Επίσημος ο Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός της Ελλάδας: Τι απαντά το ΥΠΕΞ για ΑΟΖ, Τουρκία & 12νμ

preview_player
Показать описание


#ΕΛΛΑΔΑ #ΕΙΔΗΣΕΙΣ #NEMESISHD
00:00 Ειδήσεις NEMESISHD | Ελλάδα ΥΠΕΝ ΥΠΕΞ ΘΧΣ
00:10 Ανακοινώθηκε Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός της Ελλάδας: Τι απαντά το ΥΠΕΞ για ΑΟΖ, Τουρκία & 12νμ

Copyright NEMESIS HD - All Rights Reserved except videos/photos used for the news broadcast
PHOTOS / VIDEOS:
ENVATO/ ΥΠΕΝ
-
Ακολουθεί η ανακοίνωση των αρμόδιων υπουργείων για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: «Η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας, εκδόθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την εκπόνηση της ΕΧΣΘΧ συνέθεσε συχνά αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να υπηρετήσει μια σειρά αλληλένδετους στόχους, όπως η κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, η ιχθυοκαλλιέργεια και η ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΘΧΣ λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αποδίδει έμφαση στη διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, μέσα από τη συγκρότηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.

Με τον ΘΧΣ και την ΕΧΣΘΧ, η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

1. Γιατί είναι σημαντική κίνηση η κατάρτιση και η εξειδίκευση και αποτύπωση σε χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού; (ΘΧΣ)

Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες).

2. Δηλαδή τι αποτυπώνει ο χάρτης;

Οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη, συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020, ενώ συμπίπτουν με τα όρια που απορρέουν από τον νόμο 4001/2011.

Σε ό,τι αφορά μη οριοθετημένες περιοχές, αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές.

3. Άρα ο χάρτης αποτυπώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας (στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο);

Η διαδικασία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών έχει διαφορετικό αντικείμενο από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος αφορά τη διαδικασία με την οποία οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών αναλύουν και οργανώνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις ανωτέρω θαλάσσιες περιοχές για την επίτευξη των οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων.

Συνεπώς, ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ.

4. Αποτυπώνει την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια (στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο);

Η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι ένα δικαίωμα για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

5. Πώς συνδέεται η κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με την κυριαρχία και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων;
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Δείτε το προηγούμενο βίντεο εδώ: *Το Ισραήλ προσπαθεί να κρατήσει τις ΗΠΑ στην Συρία: Αμερικανικό μήνυμα στο Τελ Αβίβ*

NemesisHD
Автор

Επιτέλους ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΈΣΤΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!!!
Ευχαριστώ ΝΕΜΕΣΙΣ HD για την αδιάλειπτη ενημέρωση και τον κατατοπιστικό χάρτη Πασχαλιάτικα!!🙏🏻
🇬🇷🇨🇾🇬🇷🇨🇾✌🏻

ΒασιληςΚαραγιάννης-μζ
Автор

Πόντιση καλωδίου και 12 ν.μ χθές! Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για το λόγο που δεν εξασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.. Έστω βάλε το καλώδιο με συνοδεία Π/Ν ..!!!

ORTHODOX-PATH
Автор

Τα 12 μίλια ; ΑΟΖ κ κυριαρχία; ΔΕΝ γίνεται άλλη αναμονή !

kyparissiadaskalaki
Автор

Μονο με τα 12 μιλια με τιποτα αλλο δεν προκειται να χαρω

ΒικυΠαππου
Автор

Ευχαριστώ πολύ γιά τήν ενημέρωση Νέμεσις
👍💪🙏🇬🇷🇬🇷❤️❤️🇬🇷🇬🇷🙏💪👍🦅🦅🦅

grigoriosdanikas
Автор

Μπράβο, πολύ σημαντικό !!
Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, αλλά αναμένουμε και ανάλογες κινήσεις εντός της δυνητικής ΑΟΖ που απορρέει από το χάρτη αυτόν👏👏

georgetrompoukis
Автор

Αργήσαμε αλλά το καταφέραμε !
Πάμε σταθερά στο επόμενο βήμα !

giorgismaximos
Автор

Ευχαριστούμε πολύ το Νέμεσις για την σωστή και δίκαια ενημέρωση γύρω από την Ελληνική ΑΟΖ και τα 12 ναυτικά μίλια, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

Naxiotisgmailcom
Автор

Τα 6 μίλια όμως παραμένουν 6 μίλια και στον χάρτη. Μεγάλο σφάλμα.

giorgospap
Автор

Ωραιο live θαναι αποψε.εχουν γινει μπολικα πραγματάκια.

jimmyniaskos
Автор

Θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι ενοχλητικό που κάνουν τα λιγότετα και μας περιμένουν να τους συγχαρούμε; Επειδή εκείνοι έχουν χαμηλώσει τόσο πολύ τις προσδοκείες μας;
ΑΟΖ 12 μίλια θέλουμε και θα είμαστε κομπλε

yiannoscyprus
Автор

Κρατάτε μικρό καλάθι έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια!!!!

markosgiochalas
Автор

Όχι ομιλία με τήν εχθρό Τουρκία 😡 Εμείς πράξεις τώρα!!!12 νμ

giannisaussie
Автор

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΜΙΣΗ ΧΑΡΑ

mariagalanaki
Автор

Ναι βέβαια !!!
Και εγώ τον έχω σχεδιάσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιαμό στον χάρτη που'χω κρεμασμένο στον τοίχο του σπιτιού μου...

eliascavadas
Автор

Αυτος ο χάρτης είναι ελλειπής, στο κεντρικό Αιγαίο (Πάτμο) λείπει.Δεν ειναι ο Ευρωπαϊκός χάρτης που ηταν πλήρης.Παλι αλχημείες κάνουμε; Πρέπει να παμε σε ΑΟΖ με Κύπρο και μετα με Αίγυπτο να τελειώσει το κομμάτι στην Μεσόγειο

GreekSIMRACING
Автор

Μέχρι πόσα ν.μ επεκτείνεται ο χωροταξικός σχεδιασμός????

aliverios
Автор

Κυριακο αν κανεις χωρικα 12 μιλια και συνταξη για ανασφαλιστους 750 ευρω θα εισαι ο μεγας και για παντα προθιπουργος ξεχασε τα αντρικελα

sb
Автор

Θα βαρεθεί να κυβερνά ο Μητσοτάκης 👍👏💪

ΔημοςΛιακος