De ce încă ne mai pleacă medicii din țară. 'În România, rezidentul e un sclav'

preview_player
Показать описание
La începutul anului, Guvernul României a anunțat deblocarea a mii de posturi pentru medici, în spitale. Cifrele oficiale arătau că, la acel moment, era nevoie de 15.000 de cadre medicale, la nivel naţional, pentru ca spitalele să funcționeze. Însă, potrivit ultimelor statistici, măsura nu a reușit să oprească valul de plecări ale tinerilor medici români către spitalele din străinătate. Criza de personal din sistemul sanitar nu este o problemă ce ține strict de salarizare sau de ocupare a unor posturi. Ci este una mult mai adâncă, accentuată, mai ales, de corupție și de mentalitatea învechită a celor care conduc spitalele din România. Vlad Bobu – un tânăr medic specialist în chirurgie ortopedică– a înțeles asta repede, încă de acum cinci ani, când a început Rezidențiatul. Iar acum câteva luni, forțat de sistemul medical din România, Vlad a ales să plece la muncă într-un spital din Vestul Europei. L-am urmărit în ultimele lui zile petrecute în țară. Am încercat să aflăm, prin experiența lui, de ce sistemul medical îi alungă tocmai pe cei mai tineri și mai capabili să-l reformeze.

-------------------

Recorder este o publicație online construită de o echipă de jurnaliști în jurul acestor principii: jurnalism onest, făcut cu pasiune și pus în serviciul public.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Sunt Irina Sporiș, medic rezident anul 5 pe obstetrica ginecologie si vă scriu acest mesaj in lacrimi, efectiv. Nu există moment din acest scurt reportaj in care sa nu ma identific 100%!!!!Si va scriu plângând mesajul ăsta ptr ca da, ies la suprafață niște frustrări enorme pe care le am încă din anul 2 sau 3 de rezidențiat. Și frustrările astea duc la muuuulta suferință ptr ca nu așa mi am imaginat ca va fi viitorul meu ca medic. Sunt de prisos si prea putine cuvintele pe care eu aș putea sa le scriu aici in comparație cu câtă furie si frustrare am adunat in mine in 6 ani de facultate si 5 de rezidențiat. Il felicit pe colegul meu ptr curajul de care a dat dovadă, îi urez mult succes in noua etapă in care sper din suflet sa nu mai dea de jigodiile din sistemul nostru. Mi e scârbă si mi e silă efectiv de absolut tot ce se întâmplă aici. Am renunțat demult la gândul de a mai opera ceva. Imediat urmează sa dau examenul de specialitate, o sa mi iau diploma si m am resemnat ca voi face doar consultații . Daca o sa am unde, desigur…In 5 ani de rezidențiat am făcut 11 cezariene cu mâna mea, 0 histerectomii, 0 sarcini extrauterine, 2 laparoscopii. Ce știu sa fac foarte bine este chiuretajul si asta ptr ca acesta e categorisit ca fiind munca mai de jos și bineînțeles ca se pretează perfect ptr un sclav de rezident. In urma celor enumerate mai sus presupun ca și dvs vă puteți da seama ca da, mi e frică sa “învăț pe parafa mea “. Consider ca măcar atâta rațiune sa mai am încât sa mi dau seama ca nu stăpânesc mai nimic din punct de vedere chirurgical si sa aleg sa nu țin în mâinile mele viața nimănui ptr ca spre deosebire de alții, nu sufăr de “god like syndrome”.

Vă mulțumesc ca scoate încă o dată la lumină așa ceva, deși ptr mine e un subiect ptr care merg la terapie de vreo 2 ani. Consider ca lucrurile astea trebuie spuse de cat mai mulți dintre noi. Poate așa mai avem o șansă… sau poate nu.

