Gümüşhane Dut Pestili

preview_player
Показать описание
Benzersiz şelaleleri, örümcek ormanları ve patikalarıyla Gümüşhane’de doğanın güzelliğine doyum olmaz. Bölgedeki zengin floranın da etkisiyle, yöre halkı sahip olduğu besin değerlerini bir araya getirerek Gümüşhane Dut Pestilini ortaya çıkarmış ve bu lezzet, ustalarının maharetiyle gelişmiştir.

Gümüşhane Dut Pestili, Türkiye genelinde ciddi bir üretim payına sahip olmakla birlikte, Gümüşhane insanının geçmişten bu güne geleneksel yöntemlerle de ürettikleri bir atıştırmalıktır. Hasat zamanı köylerde insanları bir araya getiren bu lezzet sayesinde, halk keyifli bir üretim süreci yaşıyor. Olgunlaşmış dutlar silkelendikten sonra kazanlarda kaynatılıyor. Ertesi gün güneşe serilip kurutuluyor, sonraki gün tekrar güneşte kızdırılıyor ve bezden ayrılarak katlanıyor. Diğer tarafta ise sektör büyürken kaliteden ödün verilmiyor. 100 kg pestil elde etmek için en az 20kg bal, en az 15 kg süt ve en az 20 kg ceviz veya fındık kullanılıyor.

Parlak ve yumuşak bir yapıda olan Gümüşhane Dut Pestilinin yapımında hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor. Bal ve süt içermesi, ayrıca ustalarının cömertçe içine kattıkları ceviz veya fındığın dut ile olan muhteşem uyumu, lezzet olarak farkını ortaya koyuyor. Gümüşhane Dut Pestili sade ve bol çeşnili olarak sofralarda yerini alıyor.

************************************************************
************************************************************

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Doğu Karadeniz’de sayısı elliyi aşan coğrafi işaretli yöresel ürünü yerel kalkınmanın anahtarlarından biri olarak görmekte ve bu ürünlerin katma değerinin artırılmasına yönelik çalışmalarda öncü rol üstlenmektedir. “Karadeniz Hazineleri”, DOKA’nın lider kuruluş olarak yürüttüğü Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı (BS GIN) projesi kapsamında; Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan coğrafi işaretli yöresel ürünlerin bilinirliğini artırmak üzere hayata geçirilmiştir.

Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Dünyada 10.000’den fazla tescilli coğrafi işaretli ürün bulunmaktadır. Bu sayı Türkiye’de 760’ın üzerindedir Üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümünün belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşen ürünler Menşe Adı ile; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünler ise Mahreç İşareti ile işaretlenir. Kolektif bir sınai mülkiyet hakkı olan ‘coğrafi işaret’ tescili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılır.

************************************************************
************************************************************
Рекомендации по теме