AVUKATLA YAPILAN SÖZLEŞMELER VE ÜCRET

preview_player
Показать описание
Avukatlık sözleşmesi, avukat ve iş sahibi arasında hükme bağlanan, karşılıklı edim içeren , tam iki tarafa borç yükleyen ve sonuç garanti etmeyen bir iş görme sözleşmesidir. İş sahibi, avukata bir ücret ödemeyi taahhüt ederken avukat, iş sahibine belli bir hukuki yardımda bulunma, hukuki destek sağlama gibi bir iş görme edimini üstlenir. Bu hukuki yardım belli hukuki ilişkilerin düzenlenmesi, hukuki sorun ve uyuşmazlıkların çözülmesi şeklinde gerçekleşir.
Avukatlık sözleşmesi, ücret mukabilinde yapılan, ivazlı bir sözleşmedir. Avukatlık Kanunu, verilen hukuki hizmet karşılığında belli bir ücret alınmasını zorunlu görmektedir. Ücret alınmaz veya yasada belirlenen alt sınırın altında bir ücret belirlenirse sözleşme geçerli olmaya devam eder fakat avukat hakkında disiplin soruşturması veya başkaca yaptırımlar gündeme gelebilir.
Avukatlık sözleşmesi, kendine özgü nitelikleri olan bir sözleşme olması dolayısıyla Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiş olan hizmet ve vekalet sözleşmesine ilişkin hükümler, avukatlığın devlet garantili bir hizmet olması nedeniyle avukatlık sözleşmesinde tam olarak uygulama alanı bulamaz. Yasa koyucu, avukatlık sözleşmesinin kendine özgü niteliklerini dikkate almış ve ayrıca Avukatlık Kanunu'nda düzenleme gereksinimi duymuştur. Avukatlık kanununda yer alan avukatlık sözleşmesine ilişkin düzenlemeler, yeni ve gelişmekte olan hükümler olduğundan uyuşmazlık halinde, Avukatlık Kanunu'nda uygulanacak herhangi bir hüküm bulunamaz ise vekalet veya hizmet sözleşmesinin hükümleri kıyasen uygulanabilir.
Avukatlık sözleşmesinin bir tarafının mutlaka baro levhasına kayıtlı bir avukat veya Baro Avukatlık Ortaklığı Siciline kayıtlı bir avukatlık ortaklığı olması gerekmektedir. Avukat olmayan veya avukatlıktan yasaklanmış birisi avukatlık sözleşmesine taraf olamaz. Eğer taraf olmuşsa bu sözleşme, avukatlık sözleşmesi değil, sözleşmenin içeriğine göre vekalet veya hizmet sözleşmesi olarak nitelenebilir.
Avukatlık sözleşmesi, hiçbir geçerlilik şartına tabi değildir. İş sahibi tarafından avukata verilmiş olan vekaletname diğer adıyla temsil belgesi, avukatlık sözleşmesinin varlığına bir karine teşkil eder. Burada vekaletname ve avukatlık sözleşmesini birbirine karıştırmamak gerekir. Avukatlık sözleşmesi, karşılıklı birbirine uygun irade beyanıyla kurulurken vekaletname, HMK'da da belirtildiği gibi TBK'da düzenlenen temsil hükümlerine tabidir ve tek taraflı, ulaşması gerekli irade beyanıyla kurulur. Vekaletname olmaksızın avukatlık sözleşmesi ile tek başına dava açılması veya yargılamayla ilgili herhangi bir işlem yapılması olanaklı değildir.
Avukatlık sözleşmesi bir özel hukuk sözleşmesi olmasına rağmen, sözleşme serbestisi ilkesi sınırlı bir biçimde uygulama alanı bulur. İşe alıp almama, ücret belirleme, istifa, azil konularında taraflara belirli bir serbesti tanınmıştır. Bunun dışında kalan hususlar, avukatlık hizmetinin bir kamu hizmeti olması ve avukatlık sözleşmesinin devlet garantili bir sözleşme olması dolayısıyla kanun, meslek ve etik kuralları ile sınırlandırılmıştır. Avukatlık sözleşmesinin kendine özgü yapısı sebebiyle avukat, sözleşme sona erene kadar üst düzey bir özen gösterme yükümlülüğü altındadır.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ YİNE ÇOK ÖNEMLİ ve HASSAS bir KONUDA BİZİ AYDINLATTINIZ. Teşekkürler, Saygılar.