Cu multă considerație,
un alt “sclav”!

irinairimia
Автор

Ce oameni de calitate, care pleacă și noi vom rămâne tot cu lichele!😢

lilianachirvase
Автор

Sunt proaspăt medic specialist, lucrez în provincie si fac naveta de la București zilnic.
Am plecat în provincie cu mari așteptări, venind dintr-un mare centru universitar unde pe singurul post scos, cum a menționat și colegul Bobu, a rămas pt o pila, cu post de asistent universitar...
Drama este ca și în provincie oamenii sunt numiți politic și te mint efectiv ca vor sa schimbe sistemul și sa facă minuni...
Acolo munca este de 3 ori mai solicitanta, pacienții sunt de 3 ori mai mulți decât în spitalele universitare, unde ce sa vezi, mai ai câțiva rezidenți care sa îți facă dacă nu toată munca, mare parte din ea...
Tragedia este ca deși dorești să schimbi ceva în sistemul asta corupt, nu ai efectiv cum... Este inuman de multa oboseala, gărzile sunt foarte solicitante, se rămâne încă 8 ore după garzi la spital, în contextul în care în Germania, spre exemplu, este interzis din motive evidente de oboseala, pt ca nu ai cum sa scrii o medicație corecta după 30 de ore de nesomn...
În privat, la fel, sunt plătite doar consultațiile și ca să trăiești decent ar trebui să lucrezi măcar în doua locuri... Nimeni nu spune de echipamentele pe care trebuie sa ți le procuri, de cărți, de cotizația lunara catre colegiul medicilor, care trebuiesc acoperite din buzunarul propriu...
Trăiesc cu anxietate generalizata, înainte de fiecare garda încă îmi citesc și îmi repet de frica sa nu greșesc din neatenție /oboseala...
Per total, am 31 de ani și părinții mei s-au saturat sa ma vadă plângând din cauza jobului... Menționez ca în rezidențiat am avut parte de o tiranie la rang de cinste, iar ca medic specialist de zero ajutor din partea colectivului "cu experienta"....
Din păcate nu se dorește nicio schimbare și oricât am încerca să ne facem vocea auzita undeva, cumva nu se reușește...
Am colegi care au dat rezi din nou ca să nu rămână șomeri, deși au promovat specialități grele...
Și atunci, dragi cititori, cum sa nu îți vina sa iei ruta occidentului?!


Ps poate Recorder ar trebui sa adune toate comentariile (doleanțele) colegilor tineri și sa facă o serie cu acestea (având în vedere ca multora ne e teama sa ne dezvăluim identitatea...)

loveinfernal
Автор

Sunt medic specialist si am decis sa plec in Franta imediat dupa terminarea rezidentiatului. Am plans pe toata durata videoclipului. Am plans pentru toate neputințele, pentru toate jignirile, pentru toate bătăile de joc, am plâns.
Îți urez și vă urez tuturor mult succes în drumul vostru, dar vă încurajez pe cat mai mulți să plecați! Plecați și veți fi respectați, apreciați, iubiți!

callmemarym
Автор

Buna ziua oameni frumosi!! Sunt medic rezident pe Medicina de Familie, anul 4 (ultimul), la toamna ma pregatesc sa dau examenul de medic specialist. Am ales aceasta specialitate cu inima, dar si pt pasiunea mea de a locui la tara (rural). Tot auzim peste tot aproape frenetic, nu sunt medici, nu avem medici, mai nou “nu sunt medici in mediul rural”. Ei oameni dragi, caut ca un nebun descreierat sa imi achzitionez un praxis, insa ce sa vezi? Nu ai loc nici la tara de pile, nepotisme, copii de doctori, bani, etc. Prea putine cabinete se vand, de catre cei care ar fi trebuit deja sa plece demult in pensie, cele care se vand, se cer bani grei, mult peste puterile mele de rezident amarat cu nici 5000 de roni salar, dupa aproape 22 de ani de scoala. Efectiv sunt disperat, locuiesc cu fetita si sotia mea la parintii mei, nu am o casuta a mea, am rate la banca si ma pregatesc incet ca de la 1 Ianuarie sa fiu somer. Nu se intrevede nicio licarire de speranta, pentru noi astia, din afara sistemului fanariot, prunci de “non-doctori”. Nu avem viitor!!! Dumnezeule mare, nu ne lasa…

