Celal Şengör: Bizi İnsan Yapan En Önemli Özellik Yalan Söylemektir #shorts

preview_player
Показать описание
HT Bilim Tarih Felsefe

➤ Dünya Tarihi
➤ Osmanlı Tarihi
➤ Cumhuriyet Tarihi
➤ Bilim Tarihi
➤ İlk Çağ Uygarlıkları
➤ Günümüze Işık Tutan Felsefeci ve Bilim Adamları
➤ Din – Felsefe Tartışmaları
➤Tarihte Doğru Bilinen Yanlışlar

Sosyal Medya Hesaplarımız▼
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

İnsanı İnsan eden doğruluk dürüstlük ve mertliktir..

enginkuscu
Автор

Gelir bir bir, gider bir bir, kalır Bir Gelen gider, giden gelmez bu bir sır

tumturaklimaske
Автор

Enbiya Suresi, 79. ayet: Biz bunu (hükmü) Süleyman'a kavrattık, her birine hüküm ve ilim verdik. Davud ile birlikte tesbih etsinler diye, dağlara ve kuşlara boyun eğdirdik. (Bunları) Yapanlar Biz idik.

Neml Suresi, 15. ayet: Andolsun, Davud'a ve Süleyman'a bir ilim verdik: "Bizi inanmış kullarından birçoğuna göre üstün kılan Allah'a hamd olsun." dediler.

Neml Suresi, 42. ayet: Böylece (Belkıs) geldiği zaman ona: "Senin tahtın böyle mi?" denildi. Dedi ki: "Tıpkı kendisi. Bize ondan önce ilim verilmişti ve biz Müslüman olmuştuk."

Kasas Suresi, 14. ayet: O, erginlik çağına ulaşıp olgunlaşınca, ona bir 'hüküm ve hikmet' ve ilim verdik. Biz iyilikte bulunanları işte böyle ödüllendiririz.

Ankebut Suresi, 49. ayet: Hayır, o, kendilerine ilim verilenlerin göğüslerinde apaçık olan ayetlerdir. Zulmedenlerden başkası, Bizim ayetlerimizi inkar etmez.

Rum Suresi, 56. ayet: Kendilerine ilim ve iman verilenler ise, dediler ki: "Andolsun, siz Allah'ın Kitabında (yazılı süre boyunca) diriliş gününe kadar yaşadınız; işte bu dirilme günüdür. Ancak siz bilmiyordunuz."

Mü'min Suresi, 7. ayet: Arş'ı yüklenmekte olanlar ve çevresinde bulunanlar, Rablerini hamd ile tesbih etmekte, O'na iman etmekte ve iman edenlere mağfiret dilemektedirler: "Rabbimiz, rahmet ve ilim bakımından herşeyi kuşatıp-sardın, tevbe edenler ve Senin yoluna tabi olanlara mağfiret et ve onları cehennem azabından koru."

Zuhruf Suresi, 61. ayet: Şüphesiz o, kıyamet-saati için bir ilimdir. Öyleyse ondan (kıyametten) yana hiçbir kuşkuya kapılmayın ve Bana uyun. Dosdoğru yol budur.

Duhan Suresi, 32. ayet: Andolsun, Biz onları bir ilim üzere alemlere üstün kıldık.

Ahkaf Suresi, 23. ayet: Dedi ki: "İlim ancak Allah Katındadır. Ben size gönderildiğim şeyi tebliğ ediyorum; ancak sizi cahillik eden bir kavim olarak görüyorum."

Necm Suresi, 30. ayet: İşte onların ilimden yana ulaşabildikleri (son sınır) budur. Şüphesiz, senin Rabbin; Kendi yolundan sapanı en iyi bilen O'dur ve hidayet bulanı da en iyi bilen O'dur.

