Γεώργιος Ατσαλάκης: Ο νέος πλανητικός άξονας Δύσης-Ινδίας εκτοπίζει την Κίνα- Ο μεγάλος ανταγωνισμός

preview_player
Показать описание
Στην συνένετυξή μας (15-05-2025) ο Αναπληρωτής Καθηγητής -Οικονομολόγος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης εξετάζει τις σχέσεις της Δύσης με την Ινδία οι οποίες όπως εκτιμά βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, με στρατηγικά,
οικονομικά και ιδεολογικά συμφέροντα.

Η συνεργασία καθοδηγείται από διάφορους βασικούς παράγοντες, καθένας από τους οποίους έχει επιπτώσεις τόσο για τις εμπλεκόμενες χώρες όσο και για την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.

Έχοντας κοινά στρατηγικά συμφέροντα όπως η αμοιβαία ανησυχία για την κινεζική εδαφική επιθετικότητα και τη στρατιωτική επέκταση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η Δύση βλέπει τις ενέργειες της Κίνας, ιδιαίτερα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία, ως πρόκληση για την περιφερειακή σταθερότητα και τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα, ενώ το ίδιο αντιλαμβάνεται και η Ινδία.

Ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ινδία ως κεντρικό παράγοντα στη στρατηγική
του Ινδο-Ειρηνικού, η οποία στοχεύει στη διασφάλιση ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή.

Η Δύση υποστηρίζει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Ινδίας και την ανάπτυξη υποδομών κατά μήκος των παραμεθόριων περιοχών της ως αντίβαρο στην Κίνα και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις έχουν γίνει πιο συχνές και περίπλοκες, καλύπτοντας όλους τους στρατιωτικούς τομείς.

Η οικονομική συνεργασία για την διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού επιδιώκοντας να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα διαφοροποιώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, την τεχνολογία και την μεταποίηση επιταχύνθηκε από την πανδημία, η οποία αποκάλυψε τρωτά σημεία στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική μεταποίηση και
τις αθέμιτες πρακτικές που ακολουθεί στο διεθνές εμπόριο.

Η Δύση και η Ινδία επιδιώκουν ενεργά να οικοδομήσουν πιο ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Αυτό περιλαμβάνει τηνενθάρρυνση των δυτικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ινδία και αντίστροφα και τησυνεργασία για την ανάπτυξη και τη μεταφορά τεχνολογίας, η οποία είναι ζωτικήςσημασίας για τη διαφοροποίηση της παραγωγής.

Αυτή η μετατόπιση στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας με την εξάπλωση του κινδύνου παραγωγής και την ενσωμάτωση της Ινδίας πιο βαθιά στα παγκόσμια εμπορικά δίκτυα.

Η εταιρική σχέση Δύσης-Ινδίας πρόκειται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, καθοδηγούμενη
από κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αμοιβαίες ανησυχίες για την περιφερειακή
ασφάλεια, την υγεία και την οικονομική σταθερότητα.

Αυτή η σχέση όχι μόνο υποστηρίζει τα εθνικά συμφέροντα των χωρών, αλλά συμβάλλει επίσης στην ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα και στα πλαίσια της παγκόσμιας διακυβέρνησης με δημοκρατικό τρόπο.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

PERSONAL INTERVIEW - REPRODUCTION IS NOT ALLOWED

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ, ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ YOUTUBE & ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΘΑ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ & ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ

OFFENSIVE, ABUSIVE, RACIST COMMENTS ARE PROHIBITED
COMMENTS VIOLATING YOUTUBE & CHANNEL REGULATIONS WILL BE DELETED & USERS WILL BE BLOCKED

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Συγχαρητήρια. Λάμπρο σε ευχαριστούμε για την πληροφορία για την Γερμανία πιθανολογώ ότι τα κινέζικα προφανώς θα είναι γερμανικά κεφάλαια. Επιτέλους να ξυπνήσουν οι δικοί μας και να εξηγήσουν και να πείσουν ότι το μεταβατικό και ρυθμιστικό καύσιμο είναι το Ελληνικό Φυσικό Αέριο.

ΕυάγγελοςΒολίκας-νι
Автор

Η μόνη επιλογή που έχει η δύση να επιβιώσει είναι η συμμαχία με την Ινδία.

ivantheterrible
Автор

Μπακαλιστοκα να πω οτι οπου πάει η Ινδια γερνει η πλάστιγγα..
Ευχαριστούμε Λαμπρο
Κυριαζής Βαγγέλης

MegaTroas
Автор

Η Γερμανία είναι Δούρειος Ίππος για την Δύση

Jim_Rins