Alanında iş bulamayanlar: Makine mühendisi

preview_player
Показать описание
Alanında iş bulamayanlar serimizin bu bölümünde konuğumuz Makine Mühendisi Efecan Erkaya. Mezun olduktan sonra en geç birkaç ay içerisinde iş bulacağını düşünen Erkaya için durum pek de beklediği şekilde ilerlememiş. Kendisinde bir problem olup olmadığını sıkça düşündüğünü dile getiren Erkaya, sorunun kişilerin dışında, daha büyük bir noktaya işaret ettiğini belirtiyor: Türkiye ekonomisi ve kontrolsüz çoğalan üniversiteler. Buna bağlı olarak da bölümlerin yüksek kontenjanları.

Erkaya, her yıl mezun olan binlerce gencin büyük bir kısmının iş bulamadığını hatırlatıyor. Ancak kimsenin bu duruma dur demediğinden ve Türkiye'nin sahip olduğu genç iş gücünü verimli kullanamadığından şikayetçi. Genç mühendise göre bu yüzden insanlar yurt dışına çalışmaya gidiyor.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Tecrübesizlikten değil torpilsizlikten iş bulamamış kardeşimiz. Varsa dayın açılır her kapın.

tylerdurden
Автор

Ülke bitmiş okeye bile dönmüyor.
Adam yeni mezun ve gözlerinde sadece umutsuzluk var.
Çok yazık.

sinemc.
Автор

İnsanlar işsizlikten yüksek mühendis, doktoralı mühendis oluyor. Bu ülke bir harika dostumm.

rojbinandan
Автор

Gençler iş beğenmiyor diyenin 7sülalesinin içinden geçerim. En azından eğitim gördüğümüz mesleği yapacağız, daha azını kakalamaya kimse çalışmasın.

nonekenobi
Автор

14 yıllık Makine Mühendisiyim. 3 yıl önce işimi batırdım. Maddi sıkıntılara girdim. Ekip oluşturma personel yönetimi ve alanımda en iyi mühendislerden biriyim. Kendi işimi batırdığım icin ailem mutlaka işe gir diyor. 3 yıldır iş arıyorum. Adamlar yaşlısın diyorlar ama tecrübe istiyorlar. İş verecek olanlar abuk subuk tekliflerde bulunuyorlar( bence bu iş ilanları verenlerin bir çoğu bizle taştaş geçiyor ) 3 yıldır evin geçimine eşim bakıyor. Videolara bakıyorum Amerikada kamyon şöförü bulamıyorlar ve verdikleri maaş en az 2500 dolar. Bence biz yanlış ülkedeyiz. Doksanlı yıllardaki Rusya gibiyiz. Allâh sonumuzu hayreylesin.

ayhanarslan
Автор

alanında iş bulanlar = İmam, Polis, Asker...

blackpearl
Автор

Adam nasıl sıkıntıdaysa saçlarının hepsi dökülmüş yazık

qfe
Автор

Önceden ne guzeldi az üniversite vardı kazanmak zordu kazanmak için emek vermek gerekiyordu bir anlamı vardı üniversiteli olmanın

emrerme
Автор

sabah 9 akşam 10 nedir ya? bizim meslekte de böyle 10 saat diye anlaştık 12 saat çalışıyordum. resmen kölelik devam ediyor boynumuzda zincirler eksik

serceskywalker
Автор

İşe girmek için tecrübe istiyorlar, tecrübe için işe girmek lazım. 🤷

EnglishVisualWords
Автор

Bu sistem bizi asker veya polis olmaya zorluyor

akhenaton
Автор

2003 yılından sonra açılan üniversiteleri kapat bakıyım nasıl düzeliyor

berkbtmzz
Автор

bu arkadaşa muhasebecilik işi teklif eden ve sabah 9 akşam 10 a kadar çalışacaksın diyen vampiri tanımak isterdim. günde 13 saat insan çalıştırmayı normal bi şey sanıyor herif.