stelist
Автор

Sunt medic si am ramas in România să profesez in privat pentru că specialitatea ( gastroenterologie)mi-a permis acest lucru. Am ales privat după două experiențe deplorabile în spitale de stat. Cea mai mare minciună este expresia “ omul sfinteste locul”. Fals! Mai mulți oameni buni pot transforma un loc.
Medicina românească este un sistem fanariot. 90% din profesorii de astazi au fost sclavii cuiva in comunism si vor la randul lor sa aiba sclavi.
Indiferent daca ai un post la un spital te vei lovi de lipsuri atata timp cat conducerea spitalului e numita politic si prefectul va avea robinetul de fonduri.
Ministerul sanatatii este o infectie. De fiecare data cand cineva a incercat sa schimbe a fost inlaturat de sistem. Hexi a fost doar un iceberg al încrengăturii servicii - politica - dinozauri ai spitalelor.
Performanta nu s-a mai facut in Romania din anii 60-70 in medicina, inovatie zero, nu facem cercetare ci doar slugarim profesori. Dovada acestui lucru este ca România nu a mai facut ceva in medicina de la Emil Palade. Marii profesori români la congresele din afara sunt vai mama lor, invitati din jenă nu ca ar avea ceva de spus. Cei mai multi vorbesc rusgleză. Sunt si excepții din fericire, există si mentori dar intr-o mare masura sistemul trebuie ars din temelii.

bogospel
Автор

Pleacă medici tineri ( care nu întind mâna după 100 de lei de la băbuță venită pentru un consult ), pleacă ingineri, oameni tineri care au un har în ceea ce fac!
Ăștia suntem, atâta putem. Nici un post nu se mai ocupă la stat fără o ‘ pilă ‘, fără să cunoști pe cineva… Mult succes tinere, urmează-ți visul.

Andrei-topt
Автор

Sunt un medic rezident neurolog care isi desfasoara activitatea in Germania, din pacate ma regasesc si eu in acest reportaj si empatizez pe deplin cu situatia colegului. Multumim clasei politice pentru ca ne-au adus in aceasta situatie, insa si noi suntem vinovati pentru ca toleram si inchidem ochii la tot ceea ce se intampla.

MrPetreCatalin
Автор

Doctore, felicitari pentru specialitate si decizia de a pleca!

Sunt chirurg de 15 ani, jumatate petrecuti in tara, jumatate un pic mai la vest de unde mergi tu. Am 3-4 demisii sau neprelungiri de contract in 3 tari diferite, 2 intoarceri si plecari in si din Ro, peste 10 spitale diferite in care am profesat si examenul de primariat european in specialitatea mea.

Nu are de ce sa iti para rau ca pleci. Dimpotriva. Ceea ce ai trait in stagiile alea scurte chiar merita trait cativa ani de zile. Si vei afla in 3-4 ani si daca vrei sa ramai acolo definitiv.

Daca totusi vei vrea sa te intorci vreodata, va fi foarte usor sa o faci. Vei primi post oriunde cu experienta adunata in Franta. Insa, retine ca toti colegii tai din Ro vor fi doar ceea ce au fost invatati sa fie: sclavi sau conducatori de sclavi.

Sugestia mea: daca te vei intoarce, fa-o direct in privat si negociaza-ti venitul in acel post inainte de a demisiona din Franta sau unde te vei afla in acel moment.

