«Τα Νέα»: Τι συνεπάγεται η θωράκιση της Κρήτης – Το μήνυμα στην Τουρκία

preview_player
Показать описание
Σύμφωνα με «Τα Νέα» επανέρχεται στο προσκήνιο με τον πλέον εμφατικό τρόπο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και το προσύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, το σχέδιο αμυντικής ενίσχυσης της Κρήτης.

Και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία διετία είχαν εκπονήσει σχέδια ασπίδας προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελλορίζου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καθώς πάντα εξεταζόταν το σενάριο να αποπειραθεί να κάνει έρευνα στην περιοχή ένα τουρκικό πλοίο. Επειτα όμως από τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης δεν αποκλείεται μια νέα τουρκική πρόκληση ή παρουσία τουρκικών πλοίων (ερευνητικών και άλλων) πλησίον της Κρήτης.

Το σήμα κινδύνου που «χτύπησε» ο αρχηγός ΓΕΝ αναφερόμενος στο γνωστό σχέδιο ναυτικής θωράκισης της Κρήτης απηχεί τον προβληματισμό που υπάρχει στους κόλπους των Επιτελείων και του υπουργείου Αμυνας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πολλοί καθηγητές και διεθνολόγοι σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Αμυνας που αφορούσε την ανάλυση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος επεσήμαναν την ανάγκη αποστολής πλοίων στην περιοχή για να κάνουμε πιο αισθητή την παρουσία μας.

Γιατί σε αυτή τη χρονική περίοδο απαιτείται να εξεταστούν τρόποι έξτρα στρατιωτικής ενίσχυσης της Κρήτης; Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, διευρύνει τις προκλήσεις της όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ και το Καστελλόριζο αλλά πλέον και νοτίως της Κρήτης. Αυτό είναι πρόδηλο μετά το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης με το οποίο η Αγκυρα ισχυρίζεται πως ούτε η Κρήτη έχει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας.

Είναι πρόδηλο ότι η Μεγαλόνησος λόγω και της θέσης της διαχρονικά είχε μεγάλη στρατηγική αξία, γι’ αυτό και το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί διατηρούν βάση στη Σούδα. Πλέον όμως η γεωστρατηγική αξία της Κρήτης έχει αυξηθεί. Στρατιωτικές πηγές του Πενταγώνου εξηγούν στα «Νέα» πως «δεν αποκλείεται η Τουρκία να επιχειρήσει να φέρει στην περιοχή το υπό κατασκευήν ελικοπτεροφόρο της «Αναντολού» κάνοντας προβολή ισχύος.

Ή θέλοντας να προστατεύσει τα ερευνητικά της πλοία που ενδεχομένως να αποπειραθούν έρευνες στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά είναι απαραίτητο να έχει αντίστοιχες μεγάλες μονάδες επιφανείας για τις ανοιχτές θάλασσες προκειμένου να αντιδράσει». Επιπλέον, λένε, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Οταν ξεκινήσουν αυτές οι έρευνες αλλά και όταν η Ελλάδα οριοθετήσει την ΑΟΖ της με γειτονικές χώρες (π.χ. Αίγυπτο, Κύπρο) θεωρείται βέβαιο ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της και στην επιτήρησή της.

Рекомендации по теме