Teknede Akü Kaynaması ve Yangın Riski - Tekne Bakım / Onarımları Serisi - 04

preview_player
Показать описание
Sailing Mia'dan hepinize merhaba;
Konforlu bir tekne yaşamı için olmazsa olmazlardan bir tanesi verimli bir enerji sistemi ve akü bankası. Tekne akülerinin nasıl çalıştığını anlamak, teknede ne tip bir akü kullanacağınıza karar vermek, günlük enerji tüketiminizi hesaplamak, bunu karşılamak için hangi özellikte servis aküsüne ihtiyacınız olduğunu bilmek ve bu akülerin ömürlerini uzatmak için neler yapmak gerektiğini bilgisine sahip olmak, hepsi çok önemli konular.

2017 yılında sulu akülerimizi daha verimli olan jel aküler ile güncelledik. Akülerimiz dışında, tekne elektrik sistemimizin kalbinde yer alan akü şarj cihazı, solar paneller, solar panel regülatörü gibi bileşenlerde de bazı iyileştirmeler yaptık. Geçen dört yıl boyunca büyük bir sorun yaşamadan deniz üzerindeki hayatımızı sürdürdük. Ta ki Temmuz 2021’de bir gece jel akülerimizden bir tanesi kaynamaya karar verene dek. Ansızın ortaya çıkan ve teknede yangın riski barındıran sorunu nasıl karşıladığımızı ve aştığımızı bu bölümde sizlerle paylaşmak istedik. Eğer tekne akülerinizin kaynaması durumunda ne olur, neler yaşanır merak ediyorsanız videomuz ilginizi çekebilir .

00:37 Gece saat 00 15’de dikkatimiz sayesinde servis akülerimizden bir tanesinin kaynadığını fark ediyoruz. Hızlı bir şekilde aşırı ısınmış ve yangın riski barındıran aküye müdahale ediyoruz.
02:28 Ertesi sabah durum değerlendirmesi yaparak güne başlıyoruz.
05:15 Bu tür durumlara karşı neler yapılabilir, değerlendirme yapıyoruz.
06:30 Sorunlu aküyü iskeleden taşıyoruz. İskele komşumuz yardıma koşuyor.
09:08 Yaşadığımız durum ile ilgili sizden gelen soruları cevaplıyoruz.
12:25 Deneyimlerimizden yola çıkarak bazı tavsiyelerde bulunuyoruz.
13:24 Akü bankamızı 3 akü ile çalışacak şekilde tekrar topluyoruz.
15:30 Mia teknesinde ve Mia hanımın kamarasında hayat normale dönüyor.
15:45 Olayın üzerinden geçen iki ayın sonrasında birlikte durum değerlendirmesi yapıyoruz.

Elektrik sistemimizi güncellerken destek ve hizmet aldığımız @marinfirsat Oktay Bey'e; bilgisi, deneyimi, sabrı ve en önemlisi dostluğu ile her zaman yanımızda olduğu için teşekkür ederiz.

Videolarımızda neler görmek istediğinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşırsanız, isteklerinizi dikkate alacağımızdan emin olabilirsiniz. Bir sonraki bölümde, yeni maceralarda görüşmek üzere. Mia teknesinden, denizlerden hepinize sevgiler. 💙

Yelkenli bir teknede yaşam ile ilgili deneyimlerimizi paylaştığımız;


#denizdeyaşamak #teknedeyaşamak #tekneyaşamı

Linke tıklayarak Epidemic Sound'u 30 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Öncelikle geçmiş olsun. Fakat 4 yaşında jel akü de kaynama bence normal bir durum değil. Bir çok tekne jel aküleri kullanırken şarj dinamosunun çıkış voltajını regüle etmeden akülerini şarj ediyor. Şarj dinamoları 14.5 volt değerlerine kadar yükselerek aküleri şarj eder. Ki bu jel aküler için olması gereken maksimum 13.8 volt değerinin çok üstünde bir şarj değeri. Güneş panelleri için kullanılan regülatörlerde jel veya normal akü için ayarlama yapılırken maalesef şarj dinamosu hesaba katılmıyor. Şayet sizde de şarj dinamosu çıkış voltajı 14.5 ise bunu regülatör ile maksimum 13.8 e düşürmelisiniz. Bunun yanında şarj dinamosu üzerinde bir diyot var. Bu diyot akü dolduktan sonra şarj voltajı ni float şarj seviyesine düşürür. Bu diyot ile alakalı sıkıntı olabilir. Tabi bunları söylememin ve sorunu şarj dinamosunda aramamın sebebi seyirden gelmiş olmanız. Şayet gün içerisinde seyir yapılmamış, uzun süre limanda bağlı kalmış olsaydınız farklı şeyler düşünülebilirdi. Tekrardan geçmiş olsun.

fatihturktan
Автор

Çok çok geçmiş olsun sizlere. Faydalı bilgiler edindik .Paylaşımlarınızı bekliyoruz.

hakanpoyraz
Автор

Merhabalar Mia Ailesi
Eşim ve ben sizi beğenerek takip ediyoruz. Videolarınızı baştan beri sırasıyla izliyoruz. Bu bölümü şu an bitirdik. Çok geçmiş olsun, hafif atlatmış olmanıza sevindik. Bir gün denizlerde görüşmek üzere. Bodrum - Bozburun 'dan sevgiler.. Özdem & Bülent

m.bulentozsoy
Автор

Geçmiş olsun.Harika bilgiler içinde teşekkürler.