Mai important insa:
- “bucura-te” de fiecare an, in urmatorii 5. Vei invata mult.
- da-ti toate examenele locale si europene in max 5 ani
- fa un fellowship de 1 an in afara Frantei inainte sau dupa examenul de primariat
- plateste-ti permanent cotizatiile la colegiul medicilor in 2 tari diferite

Vei deveni 100% independent in 5 ani. Si tot timpul pregatit de o demisie (daca e cazul), avand aliniata alta oportunitate inainte de a demisiona. Nu accepta BS de la nimeni pentru ca meseria asta e si asa destul de complicata (psihologic) incat sa te mai incarce si vreun coleg, sef sau administratie de spital.

Si nu uita: scopul tau in viata nu este sa mori pe baricada, cu un IMA intr-o garda!

Spor la munca si distractie placuta in concedii!

acelmedic
Автор

Echipa Recorder
Ați putea face un material despre condițiile(vestiare, profesorii, șpaga) UMF mai ales prima pe lista dupa ultima clasificare
Va putem ajuta noi! studenții UMF!

obaidamakdah
Автор

Cercetator, nu medic.

M-am lovit de aceeasi situatie ca acest domn. In institutele de cercetare din romania nu poti izbandii decat dacă accepti sa fi sclavul unui domn' profesor comunist (sau pila cuiva). Problema asta cuprinde tot ceea ce este sistem de stat.

Au fost multe lucruri amare dar ce va ramane cu mine pentru totdeauna vor fi cuvintele unui fost profesor atunci cand cautam un post cu jumatate de norma la o catedra din upb: noi nu avem nevoie de mercenari! Asta eram eu in ochii fostilor mei profesori, un mercenar...

Am plecat, acum sunt profesor universitar in SUA.

cipriandumitrache
Автор

Sistemul de Romania, dezamăgitor. Noroc și sănătate acestui Doctor tânăr în străinătate ii doresc, ...mulțumim Recorder.

sebyf.l.
Автор

Sunt Radu, medic specializat in medicina paliativa in SUA. Am plecat din Romania la 8 ani cu familia si mereu am avut o dorinta sa ma intorc. Am petrecut multe veri in tara cu bunicii, cu rude, cu prieteni, etc. Am terminat rezidentiatul in medicina de familie cu supra-specializare (fellowship) in medicina paliativa si hospice. Este un domeniu mai nou care este in crestere si in cautare in toata lumea, inclusiv mai nou si in Romania. Am avut oferte de pozitii la spital imediat in SUA, unde de altfel si lucrez. Am fost in concediu in tara anul trecut si am mers la CNRED sa incerc sa imi echivalez studiile cu speranta ca as putea sa ma intorc in tara sa practic. Mi s-a spus direct "nu". Am venit cu toate documentele, am depus dosarul si mi s-a spus ca nu se recunosc studiile din SUA ca trebuie sa fac facultatea (6 ani) din nou in Romania daca as vrea sa practic medicina acolo. Sunt sigur ca nu sunt singurul in aceasta situatie si sunt multi tineri romani care ar vrea sa revina in tara si sunt efectiv blocati. Dar in acelasi timp citesc o gramada de articole care se plang de lipsa de medici, ca pleaca medicii din tara in strainatate, etc. In schimb daca vreau sa ma intorc nu sunt lasat, si asa o sa aduca medici din Turica, China, Palestina, etc pt ca diploma lor cumva este recunoscuta. Salariul si nivelul de trai sunt evident mai bune in strainatate, dar suntem multi care traim cu dorinta sa ne intoarcem sa facem ceva pt tara. Doar sa ne primeasca.