aslidincman
Автор

Bilginiz yönünde teşekkür ediyorum Sayın avukat Murat Tezcan hocam Bilginiz anlatimiz için Sayın hocam

ellezsahin
Автор

Çok güzel faydalı bilgilendirme yapıyordunuz.

alaraslan
Автор

Kendi Adıma abone oldum vermiş olduğunuz değerli Bilgiler için Tesekürler.

candragon
Автор

Sayın Murat Hocam degerli yorumlarınız için teşekürler. 2019 senesinde belediyeye actığımız dava için avukatımız kazanırsa 8000 tl ödeyeceğimizi kaybedersede 5000 tl avukatlık ücreti ödeyeceğimizi beyan ettik. Ne yazıkki davayı kaybedip, bölge mahkemesine taşıdık. Orada da kaybettik. Danıştay aşamasına götürmeyeceğimizi beyan etmemize rağmen avukatımız bilgmiz dışında danıştaya taşıdı. 2021 aralık ayında danıştay aşamasını durdurmasını talep ettik ve dava kapatma yazısı yazıldı. Dava kesinleştirme yazısına rağmen hala bölge mahkemesinde acık görünüyor.Avukatımıza bildirmemize rağmen ilgilenmiyor, karşı tarafın vekalet ücretini şans eseri icra aşamasına gelmeden biz ödedik. Bölge mahkemeyi arayıp davayı uyap'ta kapatılmasını talep ettim.Bu durmda avukatımıza hangi tarih üzerinden ve ve ne şekilde ücret ödemeliyiz. (Diğer tüm dava masraflarını ödedim) Teşekürler

huseyinaslandogan
Автор

sözleşme yoksa asgari acukatlık ücretini alır bunu da belirtseydiniz keşke

gurkanturker
Автор

Çok değerli bilgiler. Teşekkür ediyoruz.

aslihanselvi
Автор

Teşekkür ederiz Murat bey🦋Benim haksızlık olarak gördüğüm. Dava bir tanedir. Dava sonunda avukatlık ücreti kaybeden tarafa yüklenir. Bu hep böyleydi. Son yıllarda deniyor. Avukatlar her iki taraftan avukatlık ücretini alıyor. Bu durum gerçekten hukuka uygun mu?

yaseminkaya
Автор

Ben anlastigim avukatim parasinin hepsini ödedim ama davalarim bitmeden avukat kendi başına ben bırakıyorum dedi aramzda sadece sözlü anlasma oldu ben bu durumda ne yapabilrim yardımci olursanz cok sevnrm

ismailborekci
Автор

Murat bey avukatım hakettiğim tazminatı şu zaman verecem bu zaman verecem şeklinde sözler ile beni 2 aya yakın oyaladı bu gün itibariyle hala ödeme yapmış değil ne yapabilirim ayrıca özenli ilkesine layık olmadı karşı tarafın avukatı haksız yere beni icraya verdi ve benim avukatım bunu bana geç haber verdi hak düşürücü süreden bayağı sonra haber verdi beni mağdur etti maaşıma ve hesaplarıma haciz geldi ben gidip karşı tarafın avukatıyla görüştüm icrayı tek etti fakat masraflarını yine bana yıktı haksız olduğu halde bu iki tip avukat yüzünden mesleğinizin itibarı sarsılıyor saygılar.