ercihanercihan
Автор

1-staj ve dilin 'tam' olması yeterli değil:
-tek tek saymama gerek yok. öğrenilebilecek diller ve programlar, alınabilecek sertifikalar çok.
-stajı nerede, hangi sektörde yaptığımız büyük bir faktör kariyerimizde.
-diline 'tam' diyebilmek için (bu arada ingilizce artık bir ZORUNLULUK.) makaleleri, haberleri, eğitimleri sorunsuz anlayabilmek lazım tabii ki kolay iş değil, c1-c2 seviyeleri gerekli.
2-işe kabul görüşmesinde ne yapmamız gerektiğini, kendimizi nasıl ifade edip, cv'mizi nasıl dizmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor.(iyi geçti demiş, kime göre neye göre?)
3-her ne kadar makine müh. bölümünde kendimizi geliştirebileceğimiz yazılımlar, CAD'ler, metotlar olsa da okuduğumuz okul eğitim kalitesi ve bize sundukları imkanlar da büyük bir faktör. bu arkadaşımızın gittiği üni-> 270, 381 sıralamayla almış son öğrencisini 2020-2021 yılında.

dediğim şeyleri yanlış anlamayın, 100/100 biliyorum ülkenin çok büyük bir faktör olduğunu. ama gelecekte makine müh. olmak isteyen arkadaşlarımızı korkutmaya, hevesini kırmaya gerek yok. her türlü mühendislik ciddi anlamda zordur, bilinmesi yapılması gereken bir çok şey vardır. bu işleri başarabilecek insanlar için bile korkutucu bir video olmuş. şahsi olarak bu videonun yeteri kadar objektif olduğunu düşünmüyorum. video ne bir çözüm sunuyor ne de yapılan hataları belirleyip yol göstericilik yapıyor. video gayet negatif bir noktada sonlandırılıyor. bundan çıkarımım anca şu olur: bu videoda amaç eğitim değil, korku ve umutsuzluk yaymak. amaç ülkemizi daha iyi yapmak değil de gençlerimizi korkutup kaçırmak.(başka ülkelere gitme konusunda kimseyi yargılamak haddime değil, ben olsam ben de giderim büyük ihtimalle.)

bazı şeyleri değiştiremiyoruz veya anında değiştiremiyoruz(belki de nerdeyse hepimiz 'bana dokunmayan yılan bin yaşasın' dediğimiz için bu hale gelmişizdir). ama böyle şeylerle karşılaştığımızda 'amor fati' deyip zorluklarla yüzleşebilmemiz lazım. mühendislik zor ve uzun bir yolculuktur, her baba yiğidin harcı değildir. ister X'e bakarsın 'neden böyle değilim' dersin, ister X'e bakarsın 'daha da iyi olacağım' dersin. stoik ve yıkılmaz olmamız lazım insanlığa yararı dokunacak bir mühendis olabilmek için.



hepimize başarılar dilerim...

olimolim
Автор

Bazen düşünüyorum bu ülke vatandaşlarına toplu mobbing mi uyguluyor? vergiler yüksek iş yok

alisokmen
Автор

Ulan 2 senede saç kalmamış. Allah yardımcınız olsun

ciko
Автор

üni okumak zorlaştırılsın boşa ümit vermeyin şu insanlara

kudretbey
Автор

2010 yilinda Makine Muhendisligi bolumunu bitirdim. ITU de Mekatronik Muhendisligi yukseklisansi yaptim. Toplamda 408 tane fabrikaya is basvurusunda bulundum ve hicbirinden geri donus almadim. Yukseklisansimi bitirdikten sonra 6 ay sirtimda damacana su sattim, hicbir zamanda gocunmadim. Gunluk 30 lira. 2013 yilinda yurtdisina basvurdum. 7 yildir Hollanda'da calisiyorum. Hayatimda aldigim en guzel karar. Genc arkadaslara tavsiyem, ne edin ne yapin ama yabanci dil ogrenin, umutlarinizdan asla vazgecmeyin. Kendiniz okulda bir ders aliyorsaniz, online egitimlerden bir tane daha alin. Cografya kaderdir eyvallah ama kaderi degistirmekte senin elindedir, yeter ki sen iste

MustafaKaykisiz
Автор

Haftada 45 saat, dünyanın en değersiz para birimine stres içinde çalışmak. Emeğin sömürüsü. Bunu yapabilmenin bile şanslı olduğunu düşündürmesi. Hazin ki ne hazin.

Muromor
Автор

Bir sürü açıkta kalan mezun var, mezunları istihdam edemeyen bir ülkede sokak başı üniversite açmak ayrı bir ironi

tantmatolyesi