Tarımda büyük tehdit; kuraklık ve su sorunu

preview_player
Показать описание
Türkiye’nin birçok havzasında su sorunu yaşanıyor. Aydın’da Valilik kararı ile tarım alanlarının yüzde 50’sine su verilmeyecek ve bu alanda kuru tarım yapılacak. Çiftçi, odalar, borsalar bu karara neden karşı çıkıyor?

Atatürk döneminde uygulanan ve “Türk mucizesi” olarak literatüre geçen kuru tarım yeniden uygulanabilir mi?

Suyun verimli kullanılması, kuraklık, kuru tarım, konusunu anlattım.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ali Ekber Hocam saygılar. Ben Eskişehir de ilçede çalışan tarım teknolojilerine meraklı bir tıp doktoruyum. 3 yıl önce profil fotoğrafımda bulunan hollanda menşeili hızlı toprak analiz cihazını aldım. Makina 10 dk da toprağı analiz ediyor. Hatta gübreleme programı veriyor.İlçe ziraat odasında büyük bir afişle tanıttık.1 ay boyunca kimse merak edipde aramadı, sormadı. Tarlanın zayıf noktalarını tespit eden ve uzaktan bitki sağlığı, nem, bitki gelişimini gösteren california merkezli uydu şirketinin haritalarını gösterdik. Kimse ilgilenmedi. Toprak nemine göre sulama otomasyonundan bahsediyorsun, kıs kıs gülüyorlar. Dronla değişken oranlı pestisit uygulaması yapılabiliyor diyorsunuz o da yok. Varsa yoksa dev traktör, mibzer . Bilici olma ekici ol diye söz var.

halilibrahimturgut
Автор

Bergama'da zeytin bahçem var. Konteyner üstü 42 metre kare alan kaplayan atermitten iki tane 5 tonluk su deposuna giden su oluğu çekmiştim. Bergama ortalama yağış hesabıma göre iki deponun çoktan dolması gerekiyordu. Bir depo doldu, diğerinin 1/4 ü dolu. Toprak kış olmasına rağmen kupkuru. İzmir'de barajlar dolmadı. Acilen tasarruf önlemleri alınması gerekiyor. En azından park bahçeler sulanmamalı. Ama bu yaklaşan tehlikeyi hiç kimse görmüyor.

zahitsekercioglu
Автор

Ali Ekber bey ben Çorlu' da ikame ediyorum. Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz ilçelerinde yaklaşık 1500 civarında tekstil boyahanesi varmış. Orta ölçekli bir tekstil fabrikası günde 2.000 ton su tüketiyor, bu suyu sondaj kuyularından çekiyor ve arıtma kullanarak suyu tekrar çevreye salıyorlar. Çoğu fabrika arıtma kullanmadığı için Trakya ovasını besleyen Ergene nehri perişan durumda. Bu durum tam 39 yıldır böyle. Kuraklık bu durumda iken madem neden tarımda kısıtlama yapılırken sanayiye yapılmıyor, tarım işinde sulamasında su tekrar doğaya bozulmadan verilebiliyor, ancak sanayi öyle değil. En çok su tüketimi de sanayide. Eskiden köyde 20 emtrede su çıkarılırken sanayinin büyümesi ile sondajlar 150 metreye indi. Esas kısıtlamanın sanayide yapılması gerekmezmi?

unvertokatli
Автор

Ocak sonu ve Şubat ta Aydın daydım...Sinir bozucu bir sıcak vardı...Yerleri ıslatacak kadar ancak yağmur yağdı Şubat ayında....Yağmurun az yağması kadar güneşli havalar da suyun buharlaşması bakımında ciddi tehlike ....
Kısa kollu gezilebilecek kadar sıcak ve güneşli havalar vardı....

utkugokmen
Автор

Büyük bir kuraklık var, bundan birinci olarak buğday etkilenecek ( zaten yüzde 70 kıraç alana ekiliyor)
Arpa’da sorun daha çok. Ben 1988 yılından 1989 yılında kuraklık yaşamıştım, En büyük sorunumuz, Tarım konusunda hakim bir bakanımız, geçmişte de, şimdide olmadı maalesef.
Bu sene pamuk ekimi çok azaldı, Mısır ekimi artış var, bir türlü istikrarı bulamıyoruz. Çiftçi ne para ediyorsa onu ekiyor.enerji fiyatları, gübre ve mazot fiyatları güncel olarak hesaplanmıyor, Buda çiftçi’ye destek olarak geç yansıyor. Bu kısır döngü maalesef devam ediyor.Ali bey işimiz çok zor, sizden başka bu konuları konuşan ‘da yok.Kuru tarım?
Benim hiç bilgim yok, bu bir anda çözülmez.
40yıllık pamuk, buğday, sonradan mısır tarımı bilgi bizlerle kayboluyor, gençler geriden gelmediği için.
Saygılarımla

salmanagaoglu
Автор

Bu adamdan ve Sencer Solakoğlu'ndan başka bu konulara değinen var mı ülkede?

