Ο τοίχος της Αγίας Τριάδας Μεγάρων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

preview_player
Показать описание
Ο Δημήτρης (Τζίμης) Ηλίας από το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, μας περιγράφει την συμβολή των Μεγάρων στην Επανάσταση του 1821 και την πρωτοβουλία των Μεγαριτών να φτιάξουν τοίχο για να οχυρωθούν και να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους.

Οι Μεγαρίτες σκέφτηκαν ήδη από το 1818 να οχυρώσουν την περιοχή τους εν όψη της Επανάσταση που σίγα σίγα ψιθύριζαν οι Έλληνες. Αποφάσισαν λοιπόν ότι χρειάζονται έναν τοίχο - προμαχώνα να σταματάει τα στρατεύματα των Τούρκων, ακριβώς στο πέρασμα από την Αθήνα προς την Κόρινθο. Με άδεια που πήραν από τον Τούρκο διοικητή της περιοχή, με πρόφαση την ανάγκη προστασίας των χωραφιών από τα 'γελάδια της Κούλουρης και δίνοντας του ανάλογο μπαχτσίσι, φτιάχνουν το 1823 τοίχο με υλικά της περιοχής και με τεχνίτες από την Πελοπόννησο και τα Μέγαρα. Πολεμίστρες φτιάχτηκαν σε όλο το μήκος και σε δύο επίπεδα του τοίχου, ενώ αρχικά κρύφτηκαν και μετά το τέλος της κατασκευής αποκαλύφθηκαν. Ο τοίχος - προμαχώνας είχε μήκος 618 μέτρα περίπου, ενώνοντας δύο θάλασσες του Σαρωνικού κόλπου. Σε κάθε πλευρά είχε Μπούρτζι και σε όλο το μήκος είχε ανά τακτά διαστήματα, κυκλικούς πυργίσκους. Ο τοίχος είχε και δύο πύλες, μία κεντρική με βαριά πόρτα πάνω από την οποία υπήρχε καταχύστρας απ' όπου η φρουρά έριχνε βραστό νερό ή λάδι στους εισβολείς, η άλλη πύλη, μικρότερη και κρυφή στην πλευρά της θάλασσας, διευκόλυνε όσους έφτανα αργά το βράδυ ή ήταν κυνηγημένοι από τους Τούρκους. Η πόρτα της κεντρικής πύλης, αφιερώθηκε μετά την απελευθέρωση από τους Μεγαρίτες στο Μοναστήρι της Φανερωμένης στην Σαλαμίνα και από τότε είναι η κεντρική είσοδος στο κυρίως Μοναστήρι.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF® ανέλαβε δράσεις σε συνεργασία με συλλόγους - μέλη του σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και των τοπικών ιστορικών επαναστατικών γεγονότων της περιόδου.

Το βίντεο ετοιμάστηκε από το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων και τους συνεργάτες του από το Genesis 360 - Productions & Communication.
Ο κ. Δημήτρης (Τζίμης) Ηλίας και το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων είναι Μέλη του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF®.

[Το βίντεο έχει πολιτιστικούς και ενημερωτικούς σκοπούς, χωρίς αξιώσεις χρηματικές ή άλλες και κάθε άλλο δικαίωμα για τραγούδια ή εικόνες αφορά τους ιδιοκτήτες τους και τους δημιουργούς που αναφέρονται στο τέλος του βίντεο, το οποίο παραχωρήθηκε από το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων και τον Δημήτρη (Τζίμη) Ηλία. Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF® είναι πολιτιστικός - μη κερδοσκοπικός οργανισμός].
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πολλά συγχαρητήρια στους φίλους Δημήτρη Ρούσση, Αλέξανδρο Αραπέτσικα και στο συνεργείο τους, όπως και στην "ζωντανή εγκυκλοπαίδεια" όπως τον λέω (και ας μην του αρέσει ο τίτλος λόγω σεμνότητας), τον αγαπημένο φίλο Τζίμη Ηλία! Αυτό θα πρέπει να παρουσιάζεται σε όλα τα σχολεία των Μεγάρων και όχι μόνο! Έτσι, για να γνωρίζουμε την αδίδακτη και παραμελημένη ιστορία του τόπου μας.

kyriakos