Reziliența prin cultură. Theodor Paleologu - LECȚII ANTICE DE LEADERSHIP

preview_player
Показать описание
Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.

Cum anume devine lumea antică – îndeosebi cea greacă – un fel de lentilă prin care se poate înțelege mai bine ceea ce se petrece în zilele noastre? Ce înseamnă pentru Theodor Paleologu a trăi în acele timpuri străvechi? Cum se explică incredibila efervescență culturală și politică din perioada Antichității grecești? S-ar putea spune că lumea noastră a luat-o razna tocmai pentru că a uitat de imensa ei moștenire greacă, romană și ebraică? Ne putem lupta, oare, cu excesul de informații din zilele noastre, dacă avem la îndemână cărțile lui Platon sau Aristotel? În suita de convorbiri care se subsumează seriei de conferințe „Justiția memoriei”, dialogul dintre Theodor Paleologu, doctor în filozofie politică, și Cristian Pătrășconiu, publicist și scriitor, prilejuiește o subtilă radiografie a lumii antice, revelând fascinantul orizont de gândire care a modelat această epocă, dar și posibilele cauze ale derivei democrațiilor contemporane, prinse între capcanele dezinformării și tentațiile narcisismului exacerbat.

0:00 Intro

0:14 Skip Intro

9:21 „E o lentilă bună pentru toate, pentru că mare parte din cultura ulterioară a omenirii se construiește pe umerii grecilor, romanilor, evreilor, adică se construiește pe umerii celor din Antichitate.”

15:59 „Iarăși ne ajută Aristotel să înțelegem natura regimurilor noastre politice. Noi nu avem democrație în sensul pur al cuvântului; noi avem regimuri mixte, cu o componentă democratică, una oligarhică și una monarhică, la care se adaugă – foarte important – și liberalismul.”

26:04 „Când eram copil, Ulise era eroul meu favorit. Mama îmi citea din 𝘐𝘭𝘪𝘢𝘥𝘢, și 𝘖𝘥𝘪𝘴𝘦𝘦𝘢, și 𝘌𝘯𝘦𝘪𝘥𝘢 repovestite pentru copii. Aveam o carte – pe care mulți au avut-o – de Andreescu. E o carte veche, cred că din anii ’30, care a fost republicată pe vremea noastră…”

36:25 „Cred că secolul IV î.Hr., în mod special, este extraordinar. Epoca lui Pericle sigur că e o epocă strălucită, dar se termină cu Războiul Peloponesiac. Iar Războiul Peloponesiac a fost o catastrofă. Secolul IV a fost mult mai senin, atâta numai că lumea greacă ajunge să fie dominată de macedoneni.”

43:29 „Când e prea multă informație, când e prea multă informație nefiltrată, nepusă în perspectivă, avem cadrul cel mai bun pentru dezinformare. Dezinformarea apare ca un rezultat al excesului de informație nefiltrată – când ești bombardat întruna.”

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ar parea inaccesibi, dar e fascinant!Multumiri!

anajucan
Автор

Mulțumim pentru aceste podcasturi interesante.

Classica-qd
Автор

Este interesanta cartea lui Knut Hamsun-Răcoarea țărmurilor, despre ce face Ulise dupa ce pune ordine si i casapeste pe pretendentii Penelopei...

lecturideneuitat
Автор

Oare de ce ne învârtim doar in jurul culturi greco-romane+ iudee? Aș vrea și probabil multi alții să ascultam o perspectivă mai holistică asupra lucrurilor. Cultura chineză de exemplu este poate la același nivel cu cea greacă, dar "noi" nu vorbim decât la capitolul "sunt și alte culturi":-(. Aș dori să văd o analiză paralelă între leadershipul grecesc și cel chinezesc (v. Han Feizi). Oare intelectualii noștrii mai mult de Homer, Platon et all nu au citit mai mult? Cu siguranță că da, și atunci de ce nu se vine și cu abordări mai complexe? Când se va schimba paradigma asta oare?

nicupanc
Автор

Cum este posibil sa cunosti leadership-ul grecilor antici si tot bicisnic sa ramai…

Автор

Adevărat!!
Mișcarea feminista de azi a deviat de la scopul inițial!!

mishuvv