Όχι, δεν σημαίνει αυτό το ρήμα 'αποκαρτερώ' στη Γκέμμα του Λιαντίνη.

preview_player
Показать описание
Πήρε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ να εξηγήσει τι σημαίνει η λέξη «αποκαρτερώ» που υπάρχει στο οπισθόφυλλο (βιογραφικό) του τελευταίου βιβλίου του Λιαντίνη, τη Γκέμμα, και τα έκανε μαντάρα.
Η φράση είναι η ακόλουθη: «Το ερώτημα που του τέθηκε στο δρόμο (σ.σ. του ίδιου του Λιαντίνη, δηλαδή), κάτι σαν το αίνιγμα της Σφίγγας στις Θήβες, εστάθηκε το ακόλουθο: - Καθώς κοιτάς το μηδέν στα μάτια δύνεσαι να μην αποκαρτερήσεις;
Αποκρίθηκε: - Ναι.» (Γκέμμα-οπισθόφυλλο-βιογραφικό)
Το ρήμα "αποκαρτερώ" έχει άλλη σημασία στην αρχαία, και άλλη στη νέα ελληνική.
Στα αρχαία σημαίνει «πεθαίνω εκουσίως, δηλαδή αυτοκτονώ και μάλιστα δια της ασιτίας» (δείτε λεξικό Liddell & Scott)
Στα νέα ελληνικά σημαίνει «Χάνω την καρτερικότητα, την αντοχή και την υπομονή μου, απογοητεύομαι» (Δείτε π.χ. λεξικό Σταματάκου)
Πάνω (και) σε αυτή τη λέξη στηρίχθηκε ένα μεγάλο μέρος της παραφιλολογίας γύρω από τον θάνατο του Λιαντίνη το 1998, που ξεκίνησε (η παραφιλολογία) μέσα από το ίδιο του το σπίτι και αναπαράχθηκε από πλήθος ανόητων (περισσότερα στο «Λιαντίνης - Έζησα έρημος και ισχυρός»).
Υιοθετήθηκε από διάφορους (και τώρα από την ΕΡΤ) η εκδοχή ότι ο Λιαντίνης χρησιμοποιεί τη λέξη με την αρχαία σημασία της. Δηλαδή «Καθώς κοιτάς το μηδέν στα μάτια δύνεσαι να μην πεθάνεις εκουσίως; Αποκρίθηκε: - Ναι.»
Άρα ο Λιαντίνης ζει.
Ανοησίες. Αυθαίρετη, αντιεπιστημονική και κακόβουλη η ερμηνεία της λέξης στο συγκεκριμένο απόσπασμα.
Ποιες όμως είναι οι αποδείξεις ότι ΔΕΝ την χρησιμοποιεί με αυτή την έννοια (του «πεθαίνω») αλλά με αυτή που μας παραδίδουν τα λεξικά της νέας ελληνικής; Δύο:
1. Ο Λιαντίνης χρησιμοποιεί το ρήμα με την ίδια ακριβώς έννοια που το αναφέρει για τον Οδυσσέα στο ίδιο βιβλίο, τη Γκέμμα (σ. 42. Και όχι μόνο, βλ. αντίστοιχο απόσπασμα και στο Homo Educandus σ. 130): «Ο Οδυσσέας αποκαρτέρησε κάπου (σ.σ. δηλαδή έχασε την υπομονή του, κουράστηκε να περιμένει). Και πήρε τα βουνά και τα όρη. Ξεκινά να πάει να κάμει ο ίδιος αυτοψία…». Είναι ολοφάνερο ότι δεν εννοεί ότι πέθανε ο Οδυσσέας (στη σκηνή με την Κίρκη και τους συντρόφους του, όπου αναφέρεται το απόσπασμα).
2. Με το «πεθαίνω», αντί του «χάνω την καρτερικότητα-αντοχή μου», δεν βγάζουμε νόημα καθώς βάζουμε έναν Λιαντίνη να μας λέει ότι ΔΕΝ πέθανε. Όμως πέθανε. Βρέθηκε νεκρός και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει στα σοβαρά.
Συμπέρασμα: Χειρότερο ακόμα από το να μη σε πιάνουν στο στόμα τους, δηλαδή να σε αγνοούν, είναι να σε πιάνουν οι άσχετοι και οι ημιμαθείς.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Νομίζω ότι απλά η δημοσιογράφος μπορεί να μην γνώριζε. Δεν νομίζω ότι ο κύριος Λιαντίνης δεν θα συγχωρούσε ένα λάθος. Μάλλον θα ήταν αφορμή, όντας καθηγητής, για μία σπουδαία ομιλία. Η άγνοια δεν σημαίνει πάντα ανοησία. Για την ακρίβεια πολλά πράγματα ακόμη αγνοούμε (και οι μελλοντικές γενιές θα μάθουνε) αυτό μας κάνει ανόητους;

