουμε την ίδια την πλάνη ή την προκατάληψη είναι πολύ δύσκολο να την αποφύγουμε. Πρόκειται για νοητικές συντομεύσεις που κάνει ο εγκέφαλός μας για να λειτουργεί πιο γρήγορα και να αντέχει τον άπειρο φόρτο πληροφοριών που είναι υποχρεωμένος να εξετάζει κάθε δευτερόλεπτο. Είναι κάτι σαν να ξεκινάς να πας με το αυτοκίνητο στο φίλο σου και χωρίς να τα καταλάβεις να ακολουθείς την ίδια διαδρομή που πάει στη δουλειά σου, και μόνο αφού έχεις πάρει μερικές λάθος στροφές να συνειδητοποιείς ότι πας λάθος. Ή σαν κάποιες οπτικές πλάνες, όπως αυτή που βλέπετε τώρα που οι δύο γραμμές είναι ακριβώς ίδιες σε μήκος, αλλά σας φαίνεται ότι η μία είναι πιο κοντή. Ακόμα και όταν γνωρίζεται ότι οι γραμμές έχουν το ίδιο μήκος, σας φαίνεται ότι η μία είναι πιο κοντή.

Αυτές οι συντομεύσεις βοηθούν πολύ την καθημερινότητά μας, αλλά μερικές φορές μας στέλνουν σε διαφορετικό δρόμο από αυτόν που θέλουμε να πάμε. Για να μπορέσουμε να τις αποφύγουμε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις αναγνωρίσουμε, δηλαδή να τις γνωρίζουμε, αλλά και να είμαστε συνειδητοί στις πράξεις και στις σκέψεις μας για να καταφέρουμε κάποιες φορές να τη γλιτώσουμε. Μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας. Είναι πολύ δύσκολο να τη γλιτώσετε. Αλλά, με υπομονή και προσπάθεια μπορεί να φτάσουμε σε κάποιο σημείο κάποιες φορές να αποφεύγουμε κάποιες από αυτές τις προκαταλήψεις και τις πλάνες.

Πολλές από αυτές τις πλάνες και τις προκαταλήψεις επηρεάζουν και τις επιλογές της διατροφή μας. Στα πλαίσια της σειράς “Ψυχολογία και Διατροφή” που δημοσιεύεται κάθε δεύτερη Τετάρτη, θα παρουσιάσω κάποιες από αυτές τις πλάνες και τις προκαταλήψεις και πώς επηρεάζουν τις επιλογές μας στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Ευχαριστώ πολύ.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πολύ εντυπωσιακό το πείραμα γιατρέ.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέτετε για εμάς.

Grigoris-M
Автор

Να είσαστε καλά, και ευχαριστούμε πολύ, για όλα τα ενδιαφέροντα
βίντεο ..._. Like.104.༺♡

katrin.-
Автор

Πολύ ενδιαφέρον αναμένουμε τα επόμενα . Ευχαριστούμε

vagkotilydia
Автор

Τελειο το βιντεάκι σάς, μας κουφανες !!!👍

mitsioraiopulu
Автор

τι να πω γιατρέ😁😁😁εξαιρετικό....Ούτε που μπορούσα να φανταστώ σε τι μονοπάτι θα μας οδηγήσετε!!!!περιμένω με ανυπομονησία τα επόμενα γιατί είμαι σίγουρη ότι θα μας εκπληξετε...Παράξενα🤗🤗🤗

ΠηνελοπηΓεωργιου-στ
Автор

Εξαιρετικό παράδειγμα Γιατρέ 👍 Άσχετο, εδώ θά προσθέσω ότι τό ίδιο ισχύει καί γιά τή πολιτική κατάσταση τής χώρας μας, ό νοών νοείται 😂😂

antonispapadatos
Автор

Πω, πω!!! Τι γίνεται ρε παιδιά! Τι σκέφτηκαν οι άνθρωποι! Εμ, αυτό θα πει έρευνα! 👏👏👏👏

giatressa_bio
Автор

Εμείς ευχαριστούμε για τις σφαιρικές γνώσεις που μας δίνεις.

kontoravdisadonis
Автор

Γιατρέ, το "Thinking fast and slow" του Daniel Kahneman είναι μεγάλη σχολή. Η 40ετης πείρα του συγγραφέως σχετικά με όλα αυτά τα τρικ του εγκεφάλου τον έκανε να γράψει αυτό το best seller βιβλίο - παρακαταθήκη, απευθυνόμενος σε όλους όσους διερευνουν θέματα που αφορούν τα biases, heuristics, λείψεις αποφάσεων κλπ. Μέσα αναφέρει και παραδείγματα σχετικά με αυτό που περιγράφετε στο βίντεο. Σας προτείνω σε σας και σε όποιον ενδιαφέρεται, να το διαβάσετε αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Thomakos
Автор

Γιατρέ λένε ότι πρέπει να μουλιαζουμε την βρώμη και τους ξηρούς καρπούς για να απορροφηθουν, με το μαγείρεμα δεν θα είχαμε τα ίδια οφέλη ; Τι γνώμη έχετε;

petrostsekak
Автор

Πολύ ενδιαφέρουσα η θεματολογία που ετοιμάζετε για το πώς ο ψυχολογικός παράγοντας υπεισέρχεται στην διατροφή.

konstantinabelimpasaki
Автор

Δεν έπρεπε όμως τήν πρώτη φορά, απλώς να ρωτήσουν την τιμή του κρασιού χωρίς καν να κάνουν αναφορά στον ΑΜΚΑ? Κ έπειτα να κάνουν τις 3 δοκιμές????

Β.Π-πτ
Автор

Αφού τους ενημέρωσαν και αυτοί κόλλησαν στα ίδια και πάλι θα έπρεπε το επόμενο πείραμα να έχει σχέση με το ΙQ τους...😂

pelasgos