bozokyayla
Автор

Ali bey 1 kg pamuk için 8 bin litre su gerekiyor. Ortalama bir tshirt 250 gram gelse 4 tane ihraç etsek 8 bin litre su almış oluyor satın alan. Acilen pamuk üretimine son vermemiz gerekiyor.

cengizhansaglam
Автор

Eskişehir bölgesinde hem işçilik maliyetini düşürmek hemde kar edebilmek amacıyla yoğun bir mısır ekimi yapılıyor uzun zamandır. Halbuki mısır bol yağış alan bölgelerin bitkisi. Keza pancarda sulama ister. Kış yağışı çok çok az bu sene. Belediyelerin yeşil alan sulamalarıda malum büyük israflara yol açıyor.

Hakanaktad
Автор

Tarımsal kuraklıktan ziyade yeraltı su rezervlerinde ki düşüş ciddi tehdit oluşturuyor. Bulunduğum bölgede Mart ayının ortasına yaklaşılmasına rağmen yeraltı sularında henüz bir artış yok. Tokat-Almus, Almus Barajı'nda debi artışı da henüz yok. Devlet eli ile çok ciddi doğa tahribatı ve OGM eli ile çok fazla orman kesiminin bunda payı yüksek.

ŞahbazGül-vp
Автор

Ağaçlar ormanlar kesilirse her yer maden olursa yağmur da yağmaz doğal olarak.

nuriaslan
Автор

Ben kendi aracımın egzoz muayesi, 1 ćocuk sahibi olma, çoğu zaman işime yürüyerek gidip gelmek gibi GELECEĞİMİZE yönelik adımlar için çabalarken ASIL GÒREVİ bu olanların boşvermişlik hali beni çileden çıkarıyor

seda
Автор

Her yer betonlastirılıyor. Yagmur ve kar suyu toprağa ulasamıyor. Doganin dengesi betonlasmayla bozuldu, bozuluyor. Göçle birlikte kaynakların (su dahil) tuketimi artıyor. Vs.

Rubicon-ci
Автор

Atatürk ne büyük bir lidermiş. Ali Numan Kıraç eğitim alıyor ve ülkesi için çalışıyor.

tasdemir
Автор

Syn yazarım bahsettiğiniz konu tam isabet doğru özellikle hayvancılık da çok etkilendi

AliIhsanMeric
Автор

@TarimdunyasiNet Fırat ve Dicle akarsuları öncelikle İç Anadolu'ya özellikle Konya ve Eskişehir illerine
sonrasında Ege Bölgesi'ne Denizli, Aydın ve İzmir illerine aktarılsın. çözüm bu kadar basit ama, işte aması ama ama ama.

HangisiTurkce
Автор

Ali bey çok teşekkürler. Deniz suyu arıtma tesisleri hiç mi konuşulmuyor ? Iran bile Hürmüz boğazından su alıp arıtıp borularla İran’da bir çok yere içilebilir su sevki yapabiliyor…

Navigator-nupt
Автор

Su sorununun hiç şakası yok. Valilikler bu işi ivedilikle çalışmalı öncelikli olarak. Çiftçilerimizde yeni duruma uyum sağlamalı. Sıkı bir koordinasyon olmalı. Türkiyenin gelecek yıllarının en büyük sorunu kuraklık ve su kıtlığı olacak.

v_box
Автор

Çiftçi tarlasını büyük bir masrafla tarlasını hazırladı.Şimdi çiftçi bu saatten sonra nasıl kuru tarıma dönecek.Kuraklık böyle olması muhtemel iken menderes havzası hububat ekim alanı ilan edilip iyi bir desteklenme kapsamına alınmış olsaydı ne çiftçi zarar ederdi ne de milli hasıla bakımından ülke zarar görürdü.Ben şahış olarak arazilerimi işledim ve yonca tohumumu ektim çıkmasını bekliyorum Su alamazsak çıkması mümkün değil İşimiz allaha kaldı gene.Bu saatten sonra bu havza hangi kuru tarım ürününü ekebilecek

nailyldrm
Автор

Yüz yıl önce öngörülmüş kuru tarım nasıl bir vizyona sahip olunduğunun göstergesi , bunca yıl sonra bu sorunları çözülememesi çok dramatik.

semihakostence
Автор

Susuzlugun yani yağmurlarin yagmamasinin asıl sebebi iklim mühendisliği. Chemtrails ucaklari durmaksizin her gun atmosfere kimyasal atiyor. Yagmur bulutlari Arabistana yonlendiriliyor. Bu konuda herkesin Cimere yazmasi gerek ve bu ucaklarin ucmasina izin verilmemesi konusunda talepte bulunmak gerek.

nishkonihan
welcome to shbcf.ru