Bakara Suresi 30. Ayet
Abdullah-Ahmet Akgül Meali
 (Kullarıma hatırlat!) Hani bir zamanlar, Rabbin meleklere: "Ben gerçekten yeryüzünde (Hakkın ve hayrın temsilcisi ve takipçisi olacak, hükümlerimi uygulayacak, ilim, imkân ve istidadı sürekli gelişip artacak) bir halife (var edip adil bir düzen ve devlet disiplini kurmakla sorumlu ve yetkili yaparak dünyaya yollayacağım)" demişti. (Melekler de) O’na: "Orada fesat çıkaracak ve kan akıtacak birini mi yaratacaksın? Oysa biz Seni överek tesbih ve takdis ediyoruz. (Saygıyla kutsayıp emrine âmade bulunuyoruz. Eğer ibadet ve hizmet içinse, biz Sana zaten bunları yapıyoruz.)” yanıtını vermişlerdi. (Rabbin ise) "Ben sizin bilmediklerinizi de bilirim" deyip (onları uyarıvermişti).

Alak Sûresi 1 - 5. Ayetler
 Yaratan rabbinin adıyla oku!
 O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır.
 Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren rabbin sonsuz kerem sahibidir.

Al-i İmran Suresi, 65. ayet: "Ey Kitap Ehli, İbrahim konusunda ne diye çekişip tartışıyorsunuz? Tevrat da, İncil de ancak ondan sonra indirilmiştir. Yine de akıl erdirmeyecek misiniz?"

Yunus Suresi, 42. ayet: Onlardan seni dinleyecekler vardır. Ama hiç duymayan -sağırlara -üstelik hiç akılları ermiyorsa- sen mi duyuracaksın?

Yusuf Suresi, 111. ayet: Andolsun, onların kıssalarında temiz akıl sahipleri için ibretler vardır. (Bu Kur'an) düzüp uydurulacak bir söz değildir, ancak kendinden öncekilerin doğrulayıcısı, herşeyin 'çeşitli biçimlerde açıklaması' ve iman edecek bir topluluk için bir hidayet ve rahmettir.

Nahl Suresi, 12. ayet: Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Şüphesiz bunda, aklını kullanabilen bir topluluk için ayetler vardır.

Enbiya Suresi, 67. ayet: "Yuh size ve Allah'tan başka taptıklarınıza. Siz yine de akıllanmayacak mısınız?"

Mü'minun Suresi, 80. ayet: O, yaşatan ve öldürendir; gece ile gündüzün aykırılığı (veya ardarda gelişi) da O'nun (kanunu)dur. Yine de aklınızı kullanmayacak mısınız?

Şuara Suresi, 28. ayet: "Eğer aklınızı kullanabiliyorsanız, O, doğunun da, batının da ve bunlar arasında olan herşeyin de Rabbidir" dedi (Musa).

Ankebut Suresi, 35. ayet: Andolsun, Biz akledebilecek bir kavim için orada apaçık bir ayet bırakmışızdır.

Ankebut Suresi, 43. ayet: İşte bu örnekler; Biz bunları insanlara vermekteyiz. Ancak alimlerden başkası bunlara akıl erdirmez.

Yasin Suresi, 62. ayet: Andolsun o, sizden birçok insan-neslini saptırmıştı. Yine de aklınızı kullanmıyor muydunuz?

Yasin Suresi, 68. ayet: Kime uzun ömür verirsek, yaratılışta onu tersine çeviririz. Yine de akıllarını kullanmayacaklar mı?

Zümer Suresi, 18. ayet: Ki onlar, sözü işitirler ve en güzeline uyarlar. İşte onlar, Allah'ın kendilerini hidayete erdirdiği kimselerdir ve onlar, temiz akıl sahipleridir.

Fecr Suresi, 5. ayet: Bunlarda, akıl sahibi olan için bir yemin var, değil mi?
**
Ayetlerde bize anlatıldığı gibi Allah, akıl, mantık, kültür, sanat,   bilime değer vermesi sebebi ile  okumaya öğrenmeye düşünmeye,   ilime, bilime, akla ve aklın doğru ve hayırda kullanılmasına yönlendiriyor insanı; imtihanı ve yolu belirleyen en büyük etkenler olarak önplanda olduklarını anlıyoruz.
Ilim Allah Katında ve O insanın bilmediklerini de biliyor, insan ilimde ne kadar derinleşmiş olsada gidebileceği son bir sınır var yani demek olur ki insanın (kendisine Allah tarafından verilen) aklı ve bu sınırlı aklı ile ulaşacağı ilmi de sınırlı...