Raducuoo
Автор

Absolventa a facultății de fizică la Universitatea București. Am aplicat la un institut de cercetare pentru un post. Am fost prima persoana sub cel admis. Ulterior am aflat că postul s-a dat cu bani. Alții au aplicat la alte institute și când au mers să își depună dosarul au fost întrebați din partea cui vin.
Trăiesc de 8 ani in Londra. Am făcut aici Contabilitate afacerilor timp in care am făcut și 2 copii. Cu diploma obținută pot oricând găsi un job in domeniu.
Nu-mi lipsește România nici măcar o secundă, îmi lipsesc părinții...
Corupția infiltrată in toate sistemele, inclusiv în institutele de cercetare m-a determinat să plec.
Toți cei cu studii au plecat din cauza corupției...

diana
Автор

Salut Vlad, bine ai venit in Franta (Orange/Avignon) .Kinetoterapeut, in Franta de 4 ani jumate .
Nu ai sa regreti deloc decizia luata, si cand zic asta nu ma refer deloc la partea financiară.Este altceva, complet altceva .
Ps:de fiecare data cand ma intorc in Romania pentru cateva zile ;nu vreau sa fiu ipocrit spunand ca abia astept da revin in Franta, dar de fiecare data imi confirm mie, ca am facut cea mai buna alegere plecand .

flavnagy
Автор

Sunt si eu rezidentă pe medicina interna in Romania si il apreciez enorm pe colegul care a vorbit pe șleau despre ce se întâmplă in sistem. Nimic nou din ce nu stiam, noi cei care lucram in domeniul sanitar.
Fiind rezidenta pe ramura clinica te tot plimbi prin diferite spitale cu diverse stagii si pot spune ca la noi este exista doar extreme. Ai sanse ori sa lucrezi cu cineva ok ori cu cineva de iti vine sa ti iei campii. Multi doctori pusi pe pile, ba ca parintii lor au fost "cineva", ba ca au avut legaturi amoroase cu persoane potrivite de la conducere etc.
Iar atitudinea fata de rezident in cazurile in care dai de un doctor care are complexul de zeu, lasa enorm de mult de dorit. Nu de putine ori s a urlat la mine si la colegele mele sau am fost jignite fara sa meritam. Doctorii mari ar trebui sa se comporte mai frumos cu rezidentii si sa inteleaga ca fara noi ei nu ar fi in stare sa faca nici 80% din treaba din spital. Pt ca din pacate aceasta nu presupune doar consultul pacientul, investigatiile clinice si paraclinice, ci si enorm de multa hartogarie. Sunt foarte multi doctori care nu sunt in stare sa si scrie singuri un bilet de externare.
Singura mea speranta este in generatia de tineri specialisti care au decis sa ramana in tara, pentru ca am vazut ca o buna parte nu sunt ca cei langa care au crescut, ci ca încearcă sa fie mai buni atat ca oameni, cat si ca profesionisti.
Semnat "inca un sclav al sistemului"

MariaM-zldd
Автор

Salut, sunt medic rezident geriatru, am terminat facultatea la UMF in Ro și am dat rezidențiatul din prima in Franța.
Spre deosebire de Ro, rezidentul din primul semestru gestionează pacienți de la A la Z, ca sa nu mai vorbim de gesturi precum puncții lombare, articulare, ascita etc.
In timpul rezidențiatului am avut ocazia sa fac un DIU in oncogeriatrie. Dragi cititori, să știti că facem uneori imunoterapie, chimioterapie sau altele la pacienți de 90-100 de ani. Oamenii au încredere în mine și deși au boli deosebit de grave, își pun viața în mâinile mele.
Uneori îmi imaginez cum ar fi sa tratez un compatriot .. sa pot sa îl fac bine ..
Din nefericire, Romania nu mă vrea, nu mă pot dezvolta profesional, nu se investește în mine.
Îmi pare enorm de rău că mi-am lăsat familia, rămân cu acest gol in suflet.
Va urez sănătate dragi romani..

iustingiltescu
Автор

Vă pleacă copiii din țară iar voi tot cu aceeași mafie votați!!!!

fsfsf
Автор

Pentru ca fosilele din spitale trebuie sa faca loc pentru copiii si rudele lor.

igl
Автор

De 3 ani sunt plecat din Romania - datorita lipsei de locuri / spaga ceruta/ aceleasi motiv asemanator cu al colegului nostru.
Felicitari pentru reportaj.
Imi pare rau....

charkaouiadham