Η Ελλάδα οδηγός των εξελίξεων: Εκδόθηκε NAVTEX για το Sanco Swift – Έρευνες σε Πελοπόννησο-Κρήτη

preview_player
Показать описание
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη των σεισμικών ερευνών προκειμένου να υπάρξουν γεωτρήσεις το 2025 σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

Η Ελλάδα επιχειρεί να τεθεί αυτή οδηγός των εξελίξεων και όχι να έπεται αυτών, ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα που συμφέρει τον Ερντογάν αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης.

Δεν θα μας εξέπληττε καθόλου αν βλέπαμε το επόμενο χρονικό διάστημα τουρκικό γεωτρύπανο με προστασία τουρκικών πολεμικών πλοίων-drones-μαχητικών αεροσκαφών να αποπειραθεί να ενεργήσει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, αδιαφορώντας για το αν λίγα μίλια δυτικότερα κάνει έρευνες η Αμερικανική EXXON ΜΟΒΙL.

======================
Κεφάλαια:
0:00 - Εισαγωγή
0:18 - NAVTEX για το Sanco Swift
1:45 - Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

-----------------
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη των σεισμικών ερευνών προκειμένου να υπάρξουν γεωτρήσεις το 2025 σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

NAVTEX που εξέδωσε ο Σταθμός Ηρακλείου προβλέπει ότι από σήμερα 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Ήδη, η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil και η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την έναρξη των σεισμικών ερευνών, αναμένοντας τον απόπλου του πλοίου που ναυλώθηκε από την νορβηγική PGS που είναι ειδική στις γεωφυσικές έρευνες. Το πλοίο έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές των μηχανικών του συστημάτων και βρίσκεται αγκυροβολημένο στους Λιμένες της Κρήτης.

Τα Ελληνοτουρκικά και ειδικότερα το θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης μπάινουν σε νέα φάση μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση έναρξη ερευνών νότια της Κρήτης με την ExxonMobil.

Σε πρόσφατο άρθρο μας, αναφέραμε ότι σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, το CNN Turk ανέφερε ότι «η Τουρκία θα στείλει τα γεωτρύπανά της, αν η Ελλάδα συμφωνήσει με την Λιβύη».

Ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ ανέφερε: «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέγοντας "η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας".Το θέμα θα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσουν την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε "ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες".

Η δήλωση του Πρωθυπουργού για άμεση έναρξη των ερευνών στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις, αφού η πεπατημένη οδός που ακολουθείται είναι ότι των ερευνών προηγείται NAVTEX, την οποία και αναμένουμε.

Ωστόσο οι κινήσεις από πλευράς Ελλάδας -ΕXXON MOBIL δείχνουν αν είναι απόλυτα συντονισμένες και όχι να αποτελούν προϊόν βεβιασμένων ενεργειών, αφού το πλοίο που ναυλώθηκε για ανάλογες έρευνες από νορβηγική εταιρεία βρίσκεται ήδη αγκυροβολημένο σε λιμάνι της νότας Κρήτης.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει υπό τον έλεγχο και εποτεία της εθνικής διαχειριστικήςεταιρείας υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), την έναρξη σεισμικών ερευνών στις εν λόγω περιοχές που μνημονεύσαμε παραπάνω, συλλογή και επεξεργασία στοιχείων που θα προκύψουν, λήψη απόφασης για το πού θα γίνει η πρώτη γεώτρηση, διενέργεια αυτής, με χρονικό ορίζοντα πραγματοποίησης των παραπάνω ενεργειών το 2025.

Η συνεργασία περιλαμβάνει την ExxonMobil ως διαχειριστή στην Κρήτη σε συνεργασία με τις Helleniq Energy, Energean καθώς και την νορβηγική PGS , με σκάφος της να ενεργεί τις προαπαιτούμενες γεωφυσικές έρευνες.

Πέραν όμως των ανωτέρω μια άλλη σημαντικότατη εξέλιξη συμπαρασύρεται από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης από την EXXON MOBIL, η οποία είναι το πάγωμα της διαδικασίας του διαγωνισμού ιδιωτικοποήσεως του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την συνέχιση του ελέγχου αυτού από το Ελληνικό δημόσιο.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται 4 σημαντικές εξελίξεις, αλληλένδετες μεταξύ τους, οι οποίες σκιαγραφούν τις μελλοντικές εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

-----------------
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
-----------------
#Ελλάδα
#Κρήτη
#ΑΟΖ

==========
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πολύ θετική εξέλιξη, αρκεί να μην είναι προεκλογικό πυροτέχνημα!!!
✌🏻🇬🇷🇬🇷🇬🇷👍🏻

ΒασιληςΚαραγιάννης-μζ
Автор

Μπράβο στην ελληνική κυβέρνηση καιρός ήταν

avgoustinosavgoustinou
Автор

Εδώ και χρόνια κάνουν έρευνες στο.κολπι Κυπαρισσίας και Πατραϊκό έχετε ακουση κάτι ; Μιλάμε για χρόνια .τώρα από αυτά που δήλωσε ο υπεύθυνος για 2027 και βλέπουνε (μαλλον προεκλογικό )

tasosspentzosy
Автор

Νοτιοδυτικά της Κρήτης νοτιοανατολικά στο λεγόμενο τουρκολυβικο μνημόνιο γιατί δεν κάνουμε έρευνα μήπως έχει συμφωνηθεί κάτι υπογείως?

ΗλίαςΚ-πβ
Автор

Βρε είδες ο Κρυφακουλης?? Τι άλλο περιμένεις??

ΚατεριναΜιχαηλιδου-πι