ramazanmalkoc
Автор

AĞZINA SAĞLIK BEN AVUKALARDAN ŞİKAYETÇİYİM

orhankucukali
Автор

Biz avukat tutmak istedik ama yazılı bir sözleşmemiz yok avukat ile konuştuk vekalet aldı mahkemeden önce 25 bin TL para verdik sonra vazgeçtik vekalet alması vs 1 hafta oldu biz vazgeçtiğimiz için ücret ödemek zorunda mıyız ve ödediğimizi geri alabilir miyim

gizemgunduz
Автор

Karşı tarafın avukat ücretini neden ben ödüyorum ben mi tuttum arkadaş avukatı beni mi savundu ki ben ödeyecem çok saçma

aydnakatn
Автор

Merhaba bilgileriniz için teşekkür ederim.benim yaşadığım bir sorun var.avukatim 3 ayrı davaya bakıyor.ilk gorusmemde sadece fiyatı konuştuk fakat sözleşme hiçbirinde olmadı. İş bitiminde alırım dedi ucreti.ev sahibi açtığı davaları kaybetti fakat son bir duruşma vardı gününden önce kendisine hatırlatıp duruşmanın tarih fotoğrafini yolladım .kesin hükmünde evden çıkarıldım.kaybettim davayı.durusma gunu olduğunu unuttum diyor.yardimcisi var duruşma gün defteri tutuyor.aklima ev sahibi ile anlaştığını düşünmekten başka birşey gelmiyor.avukatim arabulucu inanmayacaksınız belki dosya masraflarını bile isteyemiyor.cekingen bu konularda iletişim kurmuyor. Prensip, kurallarini baştan belirtmedi. telefona bakmıyor, e devletten ben takip ediyorum, vs..şuanda rutubetli isyeri depoda 8 aydır yatıyorum tahta palet üstünde eşyalarım herşey bitti, gitti.diger davaların seyri bozulmasın diye beklemedeyim dava açacağım kendisine bir öneriniz olur mu buradan nasıl hareket etmeliyim .saygilar

ortg
Автор

Avukat bey bir iş dolayısıyla bir kuruma dava açtım ve avukatıma 17 bin liraya vekalet verdim. İş iptal oldu bende davayı geri çekmek istiyorum. Vekalet ücretinin bir kısmını geri alabilir miyim yoksa hepsi avukata mı kaldı ?

haliltn
Автор

4-Davalılar kendisini vekille temsil ettirmiş olduğundan karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T. Gereğince maktu 17.900, 00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalılara verilmesine

5-Davacı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,

Ne demek

Hizirali
Автор

Sayın murat bey sayfanızı baylaşımızı mutlaka hem dinliyorum izliyorum yararlı baylaşımlar yapıyorsunuz bir sıkıntı süreci içindeyim ve şağlık çalışanıyım sisiz bir randevu telebinde bulunmak isderim

huseyininan
Автор

Ortada anlaşma yok ve vekaletname olmaksızın vekil kaydedilen avukata hak etmiş olduğum tazminat talep dilekçesini bile kendim yazmışsam ve 100 bin tl lik tazminattan 65 bin tl istiyorsa avukat bu normal mi?

meltememlakofisi
Автор

Selamın aleykum. Bir avukata bir sene önce suç duyurusu dilekçesi yazması için vekalet verdim. Suç duyurusunu yazdı fakat davaya dönüşmedi. 1 2 kere süreci sordum cevap alamadım. Benden bir para istemedi. ücret sözleşmesi ise yapmamıştım. Ücretsiz yapacağını söyledi. Eğer ben azil edersem bir sorun olur mu?

vegavega-odmh
Автор

Ben takibini kendim yapıp arabuluculuk aşamasını falan geçip, karar aşamasına getirdiğim bir çok hakaret ve tehdit dosyalarını, sanığın az bir ceza alacağını ve 5 yıllık erteleneceğini ( HAGB ) bildiğimden; "bari bir avukat parası ödesinde aklı başına gelsin " diye gittim bir avukata vekalet vererek davaya dahil ettim son anda..
Avukat mahkemeye bile gitmeden karşı taraftan 17 bin TL olarak kaç defa ödeme aldı.
Ben avukata iyilik yaptım bu durumda. Şimdi bende bir ödeme yapacakmıyım / yapmam gerekir mi bu avukat arkadaşa?
Ben sormadım / ödemedim, oda benden istemedi...Eğer hukuken vermem gerekiyorsa hemen ödeyeyim bari..

antalyayerelrehber