cortlinux
Автор

Η άποψή μου είναι πως δεν είναι απλά μια ερμηνεία που δίνει μία δημοσιογράφος. Είναι 'αγνή' προπαγάνδα με σκοπό την μείωση του κύρους του συγγραφέα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ας μην είμαστε αφελείς πλέον.

fotisangelopoulos
Автор

Έχω βρει την ερμηνεία της λέξης ως αυτοκτονώ μη λαμβάνοντας τροφή (αρχαία σημασία).
Η σύγχρονη ερμηνεία είναι καρτερώ.

Πάντως δεν ξέρω αν καταλαβαίνουμε ότι απαντώντας "ναι" ουσιαστικά λέει "όχι" στην αποκαρτέρηση.
Επειδή απαντάει "ναι" στην ερώτηση "...δύνεσαι ΝΑ ΜΗΝ αποκαρτερήσεις;"
"Ναι"

Γι' αυτό είναι τόσο σπουδαία φράση. Την συζητάμε ακόμη και κανείς δεν είναι - και δεν θα είναι - σίγουρος 100% για την ερμηνεία.

diwnhs
Автор

Δειτε επίσης και τον βίο του Λυκούργου, του οποίου η προτομή στεφανώθηκε στις 03.06.1998 κατόπιν αιτήματος του Λιαντινη, απο τους Βίους Παράλληλους του Πλουτάρχου:

ἐτελεύτησεν οὖν ἀποκαρτερήσας, ἡγούμενος χρῆναι τῶν πολιτικῶν ἀνδρῶν μηδὲ τὸν θάνατον ἀπολίτευτον εἶναι μηδὲ ἀργὸν τὸ τοῦ βίου τέλος, ἀλλ' ἐν ἀρετῆς μερίδι καὶ πράξεως γενόμενον. αὑτῷ τε γὰρ ἐξειργασμένῳ τὰ κάλλιστα τὴν τελευτὴν ὡς ἀληθῶς ἐπιτελείωσιν εἶναι τῆς εὐδαιμονίας, καὶ τοῖς πολίταις ὧν διὰ τοῦ βίου παρεσκεύασε καλῶν καὶ ἀγαθῶν φύλακα τὸν θάνατον ἀπολείψειν, ὀμωμοκόσι χρῆσθαι τῇ πολιτείᾳ μέχρις ἂν ἐκεῖνος ἐπανέλθῃ. (xxix. 5)

GeorgeZogra
Автор

Εγώ η αλήθεια εχω διαβάσει την Γκεμμα αρκετές φορές. Είδα την παράσταση επίσης.Εχω διαβάσει το βιβλίο σας κε Αλικακο. Ανακαλύπτω κάθε φορά πολλά πράγματα. Έμαθα για την παράσταση από την Ερτ και μετά στο facebook. Όλοι ερασιτέχνες μελετητές της φιλοσοφίας και εγώ μαζί. Το ίδιο και η κα δημοσιογράφος. Καλά κάνουν στα ιδιωτικά κανάλια και ασχολούνται με ριαλιτι. Την λέξη την είχα στο μυαλό διφορούμενη μέχρι και ειρωνική.

evagsar
Автор

APOKARTERW STA ARXAIA SHMAINEI PETHAINW EKOYSIA KALA TO EIPE
STA NEAR ELLHNIKA SHMAINEI XANW TH; KARTERIA MOY, THN KARTERIKOTHTA MOY !!

georgethomas
Автор

Μόνο που χρησιμοποιείται στο ίδιο βιβλίο με άλλη έννοια φτάνει.

Nikos_
Автор

Σιγά μην σας θίξουν τον πνευματικό νάνο

keylanoslokj