tolgahasturk
Автор

Geçmiş olsun Kaptanım! Büyük tehlike ucuz atlatılmış. Teknede dedektör vb izleme sistemleri önemli ama hiçbiri sizin örnekteki gibi bir gözünü, bir kulağını tekneden ayırmayan bir kaptandan daha başarılı görev yapmıyorlar. Sadece servis değil tüm akülerin benzer tipte (örğ. AGM) ve -dediğiniz gibi- aynı yaşta olması çok önemli gerçekten. Biz AGM ye geçtik, çok memnunuz. Sonraki hedef lityum akü ama fiyatlar hayal ötesi görünüyor. Pruvanız neta, rüzgarınız kolayına, bahtınız açık olsun.

S-B
Автор

Teşekkürler.Güzel bilgileri paylaştınız.

kaptanbarbaros
Автор

Kaptanım geçmiş olsun.
Bilgilendirici bir video olmuş teşekkür ederiz.Senin için köyü ama izleyiciler için pozitif tecrübe oldu.
Sevgiler, saygılar.

nusretozmen
Автор

MİA Kaptanlarına gönülden geçmiş olsun... Değerli bilgiler, yaşadığınız tecrübeleri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.. Paylaşımlarınız tahminimce herkes için faydalı oluyordur. Yaşanan Tecrübe ve bunları paylaşmak en büyük değer bence. Yakında kavuşacağım kızım için sizlerden alınacak çok bilgi var... Denizlerde bir yerde karşılaşmak dileği ile... Hepinize sevgi ve saygılar.

kanatmercanli
Автор

Teşekkür ederim güzel bilgiler için hepimizin yolu tuzlu su ile buluşsun...

ozenliyelken
Автор

Çok faydalı bu video için çok teşekkürler…. 4 gün önce 8 Eylülde baş pervanin aküsü aynı şekilde kaynadı. Seyir sırasında içerdeki garip kokudan uyandım ben de. Hemen sigortayı kapatıp bağlantıyı söktüm ama artık varış limanında ben de sizin gibi tüm akü bankına ne yapacağıma karar vericem. Bahsettiğiniz akü takip sistemi de alınacaklar arasında 1 numaraya çıktı şu an:)

baris_from_karsiyaka
Автор

Yine eğitici ve öğretici harika bir video. Geçmiş olsun. Bir daha yaşamamanız dileğimle. Rasgele kaptanımm.

erkutarabac
Автор

Çok geçmiş olsun, kaptanın dikkati olayı büyümeden çözmüş. Güzel içeriklerinizin devamını dilerim, sevgiler...

swissksk
Автор

Geçmiş olsun sevgili kaptanlarım. Böyle elektirik arızaları çok daha kötü sonuçlanabilir idi. Bu video da anladık ki sadece periyodik bakım değil her daim gözümüz teknenin sistemleri üzerinde olmalı. Açıklayıcı ve öğretici anlatım İçin de çok teşekkürler.
Selametle kaptanlarım…

akkerpicci
Автор

Çok geçmiş olsun Fırat kaptanım.Akü izleme monitörünüz hayat kurtarmış gerçekten…
Akülerin toplam kullanım ömürleri maximum 5 yıldır.Tabiiki bu kullanımda kullanıma göre değişkenlik gösterebilir.
Benim servis akülerinde nacizane önerim, agm veya mümkünse lityum akülerden yanadır😉
Denizlerde görüşmek üzere🚀⛵️

olcayengin
Автор

Çok geçmiş olsun dileklerimle. Keyifli seyirler dilerim. 🌲⛵⚓💙👍

saygsen
Автор

Çok geçmiş olsun bu tekneyi ilk aldığımda ikinci günü başıma gelen cok can sikici bir durumdu ya 🤦🏻‍♂️ erken farketmek cok guzel deli gibi kokutuyor ortaligi bir de 🙈😂

thekayik
Автор

Tecrübelerim sonucu, günlük tüketimin min 4 katı gibi serviste toplam güç seçilirse akü ömrü uzun oluyor.Birrde yüksek akim çeken ırgat, kahve makinesi varsa jel yerine iyi bir marka AGM akü daha uygun.Şu an 2014 nisan ayında taktığım BOSCH L 6 aküler 8. sezonu sorunsuz tamamlamak üzere Sezonda 6 ay sahil elektrik almadan devam ediyoruz.Tekrar geçmiş olsun.

mehmetcomert
Автор

Geçmiş olsun. İyi ki fark etmişsiniz. Ama bu olayın tekrar etmemesi için ne yapılır, tekrar ederse erken uyarı sistemi kurmak mı gerekir? Bu konulara eğilmek gerek.
Kolay gelsin

turgutaltankaya
Автор

Örnek aldığımız çift. Biraz zamanımız var sonrası denize göç. :)

Arassenior
Автор

Acil durum ilan edecek bsy yok kaptan akuleri kapat yat gitsin sabah etrafdaki kaptanlar yardimci olcaktir, kaptan eminim ki bilgelendirme olsun amacli cekMistir bu video yoksa denizdr dogal bunlar her ciktigimda hep bsy geldi basina 😀Cok gecmis olsun

dondondini