İsra Suresi, 85. ayet: Sana ruhtan sorarlar; de ki: "Ruh, Rabbimin emrindendir, size ilimden yalnızca az bir şey verilmiştir."

Kıyamet Suresi, 6. ayet: "Kıyamet günü ne zamanmış" diye sorar.

Nazi'at Suresi, 42. ayet: "O ne zaman demir atacak?" diye, sana kıyamet-saatini soruyorlar.

Zuhruf Suresi, 61. ayet: Şüphesiz o, kıyamet-saati için bir ilimdir. Öyleyse ondan (kıyametten) yana hiçbir kuşkuya kapılmayın ve Bana uyun. Dosdoğru yol budur.
((Bilimde bugün kabul ediyor ve biliyor güneş, ay, yıldızlar, tüm gök cisimleri ve evrenin sonlu olduğunu))

Fussilet Suresi, 47. ayet: Kıyamet-saatinin ilmi O'na döndürülür. O'nun ilmi olmaksızın, hiçbir meyve tomurcuğundan çıkmaz, hiçbir dişi gebe kalmaz ve doğurmaz da. Onlara: "Benim ortaklarım nerede" diye sesleneceği gün, dediler ki: "Sana arzettik ki, bizden hiçbir şahid yok."

Ahzab Suresi, 63. ayet: İnsanlar, sana kıyamet-saatini sorarlar; de ki: "Onun bilgisi yalnızca Allah'ın Katındadır." Ne bilirsin; belki kıyamet-saati pek yakın da olabilir.

Nahl Suresi 68. Ayet
Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: “Dağlarda, ağaçlarda ve insanların kurdukları çardaklarda kendine göz göz kovan edin.”
**
Ayetlerden anlıyoruz ki ilmin en üstünü Allah'tan vahiy yolu ile gelen bilgiler ve Kuran ilim bilim sanat hiçbiri birbirinden ayrı değil...

gunesay
Автор

Kendimizi anlamaya çalışmak için, biyoloji, psikoloji, sosyoloji ve felsefeyi kurmak da kendimizi tanımak için bilim değil mi ?

afhantopel
Автор

Bizi insan yapan en büyük özelliğimiz aklımız ve cüzi irademizdir. Yalan söylemek bir insanın kafir veya münafık olmasının en büyük özelliğidir.

barlassurum
Автор

YANLIŞI DÜZELTELİM
Eğer yalan söylemenin esası aldatmaksa, birçok hayvan türü bunu yapıyor. Bizim farkımız, konuşabildiğimiz için aldatmayı, kandırmayı kelimelerle yapabilmemizde.
Hayvanların birbirini ve diğer bazı türleri nasıl aldattığını ilişkin kitaplar Türkçede de yayınlandı.

hamdidenizci
Автор

Bu hayatta tanıyıp sohbet isteyeceğim ender kişilerdensin Celal Şengör.

omerkinali
Автор

ağzıma geleni söylerim
ağzıma geldiği gibi söylerim
İSTEDIĞİM GİBİ SÖYLERİM
heeyyt savulun len..

intizam.hakanmh
Автор

Yani akla uygun açıklama yapamadığımızda önce tahmin ve uydurma var bizde..

dilaratuysuz
Автор

Ya ahahahah... Abi işte mesele bu. Bilim dediğimiz fenomen tüm prangalardan kurtulup aydın bir gözle görmeyi gerektirir. Buna basiret diyoruz. Allah Teâlâ kimisinin basiretini bağlıyor çünkü böyle büyüklükleniyor, kibirli kibirli mugalata yapıyorlar. Basiret olmayınca da bilgiler arasında anlam sağlayan zincir sağlanamıyor ve çok gözüken bir yığın malzeme ama ortada yemek, yani sonuç yok. 😊

oguzhandogrul
Автор

Malda yalan mülkte yalan, hadi sende biraz oyalan, yunus Emre..yüz yıllar önceden.

Tekerrür-wm
Автор

İnsan hayatı boyunca görmediği duymadığı bir alemi nasıl icat edebiliyor. Metafizik nasıl varoldu

Fahrettin-Razi