“Akyayan” Gölü, Akyatan Gölü’nün Küçük Kardeşi (Akyayan Gölünün Görebileceğiniz Tek Videosu)

preview_player
Показать описание
Çok da bilinmeyen bir yer görmek isterseniz bu videoya bakmanızı tavsiye ederim. Videoda aynı zamanda buranın yolu nasıldır, onu da görebilirsiniz.

Videodaki yol kaldırım köyünden başlamaktadır. Peki Kaldırım Mahallesine nasıl giderim? derseniz onun için;

Yumurtalık Lagünündeki diğer girişi olan Deveciuşağı köyünden lagünü görmek isterseniz ise:

Akyayan ise Adalı köyü civarında daha küçük ancak faunası daha geniş olan bir göldür. Akyatan Gölü(Lagünü) Karataş ilçesine daha yakın ve büyük olan göldür.

Akyayan Gölü, Çukurova ovasının güneydoğusunda Ceyhan Irmağının denize döküldüğü yerin batısında yer alan bir göldür. İdari olarak Adana il sınırları içerisindedir. Bölgede herhangi bir koruma statüsü yoktur. Ceyhan nehrinin yatak değiştirmesi, deniz hareketleri ve Ceyhan nehrinin taşıdığı alüvyonların birikmesi ile bugünkü halini almıştır. Alüvyal baraj gölüdür..

Göl alanı ortalama 3100 hektardır. Denizden yüksekliği 2 metre, en derin yeri yaklaşık 3 metredir. Dar bir boğazla denizle ilişkili olmasına rağmen yakınından geçen Ceyhan nehrinden etkilendiği için suları çok az tuzludur. Özellikle taşkın dönemlerinde göle bol miktarda tatlı su karışmaktadır. Bu nedenle ekolojik olarak Akyatan lagününden daha farklı bir yapısı vardır. Saz, kamış, kındırandan oluşan hayli zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Akyatan lagününde olduğu gibi göl ile deniz arasında yüksek kumullar bulunmaktadır. Lagünde sazan, yılan balığı gibi tatlı su balıklarının yanı sıra kefal, levrek gibi deniz balıkları da avlanmaktadır. Ekolojik yönden bol gıdalı bir göldür. Akyatan lagününde olduğu gibi ılıman bir iklime sahip olması, besin maddeleri yönünden oldukça zengin oluğu su kuşlarının tercih sebebidir. Akyatan lagününden küçük olmasına rağmen, kuluçkaya yatan, kışlayan türler bakımından aynı zenginliği göstermektedir.

Kış aylarındaki kuş popülasyonu, 100.000’in üzerindedir. Vikipedia

#Akyayan Gölü #Akyayan Lagünü #AdanaLagünleri

Kanalımda;
Medeniyetlerin beşiği Anadolu coğrafyasındaki, Milattan önce ve sonrasına ait yerler. Antik yunandan, Roma'ya, Selçuklu'dan, Osmanlı'ya kadar inşa edilmiş olan eserlerin tanıtılması amacıyla çalışma yapılmaktadır.

Ayrıca insanın doğal hayat içerisinde ne kadar büyük nimetlerle çevrelendiğinin hatırlatılması amacıyla şehir, doğa ve çevre çekimleri de yapılmaktadır.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Teşekkürler Aytaç bey böyle doğayla bizleri buluşturduğun uz için yurdumuzun güzelliklerini bizlere tanıttığınız için

feridesaatcioglu
Автор

Neden hiç ağaç yok? Sera, çiftlik hiçbir şey yok sebebi ne acaba?

Kemerbalikcilik
Автор

Eline sağlık Türkiyemizde ne güzel yerler var sağ olun bizde görmüş oluyoruz

sertacbatibay