Παιγνίδι των Σκουπιδιών ή των Ερευνητών

preview_player
Показать описание
Παιγνίδι των Σκουπιδιών ή των Ερευνητών: (Πώς μπορούμε να μυήσουμε τους μαθητές μας στην έρευνα.)
Το όλο στήσιμο αυτής της δραστηριότητας είναι προσαρμοσμένο στα Ελληνικά δεδομένα. Στηρίζεται σε εμπειρία μέλους μας, από το «English Heritage» στην Αγγλία, όπου εκπαιδεύτηκε στο πώς μπορούμε να κάνουμε επισκέψεις με τους μαθητές μας σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. , με ελκυστικό και όχι βαρετό τρόπο.
Η όλη δραστηριότητα μπορεί να γίνει σε δύο περίπου διδακτικές ώρες και γίνεται σε δύο στάδια: Στο 1ο στάδιο μαθαίνουμε πως να "διαβάζουμε" αντικείμενα, να τα παρατηρούμε και να τα περιγράφουμε και στο 2ο στάδιο, κατανοούμε, τα στάδια της μεθοδολογίας της έρευνας, μελετώντας σαν αρχαιολόγοι ή εθνολόγοι τη δικιά μας ζωή.
Στο Παιγνίδι των Σκουπιδιών (ή των Ερευνητών) βασικός στόχος είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση τα εκάστοτε δεδομένα
Επιμέρους εκπαιδευτικοί ‐παιδαγωγικοί στόχοι:
• Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης.
• Η καλλιέργεια της αυτονομίας σε συνδυασμό με τις ικανότητες να ανήκεις σε ομάδα και να λειτουργείς σε ομαδικό πλαίσιο
• Η καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και η αύξηση των εμπειριών ζωής.
• Η εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση τα εκάστοτε δεδομένα.
• Η ανάπτυξη των αναγκαίων στάσεων και κοινωνικών, (μετα-γνωστικών, αυτο-γνωσιακών, κιναισθητικών και μεθοδολογικών ικανοτήτων που απαιτεί η αυτορρυθμιζόμενη μάθηση («μαθαίνω πώς να μαθαίνω»)
• Η ανάπτυξη των αναγκαίων κριτηρίων ώστε να αξιοποιούν παλιές και νέες, προσωπικές και διαμεσολαβημένες εμπειρίες, για να κατανοούν σε βάθος τα θέματα που μελετούν
• Η ανάπτυξη των αναγκαίων μεθόδων ώστε να αξιοποιούν τις νέες στάσεις, γνώσεις και ικανότητες, για να κάνουν στοχευμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο προσωπικό τους πεδίο (στην αυτο-εκτίμηση, στις επιλογές και στη συμπεριφορά τους ως ατόμων, ως μελών τοπικών κοινοτήτων και ως υπεύθυνων πολιτών) και στα πεδία του, άμεσου και ευρύτερου, κοινωνικού, φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και
• Η ανάπτυξη των αναγκαίων στάσεων ώστε να συναρτούν τις μαθησιακές τους εμπειρίες με συναισθήματα δημιουργικότητας, χαράς και απόλαυσης.
Рекомендации по теме